Αρχική πολιτική αριστερά Πολιτική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στο Σπόρτινγκ

Πολιτική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στο Σπόρτινγκ

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα.

Με τη χτεσινή πολιτική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στο Σπόρτινγκ, στην οποία μίλησαν ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Αλέξης Τσίπρας και οι Γιάννης Θεωνάς και Γιάννης Μπανιάς, συνεχίζονται οι εκδηλώσεις του συμμαχικού σχήματος σε όλη τη χώρα.
Ο Αλέξης Τσίπρας, στην αρχή της ομιλίας του τόνισε ότι «η επιλογή της κυβέρνησης και της άρχουσας τάξης στην Ελλάδα να οδηγήσουν τη χώρα στη κόλαση του ΔΝΤ, ήταν προαποφασισμένη και μεθοδευμένη πολύ πριν τις εκλογές του 2009». «Το σχέδιο όμως», συνέχισε, «για να υλοποιηθεί είχε και το στάδιο του σοκ. Το απαραίτητο εκείνο στάδιο για να τρομοκρατηθεί ο λαός για τα χειρότερα που έρχονται και για να σταματήσει να αντιδρά και να δέχεται αδιαμαρτύρητα όλα τα βάρη. Κι εδώ τον ρόλο δεν τον είχε μόνο η κυβέρνηση με τη διαμόρφωση κλίματος τρομοκρατίας και συλλογικής ενοχής, αλλά και μεγάλο μέρος των κυρίαρχων ΜΜΕ της χώρας».
Αναφερόμενος στις πρόσφατες αποφάσεις των διευθυντηρίου των Βρυξελλών, σημείωσε ότι «οι αποφάσεις των Συνόδων Κορυφής που έσπευσε να συνυπογράψει και η ελληνική κυβέρνηση, σηματοδοτούν την κραυγαλέα αδυναμία των ηγετών της Ε.Ε., σε μια κρίσιμη στιγμή για την πορεία των ευρωπαϊκών κοινωνιών, να προστατέψουν στοιχειωδώς τους λαούς τους από την επερχόμενη οικονομική και κοινωνική καταστροφή». Και πρόσθεσε: «Το Σύμφωνο για το ευρώ, το ευρωπαϊκό Μνημόνιο, στο οποίο συμφωνούν και συντηρητικοί και σοσιαλδημοκράτες, είναι μια συμφωνία που θα μειώνει διαρκώς μισθούς με το πρόσχημα της ανταγωνιστικότητας και τις συντάξεις με το πρόσχημα του προσδόκιμου ορίου ζωής».
Για την προώθηση των αποφάσεων στο εθνικά Κοινοβούλια υπογράμμισε ότι «ο μόνος που μπορεί να αλλάξει την πορεία είναι ο ίδιος ο λαός. Γι’ αυτό και ζητάμε δημοψήφισμα για το νέο Σύμφωνο, το νέο ευρωπαϊκό Μνημόνιο και μόνιμο μηχανισμό στήριξης. Είναι ζήτημα δημοκρατίας», σημείωσε.
Αναφερόμενος στις δυνάμεις που μπορούν να βγάλουν τη χώρα από το αδιέξοδο, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι είναι αναγκαίο ένα «ευρύ μέτωπο δυνάμεων, μια πλατιά πολιτική και κοινωνική συμμαχία» και έκανε λόγο για «ένα εναλλακτικό σχέδιο που εμείς περιγράφουμε με τους εξής τέσσερις ελάχιστους στόχους: Πρώτον: Άμεση απεμπλοκή της Ελλάδας από το μνημόνιο της χρεοκοπίας. Δεύτερον: Ριζική αναδιανομή του πλούτου και του εισοδήματος. Μέσα από μια δίκαιη φορολόγηση του πλούτου και του κεφαλαίου, που σήμερα στην χώρα μας απολαμβάνουν συνθήκες σκανδαλώδους ασυλίας. Τρίτον: Άμεσος έλεγχος και επαναδιαπραγμάτευση του Δημόσιου Χρέους. Με διαγραφή ενός μεγάλου μέρους του και με βελτίωση των όρων αποπληρωμής. Γιατί, πολύ απλά, ένα χρέος που είναι πάνω από το 150% του ΑΕΠ, και έχει φτάσει εκεί εξ αιτίας των καταστροφικών επιπτώσεων του Μνημονίου δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί. Τέταρτον: Κοινωνικοποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος».
