Αρχική στήλες Οι απ’ έκει Πρόσκληση σε διαβούλευση για τη Βόρεια Ήπειρο

Πρόσκληση σε διαβούλευση για τη Βόρεια Ήπειρο

Του Γιώργου Κυριακού

Φίλοι και φίλες από τη Βόρειο Ήπειρο, μέλη των Αδελφοτήτων, Συλλόγων, Ενώσεων, εκδόσεων και πάσης φύσεως σωματείων, οργανώσεων και φορέων «απ’ Έδω» και «απ’ Έκει», απανταχού Συνέλληνες και Φιλέλληνες, σας καλούμε να συμμετέχετε ισότιμα στην ημερίδα διαβούλευσης με θέμα «το μέλλον της Βορείου Ηπείρου», την Κυριακή 14 Απριλίου, από τις 10:30 π.μ., στο κτίριο της Ένωσης Ποντίων Νίκαιας-Κορυδαλλού (Κιλικίας 51 και Καισαρείας, δίπλα στη λεωφόρο Πέτρου Ράλλη, και πλησίον του σταθμού μετρό Νίκαια).

Φίλοι και φίλες, ο Ελληνισμός διαπερνάται από κρίση ύπαρξης στην Ελλάδα, στην Κύπρο, στη Βόρειο Ήπειρο αλλά και στις γηγενείς ελληνικές κοινότητες που βρίσκονται διεσπαρμένες σε άλλα μήκη και πλάτη. Η Βόρειος Ήπειρος βιώνει ένα είδος εθνοκάθαρσης και νέας κοπής διωγμούς από τις εντεινόμενες και διαχρονικές πιέσεις, άμεσες και έμμεσες, που ασκούνται στην ευρύτερη Κοινότητα – η οποία ξεπερνά τις αυθαίρετα προσδιορισμένες μειονοτικές ζώνες. Παράλληλα, τόσο στην Ελλάδα όσο και στη γενέτειρα, παρατηρείται μια αποστασιοποίηση-απομάκρυνση από τα ζητήματα που αποτελούν συνιστώσες του συνολικού βορειοηπειρωτικού ζητήματος.

Έργο του Γιάννη Γίγα

Στόχος της πρωτοβουλίας μας είναι η δημιουργία ενός ανοιχτού και δημοκρατικού Συμβουλίου για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της Ελληνικής Κοινότητας που διαβιοί στην Αλβανία, με τακτικές συναντήσεις – αρχικά στην Αθήνα, αργότερα και σε άλλες πόλεις. Η αλλήλων γνωριμία, η όσμωση και τόνωση των ψυχικών δεσμών Ελλαδιτών, Βορειοηπειρωτών, Κυπρίων κ.ά., οι εποικοδομητικές συζητήσεις, είναι τα μέσα για τον συντονισμό των όποιων προσπαθειών. Δεν στοχεύουμε σε άλλον ένα φορέα. Αντίθετα, επιθυμούμε τη στήριξη των υπαρχόντων. Επιθυμούμε τη δημοκρατική συμμετοχή προσώπων, εκπροσώπων φορέων, σωματείων, οργανώσεων, κομμάτων, πρωτοβουλιών, οργανισμών, εκδοτών, συγγραφέων κ.ά. που ελεύθερα από το βήμα θα εκφράσουν τις προτάσεις τους για:

  1. την καλύτερη οργάνωση και στήριξη των βορειοηπειρωτικών κοινοτήτων στις εστίες τους,
  2. τα ζητήματα που απασχολούν το σύνολο των γηγενών Ηπειρωτών που διαβιούν στην Αλβανία ή ζουν στη διασπορά, και
  3. τους εγγύτερους και απώτερους σκοπούς και στόχους που αφορούν τη διευθέτηση του Ηπειρωτικού ζητήματος.

Θα δοθεί ίσος χρόνος προς τους ομιλητές που επιθυμούν να παρέμβουν, ενώ θα διαβαστούν από το βήμα της Διαβούλευσης και οι προτάσεις άλλων, που για λόγους ανωτέρας βίας ή απόστασης δεν θα μπορούν να παραστούν ζωντανά. Η Διαβούλευση θα χωριστεί σε δύο μέρη: 1. Εισηγήσεις (θα ακολουθήσει διάλειμμα). 2. Δευτερολογίες, ερωτήσεις, απαντήσεις. Θα επιδιώξουμε να κρατηθούν πρακτικά, όπως και να μαγνητοσκοπηθεί η διαβούλευση. Στο τέλος, σύμφωνα με την καταγραφή της ζώσας ή εξ αποστάσεως συμμετοχής, είναι πιθανόν να διατυπωθούν συγκλίσεις και διαφοροποιήσεις.

Από πλευράς μας, την ημέρα της Διαβούλευσης έχουμε προγραμματίσει να υπάρξει μια μικρή τιμητική αναφορά στο ιστορικό δράσης της Επιτροπής για τη Βόρειο Ήπειρο, που λειτούργησε τη δεκαετία του 1990 στο πλαίσιο της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα και την Απελευθέρωση των Λαών (ΕΕΔΑΛ), καθώς και στον προσφάτως αποβιώσαντα πρωταγωνιστή της ΕΕΔΑΛ, Μιχάλη Χαραλαμπίδη.

– Δεν περισσεύει κανένας και καμία!
– Ό,τι έχουμε είμαστε εμείς!

Παρατηρητήριο «Οι Απ’ Έδω» για τον γηγενή και ιστορικό Ηπειρωτικό Ελληνισμό

INFO

Ιστολόγιο: oiapedw.blogspot.com
Facebook: www.facebook.com/profile.php?id=100094652520960
E-mail: oiapedo2023@gmail.com

Σχόλια

Exit mobile version