Ένα μεγάλο ποτάμι οργής εναντίον των μνημονιακών νόμων, που γυρίζουν τη χώρα μισό αιώνα πριν, αποτελούν πλέον οι εργαζόμενοι στους περισσότερους κλάδους σε όλη τη χώρα.
Οι απεργιακές κινητοποιήσεις της προηγούμενης εβδομάδας αλλά και η προετοιμασία φορέων και κλάδων για την επερχόμενη 48ωρη της 19-20 Οκτώβρη από ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ αποδεικνύουν πως ο κόσμος της δουλειάς ξυπνά σταδιακά από το λήθαργο χρόνων και αντιδρά σε ό,τι πιο αντιδραστικό επιχειρείται να του επιβληθεί εδώ και δεκαετίες.
Το μωσαϊκό των κινητοποιήσεων
Την εβδομάδα που μας πέρασε, τον «τόνο» των κινητοποιήσεων έδωσαν κυρίως οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι υπάλληλοι των Δήμων, που προχώρησαν και σε μια άλλη μορφή κινητοποίησης –αυτή της κατάληψης δημόσιων κτιρίων– που φαίνεται ότι έχει πραγματικά «τρομάξει» την εθελόδουλη κυβέρνηση του ΓΑΠ αλλά και τους υπαλλήλους της τρόικας (χαρακτηριστικά του αστικού πανικού τα πρωτοσέλιδα του κυβερνητικού τύπου που βάφτιζαν «δημόσιο κίνδυνο» τους εργαζόμενους στους ΧΥΤΑ και τους συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ, αλλά και το «κυνηγητό» Καστανίδη-απεργών, που έψαχνε μη κατειλημμένο δημόσιο κτίριο για να ανακοινώσει πως παραχωρεί την αποκομιδή των απορριμμάτων σε ιδιώτες).
Από τις αρχές της εβδομάδας έως και χθες, Παρασκευή, καταλήψεις σημειώθηκαν στα κτίρια που στεγάζουν τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, στις υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας στην οδό Πειραιώς, καθώς και στα παραρτήματα του υπουργείου Εσωτερικών επί των οδών Δραγατσανίου, Ευαγγελιστρίας και Σταδίου 31, στην Αθήνα. Ακόμα στον ΟΓΑ, στο ΝΑΤ, στο υπουργείο Οικονομικών, στον ΟΕΕ (πρ. ΤΣΜΕΔΕ), στο ΤΕΑΔΥ, στο ΤΠΔΥ και στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αλλά και στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας από το πολιτικό προσωπικό του.
Η προηγούμενη Πέμπτη (13 Οκτωβρίου) ήταν ημέρα απεργιακής έντασης: Συγκεκριμένα, μαζικά συλλαλητήρια πραγματοποίησαν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία, οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, το Συντονιστικό των 151 Φορέων που οδηγούνται σε κατάργηση ή συγχώνευση, οι Σωφρονιστικοί Υπάλληλοι, το προσωπικό του ΥΠΠΟ, που κράτησε κλειστά τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους, καθώς και η ΠΟΕ–ΟΤΑ, η εκτελεστική επιτροπή της οποίας εξέδωσε μια ιδιαιτέρως αγωνιστική ανακοίνωση, στην οποία καλούσε τα μέλη της να ενισχύσουν τις περιφρουρήσεις στους ΧΥΤΑ και να επεκτείνουν άμεσα τις καταλήψεις και σε άλλες νευραλγικές υπηρεσίες, όπως πολεοδομίες, ληξιαρχεία, ΚΕΠ, διευρύνοντας έτσι το αγωνιστικό μέτωπο με ορίζοντα τη 48ωρη πανεργατική απεργία στις 19-20 Οκτωβρίου.
Παράλληλα, προανήγγειλαν πανδημοσιοϋπαλληλικό συλλαλητήριο για σήμερα, Σάββατο 15 Οκτώβρη, και κάλεσαν σωματεία και οργανώσεις να καταδικάσουν απερίφραστα κάθε προσπάθεια εκφοβισμού και απόπειρα ποινικοποίησης των κινητοποιήσεων των εργαζομένων, που αγωνίζονται προκειμένου να κρατηθεί «ζωντανή» η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.
Τέλος συνεχίζεται η 10ημερη απεργία των τελωνειακών υπαλλήλων.
Κλιμάκωση και ενοποίηση ενόψει της γενικής απεργίας
Οι εργαζόμενοι στους περισσότερους κλάδους που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις φαίνονται αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τον αγώνα, δημιουργώντας ένα καθολικό απεργιακό μέτωπο ενόψει της πανεργατικής απεργίας των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, την επόμενη εβδομάδα.
Έτσι, έχουν ήδη εξαγγελθεί:
• Αποχή των δικηγόρων, που ξεκίνησε την προηγούμενη Πέμπτη και συνεχίζεται έως τις 19 του μηνός
• Δύο 48ωρες απεργίες, από τις 17 έως τις 20 Οκτωβρίου, των εφοριακών
• 48ωρη απεργία, στις 18 και 19 Οκτωβρίου, των τραπεζικών υπαλλήλων
• Κλιμακούμενες κινητοποιήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας των δασκάλων και των καθηγητών. Μάλιστα, υπάρχει εισήγηση για περαιτέρω κλιμάκωση, με τριήμερες ή και πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες, αμέσως μετά τη 48ωρη στις 19-20 του μηνός.
• 48ωρη απεργία των ναυτεργατών, που θα κρατήσει δεμένα τα πλοία στα λιμάνια όλης της χώρας, ενώ και οι λιμενεργάτες (ΟΜΥΛΕ) συμμετέχουν στην 24ωρη της 19/10
• 24ωρη στις 19/10 από την ΟΜΕ-ΟΤΕ
• 10ήμερη απεργία από τη Δευτέρα 17 Οκτωβρίου έως και την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου από την Ομοσπονδία Υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών
Οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ (δημοσιογράφοι, τεχνικοί και διοικητικοί υπάλληλοι) έχουν εξαγγείλει 24ωρη απεργία, στις 18/10, για τη διευκόλυνση της προβολής των κινητοποιήσεων. Την ίδια μέρα πραγματοποιούν συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της ΕΣΗΕΑ και πορεία στη Βουλή. Οι εργαζόμενοι στα δημόσια Μέσα, που έχουν μπει στο στόχαστρο της συρρίκνωσης και των οριζόντιων περικοπών (ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, δημοτικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί, Κανάλι της Βουλής, Γενική Γραμματεία Μέσων Ενημέρωσης και Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας), πραγματοποίησαν ήδη 48ωρη απεργία (13 και 14/10) και συνεχίζουν με 3ήμερη απεργία μέχρι την Τρίτη 18/10.
«Κλείνουμε μια μέρα για να μην κλείσουμε για πάντα»
Με αυτό το σύνθημα και κλείσιμο των καταστημάτων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στις 19/10 συμμετέχουν τόσο η ΕΣΕΕ, όσο και η ΓΣΕΒΕΕ στις λαϊκές κινητοποιήσεις. Μάλιστα καλούν τους εμποροβιοτέχνες να συμμετάσχουν στις συγκεντρώσεις των εργαζομένων.