Η επιχείρηση «Κατακλυσμός του Αλ-Ακσά», της Χαμάς και άλλων δυνάμεων της παλαιστινιακής αντίστασης εναντίον του Ισραήλ και τα γεγονότα που ακολούθησαν αλλάζουν ραγδαία το τοπίο των εξελίξεων στην Μέση Ανατολή. Το Σάββατο 7 Οκτωβρίου, δυνάμεις των ταξιαρχιών Αλ-Κασσαμ, του ένοπλου βραχίονα της Χαμάς, σε συνεργασία με δυνάμεις της Ισλαμικής Τζιχάντ και του Λαϊκού Μετώπου, σε μια συντονισμένη, και όπως φάνηκε καλά οργανωμένη επιχείρηση, εκτόξευσαν χιλιάδες ρουκέτες από την περιοχή της Γάζας εναντίον του Ισραήλ, ενώ εκατοντάδες μαχητές πέρασαν στα κατεχόμενα από το Ισραήλ εδάφη, εξαπολύοντας μια σφοδρή επίθεση εναντίον φυλακίων και βάσεων του Ισραηλινού στρατού, αλλά και εναντίον των ισραηλινών εποικισμών στα εδάφη πέριξ της Λωρίδας της Γάζας.

Άμεσο αποτέλεσμα της επιχείρησης η κατάρρευση του Iron Dome, του πολυδιαφημισμένου αντιαεροπορικού συστήματος του Ισραήλ, καθώς και η υποχώρηση των κατοχικών δυνάμεων της μεραρχίας της Γάζας από τις θέσεις τους. Οι Παλαιστίνιοι εισέβαλαν σε στρατιωτικές βάσεις, κατέστρεψαν ή κατέλαβαν στρατιωτικά οχήματα και οπλισμό ενώ επιτέθηκαν και εναντίον των εποικισμών, καταστρέφοντας υποδομές και μεταφέροντας τον φόβο στο στρατόπεδο του εχθρού τους. Μια υποσημείωση στο σημείο αυτό. Οι Ισραηλινοί εποικισμοί δεν είναι απλοί οικισμοί αλλά αποτελούν όπλο του Ισραήλ στην προσπάθεια εδραίωσης της κατοχής. Επίσης μεταξύ των εποίκων που δεν πρέπει να λογίζονται όλοι ως άμαχοι (προφανώς υπάρχουν και αυτοί), η πλειοψηφία των οποίων είναι ένοπλοι, υπάρχουν και μέλη παραστρατιωτικών ομάδων και φανατικών Σιωνιστών.

Ο πόλεμος προπαγάνδας

Από την πρώτη στιγμή, ξεκίνησε ένας εξίσου σφοδρός πόλεμος προπαγάνδας. Τα φιλοπαλαιστινιακά δίκτυα επικοινωνίας πήραν φωτιά, με εικόνες αιχμαλώτων, κατεστραμμένων στρατιωτικών εγκαταστάσεων, μαχητών εν ώρα επιχειρήσεων, που κάνουν σκόνη το αφήγημα περί του άτρωτου Ισραήλ. Οι εικόνες της από αέρος διείσδυσης με «ανεμόπτερα», του καταιγισμού ρουκετών, της κατάληψης τεθωρακισμένων, διαδόθηκαν ως απόδειξη της ισχύος κα της εφευρετικότητας της παλαιστινιακής αντίστασης.

Από την άλλη, η προπαγανδιστική μηχανή των Σιωνιστών, σε συντονισμό με τα δυτικά ΜΜΕ, προσπάθησε να ταυτίσει τη Χαμάς και όλη την παλαιστινιακή αντίσταση ως τρομοκράτες, παρομοιάζοντας τις ενέργειες τους με αυτές του ISIS. Κάπως έτσι είχαμε τη συναυλία ειρήνης που παρουσιάστηκε της πρώτες ώρες ως ο βασικός στόχος των «τρομοκρατών», και εν τέλει ήταν ένα ρέιβ πάρτι, η τοποθεσία του οποίου ανακοινώθηκε λίγες ώρες πριν την έναρξη του. Κάπως έτσι διαδόθηκε αστραπιαία η φωτογραφία παιδιών σε κλουβιά που δήθεν βρίσκονταν αιχμάλωτα στη Γάζα για να αποδειχθεί ότι είναι παλιότερη φωτογραφία από τη Συρία. Κάπως έτσι είχαμε δημοσιογράφο να δηλώνει ότι είδε φωτογραφίες αποκεφαλισμένων μωρών στο κιμπούτζ της Κφαρ Αζάσε, τον ίδιο των πρόεδρο των ΗΠΑ να δηλώνει σοκαρισμένος από την είδηση και μετά τη διάψευση της Χαμάς να έρχεται η αναδίπλωση τόσο της δημοσιογράφου όσο και του Λευκού Οίκου, αποδεικνύοντας πως πρόκειται για ψευδή και κατασκευασμένη είδηση με πηγή ηγέτη ακραίας σιωνιστικής οργάνωσης.

