του Ηρόστρατου

 

Μια βραδιά στη Σβούρα ή ο Πολιτισμός που ονειρεύομαι

«Γιατί η ομορφιά, παιδί μου, είναι κάτι που σου επιβάλλει (ή μάλλον σου υποβάλλει) να τη διατηρήσεις και να διατηρηθείς κι εσύ μαζί της… Κάτι που δεν το αντέχεις μόνος σου και θέλεις να το μοιράσεις σε όλους να το δουν και να το χαρούν όλοι ανεξαιρέτως, κι όσο το μοιράζεις τόσο και πιο πολύ πολλαπλασιάζεται και τόσο πιο πολύ γίνεται δικό σου και σε ονομάζει…».

Γιάννης Ρίτσος, Με το σκούντημα του αγκώνα

 

Διαβάζω κάτι ξεχωριστό και θέλω να το μοιραστώ. Συνήθως το κάνω γράφοντας σ’ αυτές τις σελίδες του Δρόμου και νιώθω χαρά όταν καταφέρνω να διαδώσω ένα καλό βιβλίο. Να παρακινήσω στην ανάγνωσή του. Όμως, όταν έχεις την ευκαιρία αυτά που νιώθεις να τα πεις «διά ζώσης» η χαρά γίνεται διπλή…

Κι όλα ετούτα πολλαπλασιάζονται στο άπειρο, όταν όπως συνέβη σε μένα, βρέθηκα το βράδυ της Δευτέρας στη Νίκαια, στον Ανοιχτό Κοινωνικό Χώρο Σβούρα, καλεσμένος για να μιλήσω για ένα συγκλονιστικό βιβλίο: Τον Θάλαμο Ανανήψεως της Πέπης Ρηγοπούλου (γι’ αυτό περισσότερα προσεχώς).

Βρέθηκα, λοιπόν, σε έναν χώρο που με έκανε να νιώσω πως βρίσκομαι καλεσμένος στο σπίτι φίλου. Χαμόγελα γύρω μου, πρόβες για το βράδυ, όλα πεντακάθαρα, φωτογραφίες, λουλούδια. Έχοντας συνηθίσει σε χώρους που έχουν πάρει διαζύγιο από την αισθητική και την καθαριότητα (καμιά φορά είναι πράγματι μισή αρχοντιά) ένιωσα αμέσως διαφορετικά. Βγήκα στο μπαλκονάκι και άφησα το βλέμμα μου να περιπλανηθεί στα γύρω δρομάκια…

Οι εκπλήξεις δεν σταμάτησαν εδώ. Η εκδήλωση είχε οργανωθεί με κάθε λεπτομέρεια. Η Σοφία Χατζηλάμπρου διάβασε αποσπάσματα από το βιβλίο που μίλησαν κατευθείαν στην ψυχή μας. Τα κομμάτια διαλεγμένα ένα – ένα με προσοχή ώστε να μας δίνουν το πνεύμα του μεγάλου αυτού χρονικού της Ελλάδας από το 1922 μέχρι σήμερα. Και συνοδεύονταν από μια εξίσου προσεγμένη επιλογή τραγουδιών που ερμήνευσαν ο Τάκης Παπαδόπουλος και ο Νίκος Νικολάου.

Ο κόσμος είχε γεμίσει τη Σβούρα και ειδικά όταν πήρε το λόγο η ίδια η συγγραφέας, ένιωσα πως ολοκληρωνόταν κάτι μαγικό. Η συζήτηση κράτησε πολύ και δεν έμεινε στα τετριμμένα. Δεν έκλεισε ζητήματα. Αντίθετα, άνοιξε πόρτες και παράθυρα να μπουν φρέσκες ιδέες και ώρες – ώρες να υπάρξει εξομολογητική διάθεση. Και φυσικά παντού διαχεόταν η αγωνία για το τι θα συμβεί στη χώρα από εδώ και πέρα. Ακούστηκαν και προτάσεις. Κρατάω την ιδέα της Πέπης Ρηγοπούλου να επιβιβαστούμε σε ένα τρένο και να ταξιδέψουμε ανά την Ελλάδα συνομιλώντας με τον κόσμο, αλλά και πράττοντας. Να ανακαλύψουμε, πάλι, την Ελλάδα των ανθρώπων. Την Ελλάδα της παραγωγής που λυμαίνονται οι μεσάζοντες. Να ανακαλύψουμε τον εαυτό μας…

Και κάπως έτσι δημιουργείς πολιτισμό, σκεφτόμουν περιμένοντας αργά το βράδυ το λεωφορείο στους έρημους δρόμους της πόλης. Δεν χρειάζονται πολλά: Διάθεση και μεράκι, δύο κιθάρες, άνθρωποι που να αγαπούν και να θέλουν να μοιράζονται αυτό που αγαπούν κι όχι να το κρατούν ζηλόφθονα στο σεντούκι τους.

