Αρχική πολιτισμός «Χρυσόσκονη» στις καρδιές μας

«Χρυσόσκονη» στις καρδιές μας

Μια ταινία για τη μνήμη, τη λήθη ή τις αναμνήσεις, όπως αυτές εμπεριέχονται αλλά και συνθλίβονται στις ανθρώπινες σχέσεις, τις φιλικές, τις οικογενειακές, τις ερωτικές, τις επαγγελματικές.

 

Στο κινηματογραφικό της ντεμπούτο, η –επί χρόνια βοηθός του Θόδωρου Αγγελόπουλου- Μαργαρίτα Μαντά, που είχε συμπεριληφθεί στη φιλόδοξη ενότητα «Generation Next» του 49ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, πετυχαίνει να μιλήσει στις καρδιές μας, να αγγίξει τις πλέον ευαίσθητες χορδές μας.

Συνθέτει μια ιστορία που συμβαίνει στη σύγχρονη Αθήνα και γεννιέται απ’ αυτήν την πόλη. Τρία αδέρφια βρίσκονται αντιμέτωπα με τη ρωγμή του χρόνου, ανάμεσα στην ενηλικίωση και το νεανικό τους όνειρο. Μια σκληρή παραδοχή για το τέλος των παιδικών τους αναμνήσεων και μια. εν τέλει, λυτρωτική συμφιλίωση. Με ματιά «αθηνοκεντρική» αρκούντως ρομαντική, η Μαργαρίτα Μαντά ανακατεύει τους ζωντανούς ήχους της πόλης, αυτούς που αγαπάμε αλλά και που μας εκνευρίζουν, αυτούς που λατρεύουμε αλλά και μισούμε συνάμα, με στοιχεία ονειροφαντασίας τυλιγμένα σε… χρυσόσκονη.

Μια ιστορία για τη μνήμη η οποία άλλες φορές μένει ακίνητη και κάποιες άλλες προχωρά σε μονοπάτια άγνωστα ή. ενίοτε, και λησμονημένα. Η «Χρυσόσκονη» απέσπασε το Βραβείο Κοινού του Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου και έκανε πρεμιέρα στην Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου των «Κινηματογραφιστών στην Ομίχλη». Πρωταγωνιστούν οι Μάνια Παπαδημητρίου, Άννα Μάσχα και Αργύρης Ξάφης.

Νέστορας Πουλάκος

Σχόλια

Exit mobile version