Κυκλοφόρησε  το βιβλίο του Γιάννη Τόλιου, «Ψηφιακή Εποχή: Αλλαγές σε Οικονομία, Κοινωνία, Πολιτική», από τις εκδόσεις Τόπος

Η βασική επιδίωξη του βιβλίου είναι να κάνει µια… «μαγνητική τοµογραφία» των ψηφιακών τεχνολογιών στη ζωή και στη λειτουργία του σύγχρονου καπιταλισμού. Ξεκινώντας από τις αλλαγές που επέρχονται στο πεδίο των παραγωγικών δυνάμεων, αναλύει την επίδρασή τους στις οικονοµικές σχέσεις, τις σχέσεις παραγωγής και τον τρόπο αξιοποίησής τους από τις κυρίαρχες ελίτ, σε όφελος των συμφερόντων τους και µόνο «εξ υπολοίπου» υπέρ της κοινωνίας.

Εισαγωγικά εξετάζεται το ιστορικό πλαίσιο των «τεχνολογικών επαναστάσεων» και οι κυριότερες εφαρμογές ρομποτικής, τεχνητής νοημοσύνης, µέσων κοινωνικής δικτύωσης, κρυπτονοµισµάτων, ψηφιακών πλατφορμών, κυβερνοχώρου, έξυπνης γεωργίας, γονιδιωµατικής, κά. Ιδιαίτερο βάρος δίνεται στη διερεύνηση θεωρητικών ζητημάτων που αφορούν το μέλλον της μισθωτής εργασίας στις νέες συνθήκες. Αναλύονται οι διαδικασίες συσσώρευσης κεφαλαίου και η δράση των µμεγάλων ψηφιακών πολυεθνικών εταιρειών, καθώς και τα νέα φαινόμενα παρασιτισμού του κεφαλαίου.

Εξετάζονται, επίσης, οι κοινωνικές και πολιτικές συνέπειες της έκρηξης στη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών καθώς και η καταπάτηση πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των πολιτών, οι ταξικές και γεωπολιτικές αντιθέσεις, ο χαρακτήρας της «ενιαίας ψηφιακής αγοράς» της Ε.Ε. και η θέση της Ελλάδας. Τέλος διατυπώνονται οι «εναλλακτικοί δρόµοι» που προβάλλουν για τις εργαζόμενες τάξεις, οι δυσκολίες και οι νέες δυνατότητες που παρέχουν οι ψηφιακές τεχνολογίες στην αναζήτηση ενός φερέγγυου και ελπιδοφόρου δρόµου προς το «ιστορικά αναγκαίο», σε µια κοινωνία της οικο-σοσιαλιστικής προοπτικής!

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!