Σκεφτόμουν ότι αυτοί οι άνθρωποι απαρτίζουν την Αριστερά του μέλλοντός μας. Και σκέφτομαι ακόμη πως μόλις ανοίξει το θερινό σινεμά στο ταρατσάκι της Σβούρας θα χαρώ να είμαι κι εγώ κάπου εκεί.

Κι ας μου πέφτει μακριά η Νίκαια…

 

Ο πολιτικός ρόλος του συγγραφέα Λόρενς Ντάρελ στην Κύπρο

Μια πολύ ενδιαφέρουσα διάλεξη διοργανώνουν την ερχόμενη Τρίτη στις 20:00, το Σπίτι της Κύπρου και η Ένωση Κυπρίων Κέρκυρας «Ο Ευαγόρας». Ομιλητής θα είναι ο συγγραφέας και εκδότης Ευριπίδης Κλεόπας που ξεκινώντας από σκέψεις του Σεφέρη όπως αποτυπώθηκαν στα Ημερολόγιά του, αναπτύσσει το θέμα Ο πολιτικός ρόλος του συγγραφέα Λώρενς Ντάρελ στην Κύπρο – Ο αντίλογος, από τον Γιώργο Σεφέρη ως τον Κυριάκο Χαραλαμπίδη.

Τι συμβαίνει όταν ένας θεωρούμενος «φιλέλληνας» συγγραφέας αναλαμβάνει τον βρόμικο ρόλο του προπαγανδιστή των Βρετανών αποικιοκρατών σε μια κρίσιμη περίοδο της Ιστορίας;

Ο Σεφέρης έγραψε μετά τη συνάντησή τους, το 1953, στα Περίχωρα της Κερύνειας:

«Γνωρίσατε τον ποιητή,/ή κάτι τέτοιο, που έμενε τον περασμένο μήνα εδώ;/ Το αίσθημα τ’ ονομάζει παλίμψηστη λιβιδώ·/ πάρα πολύ ασυνήθιστος·τι θέλει/να πει, δεν το ξέρει κανείς· κυνικός και φιλέλλην./ Σώστροφος σνομπ./ Κάποτε αστείος· τώρα είναι στα λουτρά./ Στην Ιταλία καθώς άκουσα./ Ναι, κάποιο “σπα”./ Λέει πως ωφελούν την αφροδίσια ρώμη».

Λογοτεχνικά αποσπάσματα θα διαβάσει η ηθοποιός Χρύσα Σπηλιώτη.

Σπίτι της Κύπρου, Ξενοφώντος 2Α Σύνταγμα.

 

Αντιρατσιστικό διήμερο στη Γεωπονική

Το Σαββατοκύριακο 30 και 31 Μάη, το Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών και η Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό» μας καλούν στην 9η Αντιρατσιστική Γιορτή που θα πραγματοποιηθεί στην Γεωπονική Σχολή με κεντρικό σύνθημα: Παράνομοι οι φασίστες, όχι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες.

Μια πολύχρωμη συνάντηση αλληλεγγύης και γνωριμίας, διαλόγου αλλά και πολιτισμού. Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων συναυλίες από καλλιτέχνες και μουσικά σχήματα, όπως η Μάρθα Φριντζήλα και η Kubara Project, ο Σπύρος Γραμμένος, ο Ηλίας Βαμβακούσης, οι Sazman Orchestar που θα εμφανιστούν το Σάββατο 30 Μάη. Oι Ιllegal Οperation, οι Majic de Spell και ο Γιάννης Παλαμίδας, oι Σπυριδούλα και η Μάρθα Μορελεόν με την εξαιρετική latin μπάντα της θα τραγουδήσουν μαζί μας την Κυριακή 31 Μάη.

Στο χώρο των προβολών, οι επισκέπτες της 9ης Αντιρατσιστικής Γιορτής θα έχουν την ευκαιρία να δουν, σε πρώτη πανελλαδική προβολή, τη νέα ταινία του Χρήστου Βούπουρα 7 θυμοί. Θα υπάρξουν, επίσης, εκθέσεις σκίτσου γνωστών Ελλήνων σκιτσογράφων, φωτογραφίας από Έλληνες και μετανάστες φωτογράφους, θεατρικά δρώμενα και πολλά χάπενινγκ.

Πολλές και ενδιαφέρουσες θα είναι και οι συζητήσεις που θα πραγματοποιηθούν, ενώ όπως κάθε χρόνο θα λειτουργήσει έκθεση βιβλίου, παιδότοπος, μπαρ και εξαιρετικές κουζίνες από ολόκληρο τον κόσμο.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!