Αρχική πολιτισμός Πολιτισμός & Βαρβαρότητα (φ.370)

Πολιτισμός & Βαρβαρότητα (φ.370)

300 κεράκια!

Κι όχι αυταπάτες προπαντός.
Το πολύ – πολύ να τους εκλάβεις σα δυο θαμπούς
προβολείς μες την ομίχλη
Σαν ένα δελτάριο σε φίλους που λείπουν με τη μοναδική λέξη: ζω.

«Γιατί», όπως πολύ σωστά είπε κάποτε κι ο φίλος μου ο Τίτος,
«Κανένας στίχος σήμερα δεν κινητοποιεί τις μάζες
Κανένας στίχος σήμερα δεν ανατρέπει καθεστώτα»
Έστω.
Ανάπηρος, δείξε τα χέρια σου. Κρίνε, για να κριθείς.

Μανώλης Αναγνωστάκης, Επίλογος

Μου φαίνεται σχεδόν απίστευτο… 300 συνεχείς εβδομάδες, αν εξαιρέσουμε τα μικρά καλοκαιρινά διαλείμματα της εφημερίδας, ο Ηρόστρατος είναι αδιαλείπτως εδώ. Μια στήλη που ξεκίνησε κάπως σαν παιχνίδι μετά από μια συζήτηση για τις σελίδες του Πολιτισμού με τον Σταμάτη (Μαυροειδή) και ταξίδεψε μέσα από φουρτούνες και ελπίδες, έζησε χρεωκοπίες οραμάτων, χάρηκε για «την πρώτη φορά αριστερά», έθρεψε τις αυταπάτες της –όπως πολλοί από εμάς– και προσγειώθηκε ανώμαλα, χωρίς όμως να το βάζει κάτω.

Σε μια εποχή που η δημοσιογραφία απαξιώνεται και περισσεύουν τα παπαγαλάκια της εξουσίας, η εφημερίδα αυτή, είτε συμφωνείτε, είτε διαφωνείτε με τις απόψεις που πρεσβεύει, καταφέρνει να είναι από τις ελάχιστες ειλικρινείς και μαχητικές φωνές.

Είναι σπάνιο μετά από τρεις δεκαετίες στη δημοσιογραφία να νιώθεις πως συνεργάζεσαι με ένα μέσον όπου δεν χρειάστηκε ποτέ να βάλεις νερό στο κρασί σου.

Με ένα μέσο όπου ποτέ δεν έσβησε και δεν εξαφανίστηκε ούτε μια λέξη από τα κείμενά σου.

Πριν ξεκινήσει η εφημερίδα κι αργότερα από το πρώτο φύλλο του Δρόμου, δεν έχω μετανιώσει στιγμή. Σπάνιο να το πεις αυτό για κάτι που έκανες στη ζωή σου.

Ασφαλώς θα μπορούσαμε και καλύτερα. Ασφαλώς και θα μπορούσα –μπορούσαμε– να είμαστε πιο διορατικοί.

Όμως η εντιμότητα της άποψης, που λείπει τόσο σήμερα, είναι για μένα καθοριστική.

Εσείς που διαβάζετε αυτές τις γραμμές στην έντυπη έκδοση έχετε κάνει ήδη ένα σημαντικό βήμα: Δώσατε τα δυο ευρώ –που σίγουρα δεν σας περισσεύουν– για να την αγοράσετε. Βάλατε το λιθαράκι σας για να συνεχίσουμε να υπάρχουμε.

Όσοι μας διαβάζετε μόνο ηλεκτρονικά, κάντε έναν κόπο, που και που να πηγαίνετε ως το περίπτερο…

Έλεγα σε φίλους πως αν το είχα σκεφτεί νωρίτερα θα οργάνωνα ένα πάρτι για τη στήλη. Μόνο που θα ήταν με είσοδο για στήριξη της εφημερίδας. Έχασα την επέτειο, αλλά μου φαίνεται πως το πάρτι θα το κάνω. Έστω και κατόπιν εορτής.

Σκόρπιες οι σκέψεις και ανάκατες. Όπως είναι αυτή η στήλη σε όλο το ταξίδι της.

Εκεί που φθάνω κι εγώ καμιά φορά σε αδιέξοδο, είναι όταν σκέφτομαι πως συχνά εμείς τα γράφουμε, εμείς τα διαβάζουμε… Που είναι οι μάζες; Που είναι ο λαός;

Λέω, δεν έχει νόημα. Χάνω κι εγώ το κουράγιο μου.

Μετά, πάω κάθε Σάββατο στο περίπτερο, παίρνω τον Δρόμο πρωί -πρωί στα χέρια μου, τον διαβάζω από την τελευταία μέχρι την πρώτη σελίδα (έτσι ανάποδα) και λέω: Πρέπει να συνεχίσουμε. Θέλω να ακούω και να διαβάζω αυτούς ανθρώπους. Θέλω να μοιραζόμαστε τις σκέψεις μας και με εκείνους που μας διαβάζουν.

Γιατί, έστω και ανάπηροι θα δείξουμε τα χέρια μας. Θα κρίνουμε, για να κριθούμε!

Μετά τιμής,

Ηρόστρατος -κατά κόσμον Κώστας Στοφόρος

 

Μια γιορτή παραμυθιού με πολλές εκπλήξεις

Αυτό το Σαββατοκύριακο ολοκληρώνεται στη Τζια η 15η Γιορτή Παραμυθιού -ίσως η σημαντικότερη σχετική εκδήλωση που γίνεται στην Ελλάδα.

Σήμερα στις 12.30 στην παραλία του Οτζιά, η Ανθή Θάνου θα αφηγηθεί το παραμύθι «Άφοβοι ήρωες» που απευθύνεται σε παιδιά και ενηλίκους. Το βράδυ, στις 9.30, στα σοκάκια της παλιάς Κορησσίας η Ελενίτσα Γεωργίου από την Κύπρο θα παρουσιάσει το «Φανερά τα ψέματα κι η αλήθεια καλά κρυμμένη» (για παιδιά από 8 ετών και ενηλίκους)

Την Κυριακή το πρωί (12.30) στην παραλία στις Ποίσσες θα έχει λαϊκό παραμύθι από την Κρήτη, κίνηση, μουσική και εργαστήρι πηλού (Αφήγηση – Μουσική (βιολί, τραγούδι): Ειρήνη Νικολακοπούλου -Κιθάρα: Θωμάς Μπέλτσιος)

Στις 8 το βράδυ στον Άγιο Δημήτριο στην Ιουλίδα η Τζένη Διαμαντοπούλου θα πει το παραμύθι «Ο επαναστάτης γάτος» (Για παιδιά και ενήλικες)

Στη μεγάλη εκδήλωση της λήξης, στην πλατεία Αγίου Χαραλάμπους, θα έχει πολλές εκπλήξεις, με αφηγήσεις λαϊκών παραμυθιών μουσική και τραγούδι:

– «Όνειρο» Αφήγηση: Γεωργία Λαζάρου

– «Ελευθερία» Αφήγηση στα Ελληνικά: Γιώργος Ευγενικός, Αφήγηση στα Περσικά: Amir Mirzai (Περσία)

– «Αγώνας και Επανάσταση» H νορβηγίδα σοπράνο Kristin Groven Holmboe ερμηνεύει τραγούδια αγώνα και επανάστασης απ’ όλο τον κόσμο.

Για περισσότερα: https://giortiparamythion.blogspot.gr/p/15.html

Σχόλια

Exit mobile version