Αρχική πολιτισμός Πολιτισμός & Βαρβαρότητα (φ.284)

Πολιτισμός & Βαρβαρότητα (φ.284)

του Ηρόστρατου

 

Πέντε λεπτά για τον Δήμο Τσακνιά

Στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς, στις 7 το βράδυ, της ερχόμενης Δευτέρας 2 Νοεμβρίου, φίλοι και σύντροφοι του Δήμου Τσακνιά θα μαζευτούμε για να ακούσουμε κάποιους άλλους φίλους και συντρόφους να μιλούν για τον Δήμο. Μας λείπει το χαμόγελο, η σεμνότητα, η σκέψη του.

Σε μια εποχή που όλοι μιλάνε, αυτοεπιδεικνύονται σε τηλεοπτικά παράθυρα, ξεδιπλώνουν αγωνιστικές περγαμηνές, εξαργυρώνουν ό,τι μπορεί να εξαργυρωθεί, κάνουν στροφές, τούμπες και κωλοτούμπες, η εικόνα του Δήμου μοιάζει με παραφωνία. Ή σαν ορθοφωνία σε μια κακόηχη ορχήστρα.

Πολλές φορές σκεφτόμουν με μελαγχολία πως ο Δήμος, ο συγχωριανός μου από τα Καστέλλια της Φωκίδας, εκεί κάτω από τη Γκιώνα, όπου ένα βράδυ σε έναν μύλο ο Άρης κάλεσε τους συντρόφους να βγουν στο βουνό, δεν πρόλαβε να δει να σχηματίζεται για πρώτη φορά αριστερή κυβέρνηση. Να γίνεται η Νάντια υπουργός. Να ονειρευόμαστε όλοι -για λίγο καιρό- με ανοικτά τα μάτια.

Θα κάναμε το ένα και το άλλο. Λυπόμουν τότε. Γιατί να μην είναι ο Δήμος μαζί μας; Αγωνίστηκε τόσα χρόνια με σταθερότητα. Και τώρα…

Μετά ήρθαν τα γυρίσματα, οι ανατροπές, οι απογοητεύσεις και άλλαξε η σκέψη μου: Ευτυχώς που δεν τα έζησε όλα αυτά. Τι πίκρα…

Όμως, αυτές τις μέρες που κάποιοι άνθρωποι αναλαμβάνουν να μας τον γνωρίσουν λίγο περισσότερο, αφού αυτός ποτέ δεν μιλούσε για τη δική του συμβολή (μα να μην του πάρω μια συνέντευξη όσο ζούσε;) σκέφτομαι ότι ο Δήμος μας λείπει περισσότερο από ποτέ. Η δική του ψύχραιμη ματιά, η καθαρότητά του ίσως να βοηθούσε να αλλάξουν λίγο τα πράγματα.

Νομίζω ότι αυτά τα «πέντε λεπτά» που θα μιλήσει ο καθένας, αν θέλουμε να τιμήσουμε πραγματικά τη μνήμη του, θα πρέπει να γίνουν η πρώτη σπίθα για την αναζήτηση του καινούργιου.

Κλείνω με το τέλος από το αγαπημένο του ποίημα του Σεφέρη:

Στα σκοτεινά
πηγαίνουμε, στα σκοτεινά προχωρούμε…
Οι ήρωες προχωρούν στα σκοτεινά.

Ας κάνουμε τα σκοτάδια λάμψη!

 

Ταξίδι το χειμώνα

Έχουν προγραμματιστεί μόλις πέντε παραστάσεις, γι’ αυτό ας έχουμε το νου μας από τώρα για να μην το χάσουμε. Το Ταξίδι το Χειμώνα βασίζεται στον κύκλο τραγουδιών Winterreise του Franz Schubert σε ποίηση Wilhelm Müller. Πρόκειται για μια από τις τελευταίες συνθέσεις του μεγάλου Αυστριακού συνθέτη που θεωρείται ως το απόλυτο ορόσημο του Ρομαντικού κύκλου τραγουδιών. Αινιγματικό και μελαγχολικό, ένα χειμωνιάτικο ταξίδι των χαμένων ονείρων. Το έργο ανεβαίνει στη σκηνή του Θεάτρου Τέχνης (Φρυνίχου 14, Πλάκα) από τις 10 Νοεμβρίου.

Έχει ενδιαφέρον και σίγουρα θα προκαλέσει συζητήσεις. Όπως σημειώνεται, «μετά από την παράσταση Ρομαντισμός στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, ο Θέμελης Γλυνάτσης επανέρχεται στην θεματολογία της περιπλάνησης και του τοπίου με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο. H θεατρική εμπειρία γίνεται σχεδόν ιδιωτική και απομακρύνεται πλήρως από οποιονδήποτε κοινωνικό ή πολιτικό σχολιασμό…».

Ο τενόρος Χρήστος Κεχρής συμπράττει με τον ηθοποιό Θανάση Δόβρη και τον πιανίστα Μιχάλη Παπαπέτρου σε μια παράσταση «εσωτερική, φιλοσοφική και ακραία συγκινητική…».

Πληροφορίες: Ημερομηνίες παραστάσεων: 10, 16, 17, 23 και 24 Νοεμβρίου 2015. Όλες οι παραστάσεις ξεκινούν στις 9.15μ.μ. (διάρκεια παράστασης 80’).

Τηλέφωνο επικοινωνίας και κρατήσεις: 210-3222464.

 

Η λογοτεχνία στο Διαδίκτυο

Ήρθε στο mail μου και αξίζει να το μοιραστώ μαζί σας. Μια καινούργια ιστοσελίδα με τίτλο Η λογοτεχνία στο Διαδίκτυο έρχεται να συγκεντρώσει πληροφορίες για ιστοσελίδες και κοινωνικά δίκτυα με επίκεντρο τη λογοτεχνία. Πολλά και ενδιαφέροντα που βρίσκονται διάσπαρτα τώρα, θα μπορούν να είναι πιο προσιτά σε όσους ενδιαφέρονται για τη λογοτεχνία.

Με μια αρκετά απλή διαδικασία μπορεί ο καθένας να προσθέσει τη δική του ιστοσελίδα, τη σελίδα του στο Facebook κ.ά. Όπως σημειώνεται, υποστηρίζονται: Facebook, Twitter, ιστοσελίδες κάθε είδους που έχουν ροή τροφοδοσίας (RSS, Atom κ.λπ.) Vimeo και Instagram.

Πληροφορίες: https://einai.tovivlio.net

Σχόλια

Exit mobile version