Αρχική πολιτισμός Πολιτισμός & Βαρβαρότητα (φ.289)

Πολιτισμός & Βαρβαρότητα (φ.289)

του Ηρόστρατου

 

Κωδικός Ελευθερία: Γιατί κι εμείς είμαστε στο πλευρό του Ινδιάνου

 «Εγώ σου μιλώ για τη δική σου προσωπική ελευθερία:
με δράση κερδίζεται η ζωή όχι με απόγνωση…»
Γιάννης Φιλιππίδης

Είχαμε μιλήσει και παλιότερα με τον Γιάννη Φιλιππίδη με αφορμή το βιβλίο του Ζωή με λένε. Τώρα ένα νέο του βιβλίο κυκλοφορεί σε εκείνα τα χνάρια. Ένα βιβλίο προσωπικό, αλλά και βαθιά παρεμβατικό. Ένας άλλος δρόμος που συνήθως δεν ακολουθείται στην εκδοτική παραγωγή.

Άλλωστε, ο ίδιος ο συγγραφέας μαζί με τον Νικόλα Τελλίδη έχουν πάρει το ρίσκο να βουτήξουν στα εκδοτικά πράγματα -χωρίς πλάτες- με τον «Άνεμο». Προϊόν της συνεργασίας τους είναι και ο Κωδικός Ελευθερία. Κείμενα του Γιάννη, φωτογραφίες του Νικόλα σε ένα βιβλίο κατά του εφησυχασμού:

«Αφυπνίσου, μην αφήνεσαι στην περιδίνηση όσων υπογράφουν το μέλλον με το δικό σου πληρεξούσιο. Όλα θα ξαναβρούν τη σειρά τους όταν θα θυμηθείς να εκτιμάς και ν’ απορρίπτεις. Αλλά ποτέ μη σταματάς να περπατάς».

Σκέφτομαι ότι αυτό θα μπορούσε να είναι και μότο της δικής μας προσπάθειας. Της δικής μας εφημερίδας. Του Δρόμου μας. Άλλωστε την ίδια «τρέλα» κουβαλάμε είτε λέγεται τέχνη, είτε λέγεται πολιτική.

Το βιβλίο θα παρουσιαστεί την ερχόμενη Δευτέρα, 7 Δεκεμβρίου, στις 6.30 στο Loukoumi Bar. Για το συγγραφέα και το έργο του θα μιλήσουν οι συγγραφείς, Αλκυόνη Παπαδάκη και Αναστασία Κορινθίου, ενώ αποσπάσματα θα αποδώσει ο ηθοποιός-συγγραφέας Πασχάλης Τσαρούχας.

Γράφει ο Γιάννης Φιλιππίδης:

«…Με τις προσωπικές μου ελεύθερες αυτόνομες σκέψεις απέμεινα ξανά. Μακριά από επαγγελματίες που εμπορεύονται το συναίσθημα της ελπίδας, οι ίδιοι μόνο γνωρίζουν για το όφελος ποιανού εργάζονται. Γιατί πολίτης ανάμεσα σ’ ένα λαό μιας πατρίδας, που η γη της ζεματάει όταν την περπατάς, όπως σε πλεούμενο λίγο πριν από τον οριστικό του αφανισμό, εγώ και πάλι θα θυμηθώ την πατρική καθοδήγηση να ταχθώ ξανά στο πλευρό του Ινδιάνου. Πλάι στον αδικημένο, η αντιπολιτευτική μου παρόρμηση ίσως φανεί χρήσιμη, αφού βλέπεις βοηθάει στο να μη μεθάς με καμιά εξουσία, να μη συγχωρείς κανέναν επίορκο…».

Πληροφορίες: Loukoumi Bar, Πλατεία Αβησσυνίας 3, Μοναστηράκι. Τηλ.: 210-3234814.

 

Ο Μηνάς Χατζησάββας και η Πορτογαλία

Θα διαβάσατε σίγουρα πολλά για το μεγάλο μας ηθοποιό, από τους κορυφαίους της γενιάς του. Ο Μηνάς Χατζησάββας που μας χάρισε μοναδικές ερμηνείες στο θέατρο, στον κινηματογράφο αλλά και στην τηλεόραση δεν είναι πια εδώ. Κρατάω μια βραδιά, πριν από χρόνια, όπου βρέθηκα σε μια εκδήλωση για την ποίηση της Πορτογαλίας. Μια χώρα που νιώθω παράξενα δική μου κι ας μην έχω πάει ποτέ. Από τις αιτίες κι ο Μηνάς Χατζησάββας που εκείνο το βράδυ είχε αναλάβει να μας διαβάσει ποιήματα. Εκεί, με το τίποτα, μέσα σε ένα χώρο εκδηλώσεων, με τη φωνή και την ερμηνεία του μας είχε ταξιδέψει στην Πορτογαλική ψυχή. Πραγματική ανατριχίλα έφερνε εκείνη η χαρακτηριστική φωνή του, που με ακολουθούσε για μέρες.

Ναι, είμαστε μια σταγόνα στον ωκεανό, όπως έγραψε σε κάποιο προηγούμενο φύλλο της εφημερίδας ο Κωνσταντίνος Πουλής – σε ένα από τα εξαίρετα κείμενά του. Μερικές σταγόνες φαίνεται όμως πως έχουν περισσότερο αλάτι, διαθλούν καλύτερα τα χρώματα του ουράνιου τόξου. Δεν ξέρω τι. Πάντως, καταφέρνουν να αλλάξουν τη γεύση της θάλασσας που ζούμε…

 

Έρωτας και Πορτογαλία

…Και μιλώντας για Πορτογαλία, μιλούσα για όλα αυτά μια μέρα σε έναν από τους σημαντικούς λογοτέχνες μας, τον Φαίδωνα Θεοφίλου και μου ’λεγε πως εκείνον, για κάποιον λόγο, τον συνέπαιρνε η Πορτογαλία. Μου είχε αποκαλύψει, μάλιστα, πως ετοίμαζε κι ένα μυθιστόρημα. Πράγματι, πριν από λίγους μήνες αυτό το μυθιστόρημα ήρθε στα χέρια μου. Μια ιστορία αγάπης που «παντρεύει» τη Λισσαβώνα με τη Θεσσαλονίκη. Μια ξεχωριστή ερωτική περιπέτεια γεμάτη ποίηση και κινηματογραφικές εικόνες. Φαντάζομαι πόσο όμορφα θα ήταν αν είχαν συνυπάρξει όλα. Και με φόντο τη μαγική πόλη του Ελληνικού Βορρά να μας διάβαζε αποσπάσματά της ο Μηνάς Χατζησάββας. Το μυθιστόρημα Πάμπλο και Ηλέκτρα που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Αγγελάκη είναι γεμάτο και με μουσικές. Διαβάζοντας το νομίζεις πως τις ακούς. Σας το προτείνω για διάβασμα αυτές τις μέρες του χειμώνα. Που τόσο μας λείπουν τα ταξίδια…

Σχόλια

Exit mobile version