Πώς να συνεχίσουμε; Αυτό το ερώτημα απασχόλησε τα μυαλά των ανθρώπων που πήραν μέρος στις εργασίες του «Συνεδρίου για το υπαρξιακό πρόβλημα της χώρας στην τροχιά του 21ου αιώνα», από την επόμενη κιόλας μέρα της διαδικασίας του Μαΐου. Ένα εγχείρημα διαφορετικό από τα συνηθισμένα, που φιλοδοξεί, έχοντας συναίσθηση των ορίων και των μεγεθών, να συμβάλει στο να τεθούν τα κεντρικά προβλήματα της χώρας στο επίκεντρο και να συσπειρώσει ζωντανές δυνάμεις στην προσπάθεια απάντησής τους. Μερικούς μήνες μετά, η κεντρική εκτίμηση του συνεδρίου, ότι όλοι οι όροι ύπαρξης της κοινωνίας μας δυσχεραίνουν, αγγίζοντας πλέον τον ίδιο τον υπαρξιακό πυρήνα της χώρας μας, μοιάζουν να επιβεβαιώνονται. Από τον πολεμικό κλοιό που όλο σφίγγει και την τυχοδιωκτική επιλογή των ελίτ να συμπαραταχθεί το ελληνικό κράτος με τη «σωστή πλευρά της Ιστορίας» θυσιάζοντας στην πορεία αυτή τα εθνικά συμφέροντα και τα κυριαρχικά δικαιώματά μας, μέχρι την ολοένα και πιο αντιδημοκρατική λειτουργία του πολιτικού συστήματος, και από την κοινωνική κρίση, την ακρίβεια, των κατακερματισμό, την καταλήστευση των κοινών αγαθών, μέχρι τη μεγάλη απουσία ενός εναλλακτικού προς το σύστημα πόλου που να δίνει διέξοδο και έκφραση στις ογκούμενες αγωνίες του ελληνικού λαού.
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες καλούμαστε να περιγράψουμε τα επόμενα βήματα του συνεδρίου, έχοντας κατά νου ότι έκτακτα γεγονότα και αλλαγές είναι πιθανό να επηρεάσουν τον παρακάτω προτεινόμενο σχεδιασμό.
Το συνέδριο ταξιδεύει
Το συνέδριο ταξιδεύει σε πόλεις και σε γειτονιές της χώρας όπου συγκεντρώνονται δυνάμεις και ενδιαφέρον ανθρώπων για τα θέματα που αυτό ανέδειξε, δίνοντας έτσι υλική υπόσταση στη συνέχεια και τη βήμα το βήμα συγκρότηση του εγχειρήματος. Σκοπός να φτιαχτούν τοπικές ομάδες-χώροι διαλόγου και ενεργοποίησης, ενός δυναμικού με κοινές αγωνίες και διάθεση συμβολής και δραστηριοποίησης. Μέσα από αυτή τη διαδικασία σκοπεύουμε να αλληλεπιδράσουμε και να διδαχθούμε από κατά τόπους πιο ειδικές εμπειρίες και συμβολές, τοπικών κινημάτων, πρωτοβουλιών και ανθρώπων που προσπαθούν και φέρνουν αποτελέσματα. Επιμένουμε στην ανάγκη κοινού προσανατολισμού και από κοινού δράσης των ανθρώπων που αναφέρονται στην προσπάθεια αυτή, και θέλουμε να δοκιμάσουμε διάφορες μορφές συγκρότησης τυπικές (συνέλευση, θεματική εκδήλωση) ή και άλλες που μπορεί να προκύψουν.
Πώς μπορώ να βοηθήσω;
- Να προτείνω και να προετοιμάσω μια συνάντηση/συνέλευση στην περιοχή μου
- Να διαδώσω τις συναντήσεις που θα ανακοινωθούν το προσεχές διάστημα
- Να φέρω το συνέδριο σε επαφή με τοπικές ομάδες, συλλογικότητες και άτομα που αγωνίζονται στην ίδια κατεύθυνση
Θεματικές ημερίδες
Από τις θεματικές ενότητες του συνεδρίου προκύπτουν μια σειρά ζητήματα στα οποία φαίνεται να υπάρχει η δυνατότητα και η ανάγκη για περαιτέρω αναζήτηση και εμβάθυνση. Επιμένοντας στη μορφή του ταυτόχρονα πολιτικού και επιστημονικού χαρακτήρα, που φάνηκε ιδιαίτερα γόνιμη και δημιουργική, ήδη από την προπαρασκευή του συνεδρίου, θέλουμε να δοκιμάσουμε το επόμενο 6μηνο τη διοργάνωση θεματικών ημερίδων. Τα ζητήματα των προκλήσεων που φέρνουν οι νέες τεχνολογίες και η λεγόμενη ψηφιακή μετάβαση, το ζήτημα του περιβάλλοντος και οι κίνδυνοι της «πράσινης» ανάπτυξη για τις τοπικές κοινωνίες, αλλά και οι γεωπολιτικές προκλήσεις και το ζήτημα της Κύπρου, είναι τα θέματα που μοιάζουν πιο ώριμα να συζητηθούν. Στη σκέψη μας είναι οι ημερίδες αυτές να γίνουν αποκεντρωμένα, ξεκινώντας πιθανά από τη Θεσσαλονίκη και την Κρήτη. Παράλληλα θα συνεχιστούν οι εκπομπές του συνεδρίου, αναδεικνύοντας θέματα και απόψεις, καθώς και η δημοσίευση άρθρων και κειμένων στην ιστοσελίδα yparxiakoellada.gr.
