Bραχονησίδες στο στόχαστρο επενδυτικών γερακιών. Του Ηλία Σταθάτου

Το νησάκι Υδρούσα βρίσκεται απέναντι από τη Βούλα. Έχει έκταση 56.864τ.μ. όπου τα περισσότερα εξ αυτών είναι αιγιαλός. Aπέχει ελάχιστη απόσταση από την ακτή, μόλις 1.030 μέτρα και συχνά οι λουόμενοι πηγαίνουν εκεί κολυμπώντας. Η έκτασή του, όμως, είναι αντιστρόφως ανάλογη της αξίας του, καθώς στην Υδρούσα ζουν αγριοκούνελα αλλά και ορνιθοπανίδα, σύμφωνα με έγγραφο του Ελληνικού Κέντρου Δακτυλίωσης Πουλιών. Επίσης, διατηρούνται σε πολύ καλή κατάσταση γερμανικά πολυβολεία, που αποτελούν ιστορικά μνημεία. Αποτελεί την ενσάρκωση ενός κλασικού μεσογειακού τοπίου. Όμως, ήρθε η ώρα να μετατραπεί σε πειραματόζωο. Πειραματόζωο της καταστροφής των ακτών και από ό,τι βλέπουμε όχι μόνον αυτών αλλά και των βραχονησίδων ακόμα, της Αττικής, και μετατροπής τους σε ένα πανάκριβο θεματικό πάρκο. Ετοιμάζεται ουσιαστικά η καταστροφή της παράκτιας ζώνης της Βούλας. Όπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα, στην Υδρούσα θα δημιουργηθεί «Πρότυπο Πάρκο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Πολιτισμού και Ερμηνείας Περιβάλλοντος. Ανάδειξη φυσικού τοπίου – Διαχείριση επισκεψιμότητας». Ακούγεται καλό, όμως:
Σύμφωνα με τα σχέδια, οι επισκέπτες θα μπορούν να φτάσουν στο νησί με καραβάκι που θα ξεκινά από τον όρμο Αντύπα, έναντι της εκκλησίας Παναγίτσα στην Κάτω Βούλα που σημαίνει ότι ο κόλπος που σήμερα κολυμπούν ελεύθερα λουόμενοι θα μετατραπεί σε λιμάνι με προβλήτα. Ενώ επίσης λιμάνι θα κατασκευαστεί στην Υδρούσα, χωρίς να γίνεται καμία αναφορά για το πού θα καταλήγουν τα λύματα των πλοίων αλλά και των καταστημάτων που αναμένονται να ανοίξουν.
Οι επισκέπτες θα μπορούν να απολαμβάνουν το μπάνιο τους στην οργανωμένη παραλία, όπου θα εγκατασταθεί ένα δάσος από ξύλινες ομπρέλες και ξαπλώστρες, ενώ το μπαρ θα λειτουργεί πάνω στο καραβάκι και θα είναι… πλωτό. Ο βιασμός αυτών των 56 στρεμμάτων γης, δεν σταματάει εδώ. Εκτός από τη χρήση της παραλίας, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν πεζοπορία και ποδηλασία – καθώς θα διαμορφωθούν ειδικοί διάδρομοι περιπάτου και ποδηλάτου, ενώ θα γίνουν φυτεύσεις διαφόρων ειδών. Στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης θα υπάρχει χώρος βιβλιοθήκης, διανομής ενημερωτικού υλικού και εκθεσιακός χώρος υποδοχής επισκεπτών, ενώ θα διοργανώνονται προγράμματα κατάρτισης και επιμόρφωσης σε συνεργασία με φορείς, με στόχο την ενημέρωση του κοινού για τα στοιχεία που συνθέτουν το περιβάλλον της Υδρούσας και της ευρύτερης περιοχής. Πράγματα που, προφανώς, ο επισκέπτης δεν μπορεί να τα δει, καθώς μάλλον με την ολοκλήρωση της επένδυσης θα αποτελούν παρελθόν πολλά από αυτά. Ακόμη, προβλέπεται υπαίθριο θέατρο για καλλιτεχνικές βραδιές που πραγματοποιούνται και σήμερα στις οργανωμένες ακτές και σύμφωνα με καταγγελίες, αφήνουν άυπνους τους πολίτες. Όλα τα παραπάνω, σημειώνεται, από την τσέπη και με πρωτοβουλία ιδιώτη επενδυτή, που θα θέλει να βγάλει φυσικά και το ανάλογο κέρδος.
Εν τέλει, η μελέτη προβλέπει ότι θα απασχοληθούν 100 εργαζόμενοι, ένα νούμερο που γεννά ερωτήματα με δεδομένο ότι πρόκειται για μια, κατά τους επενδυτές, «περιβαλλοντική επένδυση».
Σημειωτέον ότι στο νησί έχει επιχειρηθεί κι άλλες φορές στο παρελθόν να γίνουν εμπορευματικές επενδύσεις. Προ ολίγων ημερών, στο μικροσκοπικό νησί, «φύτρωσε» ένα ξύλινο δάσος με ομπρέλες. Ενώ δίπλα τους περιμένουν την τοποθέτησή τους ξαπλώστρες και τραπεζάκια. Έτσι, η ανέγγιχτη Υδρούσα θα υπάρχει πια μόνο σαν ένα πνικτικό θεματικό πάρκο. Και αν δεν έχεις 6 ευρώ (τόσο θα είναι το αντίτιμο για τη μεταφορά και τη χρήση των υπηρεσιών και εγκαταστάσεων που θα προσφέρει το νησί), απλά δεν θα κάνεις μπάνιο…

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!