του Ηρόστρατου

 

Οι λογοτεχνικές φράσεις της χρονιάς και τα Φιλοσοφικά εγκλήματα

«Πάντοτε τους πυροβολώ στο κεφάλι και όχι για να βεβαιωθώ ότι απλώς και μόνο έγινε η δουλειά. Αλλά επειδή από το κεφάλι, το δικό τους και το δικό μου, ξεκίνησαν όλα τα προβλήματα: τα δικά τους και τα δικά μου»
Από το βιβλίο του Philip Kerr, Φιλοσοφικά Εγκλήματα (Κέδρος), μετάφραση Ιλάειρας Διονυσοπούλου.

Χθες, Παρασκευή, απονεμήθηκαν από το διαδικτυακό λογοτεχνικό περιοδικό Literature.gr. τα βραβεία για τις Λογοτεχνικές φράσεις της χρονιάς. Πρόκειται για ένα νέο βραβείο που -όπως αναφέρεται- «στοχεύει στην προώθηση της λογοτεχνίας καθώς και την ανάπτυξη, διάδοση και προβολή των ελληνικών γραμμάτων μέσα από το έργο των σύγχρονων Ελλήνων λογοτεχνών αλλά και την γνωριμία του αναγνωστικού κοινού με τη νεωτερική σκέψη των ξένων λογοτεχνών».

Εκτός από τη φράση του Φίλιπ Κερ η οποία αναφέρεται στην αρχή και για την οποία έλαβε το Βραβείο για Μεταφρασμένη Λογοτεχνική Φράση της Χρονιάς 2015 η Ιλάειρα Διονυσοπούλου, το αντίστοιχο Βραβείο για την Ελληνική Λογοτεχνική Φράση απονεμήθηκε στον Ανδρέα Μήτσου. Η τιμώμενη αυτόνομη φράση Πονάει το σώμα όπου δεν χαϊδεύεται είναι από το βιβλίο του με τίτλο Η Αλεξάνδρα (Εκδόσεις Καστανιώτης).

Νομίζω ότι και οι δύο φράσεις είναι χαρακτηριστικές της εποχής. Τόσο για τα προβλήματα που ξεκινούν από τα κεφάλια μας, όσο και για την ανάγκη που έχουμε όλοι να μας… χαϊδεύουν.

filosofika eglhmataΘα σταθώ, ωστόσο, λίγο παραπάνω στον Φίλιπ Κερ, στο έργο του οποίου έχουμε αναφερθεί και σε παλιότερα φύλλα της εφημερίδας. Ο συγγραφέας της Τριλογίας του Βερολίνου με τον εμβληματικό ήρωά του, τον ντετέκτιβ Μπέρνι Γκούντερ, κατάφερε να ζωντανέψει με μοναδικό τρόπο την περίοδο της ναζιστικής Γερμανίας και να μας γνωρίσει σε βάθος πολλές πτυχές που ίσως αγνοούσαμε.

Στα Φιλοσοφικά εγκλήματα όπου καταφέρνει όχι πια να αναπαραστήσει μια εποχή περασμένη, αλλά να μας ταξιδέψει στο μέλλον. Έχει μεγάλο ενδιαφέρον το γεγονός ότι το συγκεκριμένο μυθιστόρημα είναι γραμμένο πριν από μια εικοσαετία και σε πολλά θέματα αποδεικνύεται πως ο συγγραφέας είχε πολύ μεγάλη διορατικότητα.

Ακολουθώντας μια παράδοση που αφορά κυρίως τα μαθηματικά, ο Φίλιπ Κερ αποδεικνύει πως και η φιλοσοφία θα μπορούσε να γίνει ο οδηγός μας στην εξιχνίαση εγκλημάτων!

Το Εδιμβούργο, η γενέθλια πόλη του συγγραφέα αποκαλείται και Αθήνα του Βορρά. Η φιλοσοφία καλλιεργήθηκε ιδιαιτέρως εκεί κατά τον 18ο-19ο αιώνα και μερικοί από τους σημαντικότερους φιλόσοφους και διανοητές έλκουν τη καταγωγή τους ευρύτερα από τη Σκωτία. Έτσι, δεν προκαλεί έκπληξη η ενασχόληση και βαθιά γνώση του Φίλιπ Κερ με τη φιλοσοφία.

Πέρα από την ξεχωριστή ηρωίδα-ντετέκτιβ που ξεφεύγει από τα στερεότυπα του είδους και ο «κακός» της ιστορίας έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες. Συμμετέχοντας σε ένα πρόγραμμα όπου αποκαλύπτεται κατά πόσο ένα άτομο έχει κάποιες «εγκληματικές τάσεις» αποφασίζει – όντας ο ίδιος ένας από τους δυνάμει «εγκληματίες», να καθαρίσει τη χώρα από τους ομοίους του.

Από μια περίεργη αίσθηση του χιούμορ, όλοι οι στιγματισμένοι φέρουν ονόματα φιλοσόφων, όπως και ο ίδιος.

Το ζήτημα είναι πως η εξουσία δεν επιθυμεί να συλληφθεί ζωντανός ο «κακός». Διότι έτσι θα αποκαλύπτονταν οι αδυναμίες και οι μαύρες τρύπες ενός πολυέξοδου και πολυδιαφημισμένου προγράμματος για την πρόληψη της εγκληματικότητας…

Ένας ακόμη μυθιστοριογράφος έρχεται να μας δώσει μια εικόνα «εις βάθος» της Μεγάλης Βρετανίας και αν κάνει πιο κατανοητά τα όσα επίκαιρα συμβαίνουν εκεί.

 

Μια θεατρική κατασκήνωση-θεσμός

phlioΗ 15η Καλοκαιρινή Θεατρική Κατασκήνωση-Σεμινάριο του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση με τίτλο Όνειρα και Πραγματικότητες – ένα θεατρικό ταξίδι, ταξιδεύει και φέτος, από 24 έως 30 Αυγούστου 2016, στο Πήλιο, στον Άι Γιάννη και θα φιλοξενηθεί στο χώρο των Κατασκηνώσεων της ΧΑΝΘ, δίπλα στη θάλασσα.

Για πληροφορίες: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση
(Μη κερδοσκοπικό επιστημονικό σωματείο)

Επικοινωνία: [email protected] / www.theatroedu.gr

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!