Ισραήλ: «Να εξαφανίσουμε τη Γάζα»

Μετά το σοκ των πρώτων ωρών, το Ισραήλ πέρασε στην αντεπίθεση. Το καθεστώς Νετανιάχου ανακοίνωσε την πρόθεση του να συντρίψει τη Χαμάς, κάλεσε και τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις να σταθούν μαζί και ζήτησε την στήριξη των ΗΠΑ και της δύσης συνολικότερα. Μερίδα της κοινής γνώμης (βλέπε πρωτοσέλιδο της Χααρέτζ) του Ισραήλ ζητά την παραίτηση του θεωρώντας τον υπεύθυνο για την ήττα που δέχθηκε το Ισραήλ. Για να συσπειρώσει το εσωτερικό μέτωπο ανακοινώνει μια γενικευμένη επίθεση στη Γάζα, εν μέσω κραυγών ακραίων σιωνιστικών ομάδων, που ζητούν «να εξαφανίσουμε τη Γάζα».

Σύμφωνα με το Τελ Αβίβ, που συνεχίζει το σφυροκόπημα της Γάζας από αέρος και τον ασφυκτικό αποκλεισμό της (διακοπή νερού, ρεύματος, τροφοδοσίας), πάνω από 300 χιλιάδες στρατιώτες είναι έτοιμοι για χερσαία εισβολή. Μάλιστα, το Ισραήλ απέδωσε τελεσίγραφο 24 ωρών στον ΟΗΕ για εκκένωση του βόρειου τμήματος της Γάζας από τους αμάχους. Μιλάμε για περίπου 1 εκατ. ανθρώπους που καλούνται να εγκαταλείψουν τη γη τους, με την ηγεσία των Παλαιστινίων στη Γάζα να καλεί σε αντίσταση και τον ΟΗΕ να προειδοποιεί πως η Γάζα βρίσκεται στα πρόθυρα μιας πρωτοφανούς ανθρωπιστικής κρίσης.

Είμαστε στο παρά πέντε μιας απρόβλεπτων επιπτώσεων εξέλιξη που θα εμπλέξει όλη την περιοχή στο κουβάρι του πολέμου. Είναι άγνωστο, αν το Ισραήλ θα υλοποιήσει την απειλή του, και τι έκταση θα έχουν οι επιχειρήσεις εναντίον της Γάζας. Το μόνο σίγουρο είναι πως όλοι οι παγκόσμιοι και οι περιφερειακοί παίκτες επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους στην περιοχή. Οι ΗΠΑ μεταφέρουν δύο αεροπλανοφόρα στην περιοχή προς ενίσχυση του Ισραήλ και στο πλευρό τους στέκονται και άλλες δυτικές χώρες – η Ελλάδα αναμένεται να στείλει δύο υποστηρικτικά πλοία. Το Ιράν σε συνεννόηση με τους συμμάχους του δηλώνει έτοιμο να παρέμβει σε περίπτωση χερσαίας εισβολής και καλεί τις ΗΠΑ να «συνετίσουν» το Ισραήλ. Μια σειρά άλλες χώρες όπως η Αίγυπτος, η Τουρκία, η Κίνα επιδιώκουν να εμφανιστούν ως διαμεσολαβητές μιας ενδεχόμενης αποκλιμάκωσης. Σε κάθε περίπτωση η τάση προς τον πόλεμο δυναμώνει συνολικά και μετά την Ουκρανία, την Λιβύη, τον Καύκασο συμπαρασύρει και την Μέση Ανατολή στη δυναμική της.


Τελεσίγραφο από το Ισραήλ

Να εκκενώσουν τις βόρειες περιοχές της Γάζας, καλεί τους Παλαιστίνιους, με τελεσίγραφό του το Τελ Αβίβ, εν όψει της ανακοινωμένης επίθεσης του ισραηλινού στρατού. Πάνω από 1 εκατ. κάτοικοι καλούνται να εγκαταλείψουν τη γη τους. Μια πολιτική εθνοκάθαρσης σε «απευθείας μετάδοση». Ακόμη και ο ΟΗΕ, θεωρεί πως κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο, προειδοποιώντας το Ισραήλ, για μια πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση που θα μπορούσε να προκαλέσει μια χερσαία εισβολή στη Γάζα και καλώντας το καθεστώς Νετανιάχου να «ακυρώσει το τελεσίγραφο». Στο ίδιο μήκος κύματος και η δήλωση του Πούτιν, που θεωρεί «ανεπίτρεπτη την αιματοχυσία» που θα προκαλούσε τυχόν εισβολή του Ισραήλ στη Γάζα.

