Αρχική κοινωνία η άλλη Θεσσαλονίκη «Σχεδία» για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες

«Σχεδία» για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες

Αναγκαίο ένα τείχος προστασίας για τα θύματα της οικονομικής κρίσης

Ευτυχώς η οικονομική κρίση δεν αποτελεί πάντοτε το σφουγγάρι με το οποίο σβήνουμε τη μνήμη των υποχρεώσεών μας. Εκεί που αυτές τείνουν να συμπέσουν απολύτως με δάνεια, μνημόνια, αποπληρωμές και ξεχρεώματα, έρχονται φορείς όπως η ΜΚΟ «Σχεδία» να μας θυμίσουν ότι έχουν να κάνουν και με κοντινότερους εταίρους μας, όπως οι ευάλωτες ομάδες του κοινωνικού μας ιστού. Έτσι, η «Σχεδία» συγκέντρωσε εκπροσώπους από την υπηρεσία Ειδικών Κοινωνικών Ομάδων του ΟΑΕΔ, το ΚΕΘΕΑ-«Ιθάκη», τη «Θετική Φωνή» του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδας, το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης, το Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας Γυναικών «Εργάνη», το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, άτομα που βοηθούν στην εργασιακή επανένταξη των φυλακισμένων, όσους με κάθε τρόπο δίνουν χέρι βοηθείας σε κάθε ευάλωτο κοινωνικά άτομο. Όλοι αυτοί υπό το συντονισμό της αντιδημαρχίας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Προστασίας του Πολίτη και υπό το βλέμμα του υπουργείου Εργασίας, ανέπτυξαν τις εμπειρίες τους και πρότειναν τρόπους συντονισμού όλων αυτών των κατά μόνας ενεργούντων ή των φορέων.
Η «Σχεδία» προωθεί αρκετά χρόνια τη βελτίωση της ζωής αυτών των περιθωριοποιημένων κοινωνικών ομάδων, συνδυάζοντάς την με την καλλιτεχνική παιδεία, την παιδαγωγική έρευνα και τον καλλιτεχνικό πειραματισμό. Στη συνάντηση που οργάνωσε συνδύασαν το δικαίωμα στην εργασία με την καταπολέμηση των διακρίσεων. Όλοι οι συγκεντρωμένοι συμφώνησαν ότι σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά υπάρχει ανάγκη ενίσχυσης των ευάλωτων ομάδων της κοινωνίας, ακόμη κι αν η ενίσχυση αυτή προέλθει από το ατομικό ή το κρατικό υστέρημα. Δίνει σίγουρα κουράγιο το να παρακολουθεί ο ένας τις δράσεις του άλλου, να γίνεται ορατή η ανάγκη συνύπαρξης και συνεργασίας.
Όσο κι αν αυτά φαντάζουν κουβέντες πολυτελείας σε ώρες πολέμου, υπάρχει μέγιστη ανάγκη ύψωσης τείχους προστασίας για τις ομάδες αυτές, τα πρώτα θύματα της οικονομικής πολεμικής αναμέτρησης. Μέσα απ’ όλες αυτές τις δράσεις οι πολίτες θα αντιληφθούν ότι ο εξατομικευμένος πανικός είναι ικανός να τους μετατρέψει γρήγορα κι αυτούς σε απώλειες αυτής της σύρραξης, την ώρα που η ομαδική δραστηριότητα αποτελεί την καλύτερη γραμμή αμύνης. Εκτός αυτών, το κράτος στο οποίο προστρέχουν όλοι εν είδει επαιτείας είναι καιρός να παρατήσει τις χρηματοβόρες και ατελέσφορες χρηματοδοτήσεις επιμορφώσεων και εταιριών συμβούλων, που καταντούν μια κατά το συμφέρον διακίνηση ευρωπαϊκών κονδυλίων. Είναι ώρα για αξιολόγηση και πραγματική απόδοση του κάθε ευρώ που δίνεται και δεν χαρίζεται…
Βασίλης Κεχαγιάς

 

Σχόλια

Exit mobile version