Αρχική Διάλογος: Πανδημία & Δημοκρατία Σε έκτακτη δράση καλεί η ΔΕΥΔΒ

Σε έκτακτη δράση καλεί η ΔΕΥΔΒ

Η Διεπιστημονική Ένωση για την Υπεράσπιση της Δημοκρατίας και της Βιοηθικής (ΔΕΥΔΒ), η οποία συστάθηκε τον Μάρτιο ως πρωτοβουλία ενάντια στις πολιτικές που απειλούν τις πολιτειακές ελευθερίες και τα κοινωνικά δικαιώματα, καλεί με ανακοίνωσή της που δόθηκε αυτές τις μέρες στη δημοσιότητα, σε «έκτακτη δράση για την υπεράσπιση της κοινωνίας».

Σύμφωνα με την Ένωση, αφού πλέον «όλα τα νόμιμα μέσα δράσης μοιάζουν να έχουν υπερφαλαγγιστεί», απομένει ο ασυνθηκολόγητος αγώνας ενός κοινωνικού σώματος υπεράνω διακρίσεων φύλου, φυλής, εθνότητας, ηλικίας, ταξικής προέλευσης ή κοινωνικού status, μορφωτικού επιπέδου, πολιτικών ή θρησκευτικών πεποιθήσεων.

Στην ανακοίνωσή της, η ΔΕΥΔΒ διαπιστώνει ότι οι εξελίξεις τρέχουν με αδιανόητους ρυθμούς και δεν υπάρχει πλέον η πολυτέλεια του χρόνου, αφού η «ολοκληρωτική μετάλλαξη του τεχνικοποιημένου καπιταλισμού» θα κάνει και τους πιο ζοφερούς εφιάλτες να μοιάζουν με ανώδυνες παιδικές φάρσες…

Η Ένωση καλεί «όλους όσοι και όσες αγωνίζονται μέσ’ από επαγγελματικούς χώρους, να οργανώσουν δικά τους, ανεξάρτητα συνδικάτα και να επιδιώξουν το μέγιστο πολιτικό όπλο της διαρκούς, πεισματικής και ανυποχώρητης, γενικής απεργίας –το μόνο που μπορεί να λυγίσει τη δύναμη δικτατορικών κυβερνήσεων, όπως η ιστορία σχεδόν δύο αιώνων μάς έχει διδάξει».

Καλεί ακόμα «όλους όσοι και όσες, ατομικά είτε σε αυτοοργανωμένες συλλογικότητες, έχουν ή επιδιώκουν δυναμική παρέμβαση στον δημόσιο χώρο, να ενώσουν στον δρόμο τις δυνάμεις τους σε μια γενναιόδωρη συστράτευση υπεράνω περιχαρακωμένων ταυτοτήτων και κακοφορμισμένων σχισμάτων» και σημειώνει ότι «έχουν, και πρέπει να έχουν, όλοι θέση σε μια τέτοια συστράτευση, γιατί το διακύβευμα πλέον δεν είναι τίποτα λιγότερο από μια ζωή αξιοβίωτη».

Η ΔΕΥΔΒ διευκρινίζει ακόμα ότι ανεπιθύμητες από αυτή τη συστράτευση είναι μόνο οι νεοφασιστικές και ρατσιστικές συμμορίες, συμπληρώνοντας ότι αυτές «εκμεταλλεύονται την ευκαιρία να διεισδύσουν ύπουλα στη δημόσια σφαίρα υιοθετώντας “αντισυστημικές” πόζες», ενώ «αρκεί το απλό παρόν τους για να κηλιδωθεί κάθε κινητοποίηση, δίνοντας άλλοθι στους οργανωμένους μηχανισμούς προπαγάνδας να διασύρουν κάθε έκφραση λαϊκής οργής ως “συνομωσιολογική”, “ακροδεξιά” ή και “σκοταδιστική”».

Το κάλεσμα της Ένωσης καταλήγει: «Εκείνο που έχει τη μεγαλύτερη αξία είναι αυτό που μπορούμε να κάνουμε όλοι στην καθημερινότητά μας για να υπερασπίσουμε την ανθρώπινη κοινότητα και αλληλεγγύη. Να αρνηθούμε σθεναρά να συνεχίσουμε την κοινωνική και επαγγελματική μας ζωή επιδεικνύοντας πιστοποιητικά νομιμοφροσύνης σε μια παρανοϊκή, παράνομη και σαδιστική εξουσία, εφαρμόζοντας οι ίδιοι τους συμφωνημένους κανόνες μη διάκρισης και αμοιβαίου ανθρώπινου σεβασμού. Πάνω απ’ όλα, να προχωρήσουμε στη δημιουργία εναλλακτικών δομών οργάνωσης της ζωής (σχολείων, υγειονομικής φροντίδας, παραγωγικών συνεταιρισμών, κλπ.), μιαν αληθινή κοινωνία μέσα την κοινωνία, αφήνοντας τους μηχανισμούς του ολοκληρωτικού κράτους να απομείνουν κούφιο κέλυφος».
Ολόκληρη την ανακοίνωση μπορείτε να τη βρείτε στην ιστοσελίδα της Διεπιστημονικής Ένωσης για την Υπεράσπιση της Δημοκρατίας και της Βιοηθικής, dimobio.gr.

Σχόλια

Exit mobile version