Σε κάθε περίπτωση το Ισραήλ μοιάζει αποφασισμένο να εκβιάσει μια όξυνση του πολέμου, σέρνοντας και τους συμμάχους του σε αυτή την επιλογή, χωρίς όμως να έχει την πλήρη συναίνεση και στήριξη της Δύσης, που φοβάται το ντόμινο που μπορεί να προκαλέσει μια τέτοια εξέλιξη. Χαρακτηριστική ήταν η αντίδραση του πρέσβη του Ισραήλ στον ΟΗΕ, που χαρακτήρισε «ντροπή» την δήλωση κατηγορώντας τις υπηρεσίες του ΟΗΕ ότι «για χρόνια κάνουν τα στραβά μάτια»

Ο πολύπαθος παλαιστινιακός λαός, δεν φαίνεται διατεθειμένος να θυσιαστεί χωρίς να αντισταθεί, και να πολεμήσει για τη γη και την ελευθερία του. Τα τελεσίγραφα, πρέπει να επιστραφούν στους εμπρηστές του πολέμου.

Η ειρήνη στην περιοχή μας, περνά μέσα και από την ήττα του σιωνιστικού σχεδίου, μέσα από το σταμάτημα της εθνοκάθαρσης των Παλαιστινίων, μέσα από την απελευθέρωση του παλαιστινιακού λαού.


Οι στόχοι της επίθεσης

 «Τυφλή επίθεση», «11 Σεπτεμβρίου του Ισραήλ» και μια σειρά άλλα σχήματα χρησιμοποιήθηκαν από το Ισραήλ και υιοθετήθηκαν από δυτικές κυβερνήσεις και ΜΜΕ για να εξηγηθούν οι στόχοι της επίθεσης του προηγούμενου Σαββάτου. Όλα αυτά τα σχήματα ξεχνούν την πραγματικότητα της κατοχής, ξεχνούν πως η περιοχή βρίσκετε σε διαρκή πόλεμο με ευθύνη ακριβώς του Ισραήλ. Πράγματι τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου αποτελούν μια αναβάθμιση των μέχρι τώρα ενεργειών της παλαιστινιακής αντίστασης – δεν μιλάμε για μερικές δεκάδες ρουκέτες σε απάντηση κάποιας αγριότητας του ισραηλινού στρατού, ούτε για κάποιο μεμονωμένο βομβιστή, ή για επιθέσεις όπως αυτές της Ιντιφάντα των μαχαιριών, που είχαν βασικά ως στόχο να διατηρούν αναμμένη την φλόγα της αντίστασης και γρήγορα καταστέλλονταν από το σιωνιστικό καθεστώς. Τώρα είχαμε μια αναβαθμισμένη, τόσο επιχειρησιακά, όσο και σε επίπεδο στόχων επίθεση, που είχε ως σκοπό να αλλάξει συνολικά τους όρους του παιχνιδιού.

Ποιοι ήταν οι στόχοι της επίθεσης λοιπόν: Σε στρατιωτικό επίπεδο, η στόχευση ήταν καθαρά συμβολική (προφανώς κανείς δεν περίμενε ότι θα μπορούσε να υπάρξει απελευθέρωση εδαφών ή σπάσιμο του αποκλεισμού στη Γάζα). Η εικόνα του άτρωτου στρατού του Ισραήλ, έγινε θρύψαλα, έχοντας μάλιστα ως επίκεντρο τα δυνατά υποτίθεται χαρτιά του (Iron Dome, μεραρχία της Γάζας), μαζί και η μυθολογία για τις Μυστικές Υπηρεσίες του σιωνιστικού καθεστώτος που δεν μπόρεσαν να προλάβουν την επίθεση – παρά τις ενδείξεις για ενημέρωση τους από την Αίγυπτο.

Σε πολιτικό επίπεδο η επίθεση είχε διπλή στόχευση, από την μία να αναπτερώσει το ηθικό του λαού της Παλαιστίνης στέλνοντας μηνύματα και στους υπόλοιπους αραβικούς λαούς και από την άλλη να μεταφέρει τον φόβο στην πλευρά του Ισραήλ, αποτρέποντας στο μέλλον τους εποίκους να δρουν ανενόχλητοι στην περιοχή, καθιστώντας στην πράξη δυσκολότερη την περαιτέρω επέκταση των εποικισμών.

Σε γεωπολιτικό επίπεδο, βασικός στόχος που φαίνεται να επιτυγχάνεται είναι το μπλοκάρισμα της προσέγγισης Ισραήλ-Σαουδικής Αραβίας. Ένας στόχος που προφανώς αποτρέπει την απομόνωση της Παλαιστίνης από τον αραβικό κόσμο, αλλά ταυτόχρονα ευνοεί γεωπολιτικά το Ιράν και τους συμμάχους του στην περιοχή.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!