Κλείνοντας την ομιλία του, ήταν ιδιαίτερα δηκτικός αναφερόμενος στην επιχείρηση στοχοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ και υπογράμμισε με νόημα: «Από αυτή εδώ τη συγκέντρωση, ας δώσουμε ένα μήνυμα σε αυτό τον κόσμο αλλά και μια υπόσχεση στον εαυτό μας. Ας σταθούμε στην ευθύνη που μας έταξε η ιστορία και οι ανάγκες του λαού.
Ας μη τους διαψεύσουμε. Να δυναμώσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ, για να δυναμώσουμε και τους αγώνες του λαού, για να δυναμώσουμε και την ελπίδα μιας μεγάλης ενότητας της Αριστεράς, που θα ανατρέψει τη σημερινή καταστροφική πορεία για το τόπο».
Ο Γιάννης Θεωνάς, μεταξύ άλλων, επισήμανε ότι «η επίθεση τρόικας, Ευρωζώνης και κυβέρνησης στα λαϊκά δικαιώματα και κατακτήσεις συνοδεύεται από μια πρωτοφανή επίθεση της κυβέρνησης ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ. Η στοχοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ συνδέεται με την προσπάθεια της κυβέρνησης να στοχοποιήσει τους αγώνες και τα κινήματα που αναπτύσσονται ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα. Στοχοποίηση που θυμίζει μεθόδους άλλων εποχών, που έχουν καταγραφεί με μελανά χρώματα στη λαϊκή συνείδηση».
«Απ’ αυτή την άποψη», συνέχισε, «η στοχοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να αφορά μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά το σύνολο των δυνάμεων της Ριζοσπαστικής και όχι μόνο Αριστεράς. Ίσως αποτελεί μια ακόμα ευκαιρία να υπερβούμε όλοι τον εαυτό μας και να προωθήσουμε ακόμη μια φορά και αποφασιστικά την κοινή δράση και πολιτική συνεργασία όλων των δυνάμεων της Αριστεράς και να αναλάβουμε το ρόλο και την ευθύνη που απαιτεί από την Αριστερά ο λαός και η εργατική τάξη».
Ο Γιάννης Μπανιάς στην ομιλία του τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «μπροστά στην πλήρη χρεοκοπία και τα εμφανή αδιέξοδα της κυβερνητικής πολιτικής του και την κλιμάκωση των λαϊκών αντιστάσεων, το ΠΑΣΟΚ υιοθετεί στρατηγική έντασης με κύριους στόχους: να αποπροσανατολίσει από τα πραγματικά προβλήματα που απασχολούν το λαό και την κοινωνία, να περιορίσει τις σοβαρές διαρροές που έχει στις γραμμές του, να συσπειρώσει τα μέλη και τα στελέχη του που βιώνουν έντονα την απομόνωση από τα λαϊκά στρώματα και να προετοιμάσει το έδαφος για την πιθανότητα προσφυγής σε πρόωρες εκλογές.
Η στοχοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ενταγμένη και υπηρετεί αυτή τη στρατηγική έντασης. Μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκινάει μια πανελλαδική καμπάνια για να έχει μια γόνιμη επικοινωνία με τον ελληνικό λαό και να προχωρήσει στην ουσιαστική ανασυγκρότησή του. Βασικά στοιχεία της προσπάθειας ανασυγκρότησης είναι η ανανέωση και η δημοκρατική εμβάθυνση της φυσιογνωμίας του ΣΥΡΙΖΑ σε όλα τα επίπεδα, η ενίσχυση της “κοινωνικής γείωσής” του και του ρόλου του ως ενωτικής δύναμης της Αριστεράς και του εργατικού κινήματος».

 

Σχόλια

Exit mobile version