Πώς μπορώ να βοηθήσω;
– Να δηλώσω τη βούληση για συμμετοχή & συμβολή στη διαμόρφωση των θεματικών ημερίδων
– Να προτείνω άλλα θέματα αλλά και αντίστοιχους ανθρώπους που θα μπορούσαν να τα καλύψουν για επόμενες θεματικές
– Να συνεισφέρω με σκέψεις-αναλύσεις για τις ειδικές αυτές θεματικές και τον αντίστοιχο διάλογο
– Να παρακολουθήσω και να διαδώσω τις εκπομπές του συνεδρίου που μεταδίδονται από το κανάλι του στο youtube
Έκδοση του τόμου των πρακτικών
Τις αμέσως επόμενες μέρες ολοκληρώνεται η συγκέντρωση των ανακοινώσεων του συνεδρίου και των κειμένων συμβολής που κατατέθηκαν από ομιλητές, μέλη της επιτροπής στήριξης και συνέδρους. Άρα ξεκινάει η διαδικασία της επιμέλειας/έκδοσης του τόμου των πρακτικών του συνεδρίου, που σκοπεύουμε να εκδοθεί και να κυκλοφορήσει στα βιβλιοπωλεία μέχρι το τέλος Νοεμβρίου. Παράλληλα έχει ήδη ξεκινήσει η προδημοσίευση αποσπασμάτων αλλά και άλλου υλικού (π.χ. σχετικών συνεντεύξεων, βιβλιοπαρουσιάσεων, ερευνητικών εργασιών) στο site του συνεδρίου, το οποίο θέλουμε να αποτελέσει έναν χώρο διαλόγου για τα κεντρικά αυτά θέματα. Η έκδοση των πρακτικών και οι εκδηλώσεις βιβλιοπαρουσίασής τους που θα την ακολουθήσουν, θα επιδιώξουμε να αποτελέσουν μια αφορμή ώστε το συνέδριο να (ξανα)συναντηθεί με αρκετούς νέους ανθρώπους.
Πώς μπορώ να βοηθήσω;
– Να εργαστώ/συμβάλω/βοηθήσω στην επιμέλεια των πρακτικών
– Να παραλάβω και να διαδώσω τον τόμο των πρακτικών όταν εκδοθεί
Τα παραπάνω αποτελούν μια ανοιχτή προς διαμόρφωση και επέκταση πρόταση. Καλούμε καθέναν και καθεμία από εσάς που ενδιαφέρεται να συμβάλει σε πλευρές του παραπάνω σχεδιασμού, ή έχει κάποια άλλη ιδέα προς υλοποίηση, συμβατή με τους σκοπούς του εγχειρήματος, να μη διστάσει να επικοινωνήσει με την οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου.
Η οργανωτική επιτροπή του Συνεδρίου
Αναρτήσεις στην ιστοσελίδα yparxiakoellada.gr
Στην ιστοσελίδα του Συνεδρίου μπορείτε να βρείτε τις παρακάτω νέες δημοσιεύσεις:
- Όθων Ιακωβίδης: Μπορεί να ανατραπεί η υποδούλωση της Χώρας στους δανειστές/δυνάστες της;
- Ψήφισμα του Παρατηρητηρίου Περιβάλλοντος και Ανθεκτικότητας: Να νομοθετήσει η Βουλή. Όχι «έργα» στα καμένα. Πραγματική αναδάσωση τώρα.
Μπορείτε να στέλνεται άρθρα προς δημοσίευση/αναδημοσίευση στο site του συνεδρίου, καθώς και οποιαδήποτε άλλη ιδέα/παρατήρηση/πρόταση στο email του συνεδρίου: [email protected]