Αρχική κοινωνία αθλητισμός Ποιοι φοβούνται την ισορροπία;

Ποιοι φοβούνται την ισορροπία;

Για τις «τρύπες» που προκύπτουν στους ισολογισμούς και κλείνουν με τις παρεμβάσεις των μεγιστάνων…

Το αγγλικό πρωτάθλημα θεωρείται, από τους περισσότερους, το κορυφαίο της Ευρώπης. Το προϊόν της Πρέμιερ Λιγκ εξάγεται με επιτυχία σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης και οι εμπορικές συμφωνίες, τα τηλεοπτικά και τα συνολικά έσοδα των συλλόγων είναι τεράστια. 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, τα χρήματα από τα τηλεοπτικά, συνυπολογίζοντας όλες τις χώρες που βλέπουν τη μεγάλη κατηγορία της Αγγλίας, αγγίζουν τα 5.5 δισ.! Κάποιες ομάδες, προκειμένου να διασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία ζήτησαν περιορισμούς, στο πλαίσιο του Financial Fair Play που έχει εισάγει εσχάτως η UEFA, σύμφωνα με το οποίο οι ομάδες πρέπει να έχουν ισορροπημένο ισολογισμό και να μην ξοδεύουν περισσότερα από όσα κερδίζουν. Με την εισροή κεφαλαίων εκτός Βρετανίας, όπως στην Μάντσεστερ Σίτι με τον σεΐχη Μανσούρ και την Τσέλσι με τον Ρομάν Αμπράμοβιτς, οι «τρύπες» που προκύπτουν στους ισολογισμούς κλείνουν με παρεμβάσεις των μεγιστάνων. Τέσσερα μεγάλα κλαμπ, όμως, με παραδοσιακή έχθρα μεταξύ τους, έκαναν στην άκρη τις διαφορές τους για το κοινό καλό. Οι… Λονδρέζες Άρσεναλ και Τότεναμ και οι «βόρειες» Λίβερπουλ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έστειλαν κοινή επιστολή στον εκτελεστικό διευθυντή της, Πρέμιερ Λιγκ, ζητώντας κανονισμούς εναρμονισμένους με τις εντολές της UEFA.
Η επιστολή διέρρευσε περίπου ένα μήνα πριν από τη συνάντηση των συλλόγων, στην οποία και αναμένεται να διευθετηθεί το θέμα. Πέραν της Μάντσεστερ Σίτι, η Φούλαμ του Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ, η Γουέστ Χαμ και η Άστον Βίλα είναι αρνητικές στους συγκεκριμένους κανονισμούς, θεωρώντας ότι πρέπει να λειτουργούν χωρίς ένα αόρατο χέρι να τους ελέγχει. Οι υπόλοιπες ομάδες θεωρούν ότι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο πρέπει να υπάρξουν ρυθμίσεις.
Η Τσέλσι του Ρώσου εκατομμυριούχου Ρομάν Αμπράμοβιτς, υπό προϋποθέσεις, θα έλεγε το «ναι», αποσκοπώντας βέβαια σε ένα πιο ευέλικτο σύστημα που θα επιτρέπει στο μεγαλομέτοχο να βάζει περισσότερα χρήματα από τα 45 εκατομμύρια την πρώτη τριετία που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία. Οι υπόλοιποι βλέπουν ένα τρόπο να περιοριστούν τα τεράστια έξοδα που πηγαίνουν σε ατζέντηδες και παίκτες, να αποφευχθεί το «ξέπλυμα», να αποκτήσουν δυναμική από τη στιγμή που δεν παίζουν στην Ευρώπη και να ενισχυθούν με τα χρήματα που θα πήγαιναν σε μεταγραφές οι ακαδημίες, έτσι ώστε το αγγλικό ποδόσφαιρο να αποκτήσει τους δικούς του παίκτες. Μένει να δούμε ποια πλευρά θα αποδειχθεί ισχυρότερη…

Θ. Σαρρής

Σχόλια

Exit mobile version