Αρχική πολιτική οικονομία Πλειστηριασμοί λαϊκής περιουσίας από την κυβέρνηση Τσίπρα

Πλειστηριασμοί λαϊκής περιουσίας από την κυβέρνηση Τσίπρα

του Παύλου Δερμενάκη

 

Ο κατήφορος της κυβέρνησης Τσίπρα δεν έχει τέλος. Η κυβέρνηση που εμπιστεύθηκε ο λαός για να σώσει τουλάχιστον τα σπίτια του, ο ΣΥΡΙΖΑ του  «Κανένα σπίτι στα χέρια» τραπεζίτη, βγάζει τα σπίτια του λαού σε πλειστηριασμό.

Η κυβέρνηση στο πλαίσιο υλοποίησης του 3ου Μνημονίου, διαμόρφωσε ένα νομικό πλαίσιο για τους πλειστηριασμούς υπέρ του τραπεζικού συστήματος. Υλοποίησε δεσμεύσεις που ούτε η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου δεν είχε τολμήσει να κάνει, όπως η αλλαγή του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας σε βάρος των δανειοληπτών και η πώληση των δανείων στα ξένα funds. Έδωσε σχεδόν δωρεάν τις τράπεζες στους ξένους με την 3η ανακεφαλαιοποίηση, άλλαξε τη νομοθεσία παραδίδοντας τη Διοίκηση του τραπεζικού συστήματος στους ξένους και τροποποίησε επί το δυσμενέστερον το νόμο Κατσέλη. Μέσω των τραπεζών παρέδωσε την ιδιωτική περιουσία, επιχειρήσεων και νοικοκυριών (που είναι υποθηκευμένη με δάνεια) στις τράπεζες και στα χέρια των δανειστών.

Παράλληλα, ενεργοποίησε τον εκβιαστικό εισπρακτικό μηχανισμό του Δημοσίου των ΔΟΥ, στέλνοντας εκατοντάδες χιλιάδες «ραβασάκια» σε μικρο-οφειλέτες και ξεκίνησε, σταδιακά, τη διαδικασία πλειστηριασμών. Αυτή τη στιγμή, στη σελίδα επικείμενων πλειστηριασμών της Γενικής Γραμματείας Εσόδων, υπάρχουν 9 αναγγελίες πλειστηριασμών διαμερισμάτων με μέση τιμή εκκίνησης τα 47.500€(!).

 

Χιονοστιβάδα πλειστηριασμών

Προς επιβεβαίωση, δυστυχώς, των απόψεών μας διαπιστώνεταιμια ραγδαία αύξηση των πλειστηριασμών, από την αρχή 2016, που παίρνει μορφή «χιονοστιβάδας», μετά το καλοκαίρι.

Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται ακόμα και κραυγαλέες περιπτώσεις, όπως στις 28/9/2016 στη Θεσσαλονίκη, πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας πολύτεκνης οικογένειας με οφειλέτη άτομο με αναπηρία.

Σε αυτή την επιθετική πολιτική πλειστηριασμών απαντούν τα κινήματα κατά των πλειστηριασμών. Πραγματοποιούν κάθε Τετάρτη συγκεντρώσεις στα ειρηνοδικεία, που οδηγούν σε ματαιώσεις των διαδικασιών πλειστηριασμών. Η κυβέρνηση προκειμένου να επιβάλλει το «νόμο και την τάξη» άρχισε να επιστρατεύει κατά των πολιτών τα ΜΑΤ. Οι δυνάμεις καταστολής έδειξαν ιδιαίτερο ζήλο στην περίπτωση που προαναφέραμε, της πολύτεκνης οικογένειας στη Θεσσαλονίκη, προχωρώντας σε συλλήψεις και προσαγωγές στο Αυτόφωρο.

 

Ψευδεπίγραφοι ισχυρισμοί και λύσεις από την κυβέρνηση

Η κυβέρνηση, διαπιστώνοντας τη ραγδαία φθορά της και από αυτά τα γεγονότα προσπαθεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση με δύο μεθοδεύσεις. Κατ’ αρχήν κυκλοφόρησε ένα από τα γνωστά non paper, ισχυριζόμενη ότι δεν υπάρχουν πλειστηριασμοί πρώτης λαϊκής κατοικίας, αλλά ευκατάστατων οικονομικά ατόμων που είναι κακοπληρωτές.  Επιχειρούν έτσι να αποκρύψουν την πραγματικότητα. Οι πλειστηριασμοί αφορούν, στο μεγαλύτερο μέρος τους (αριθμητικά), λαϊκές κατοικίες και μάλιστα για οφειλές που σε κάποιες περιπτώσεις φτάνουν σε επίπεδο της «γελοιότητας». Είναι χαρακτηριστικό ότι στους πλειστηριασμούς της 28/9/2016, επί συνόλου 59 πλειστηριασμών στο Λεκανοπέδιο Αττικής, οι 20 αφορούσαν τράπεζες εναντίον ιδιωτών και οι 8 από αυτές αφορούσαν οφειλές έως 100.000€ (μέση οφειλή 69.800€).

Κατά δεύτερον, η κυβέρνηση, επειδή είναι εκπλειστηριαστής, σκέφτεται να επεκτείνει τις ρυθμίσεις της όποιας προστασίας πρώτης κατοικίας που ισχύουν μέχρι το τέλος του 2017 για τις τράπεζες και στις οφειλές προς το Δημόσιο.

Η ρύθμιση αυτή μπορεί να βοηθά κάποιους πολίτες, αλλά δεν λύνει το πρόβλημα. Όπως και στις περιπτώσεις των τραπεζών, ένα πολύ μεγάλο μέρος μένει εκτός ρύθμισης λόγω είτε υψηλών αντικειμενικών αξιών (διατηρούνται από την κυβέρνηση για φορομπηχτικούς λόγους) είτε λόγω αδυναμίας να ανταποκριθούν ακόμα και σε ελάχιστες καταβολές όταν δεν υπάρχει εισόδημα.

Η κυβέρνηση, όπως και η προηγούμενη, προσπαθεί να κερδίσει χρόνο, μεταφέροντας το πρόβλημα στο μέλλον, για τους «τυχερούς» που εντάσσονται στις ρυθμίσεις, χωρίς να δίνει οριστική λύση. Στην καλύτερη περίπτωση κάποιοι κερδίζουν έναν ακόμα χρόνο προστασίας μέχρι 31/12/2017 και μετά ακολουθεί η πλήρης απελευθέρωση των πλειστηριασμών. Απελευθέρωση που θα ολοκληρώσει, ότι δεν θα έχει γίνει μέχρι τότε, τη μεταβίβαση δηλαδή της ιδιωτικής μας περιουσίας στους ξένους.

Σχόλια

Exit mobile version