Αρχική πολιτισμός Persona στο θέατρο Νέου Κόσμου

Persona στο θέατρο Νέου Κόσμου

Θεατρική απόδοση της ταινίας Μagnum Οpus του Ινγκμαρ Μπέργκμαν από την ομάδα Elephas Τiliensis

Της Χριστίνας-Βαλεντίνας Θάνου

 

Πριν ακόμη ξεκινήσει η παράσταση, βλέπουμε μια σύνθεση με κεντρικό θέμα δύο κλουβιά, όπου μέσα βρίσκονται δύο ηθοποιοί. Σε έναν άδειο τόπο, λευκό, πυροδοτούνται επιθυμίες και πάθη. Η ηθοποιός Ελίζαμπεθ Βόγκλερ, κατά τη διάρκεια μιας παράστασης, χάνει τη λαλιά της. Ύστερα από συμβουλή του γιατρού της αποσύρεται σε ένα εξοχικό, όπου η νεαρή νοσοκόμα Άλμα αναλαμβάνει να τη φροντίσει. Η απομόνωση δύο προσώπων σε ένα πεδίο κλειστό ανακινεί προβλήματα.

Αρχικά, η σιωπή της Βόγκλερ δίνει έναυσμα στην Άλμα να δημιουργήσει μια φαντασιακή εικόνα. Η Άλμα γοητεύεται από τη σπουδαία Βόγκλερ, ανοίγεται και αφηγείται πολύ προσωπικές εμπειρίες, πιστεύοντας πως η ηθοποιός τη νοιάζεται. Η Βόγκλερ από την άλλη φαίνεται να αντικρίζει την εξομολόγηση της Άλμα ως μια ευκαιρία για ψυχολογική μελέτη. Δύο πρόσωπα επικοινωνούν βάση του νοήματος που σταδιακά αποκτάει το ένα για το άλλο.

Παρότι πρόκειται γα μετατροπή κινηματογραφικής αφήγησης σε θεατρική, το έργο έχει δική του ξεχωριστή δυναμική, που εξελίσσεται μέσα από τη σχέση των δύο ηθοποιών. Εκρηκτικές, γεμάτος πάθος και συναισθήματα, οι ερμηνείες, μέσα σε μια ασφυκτική ατμόσφαιρα, με την υποβοήθηση βιντεοπροβολών, δημιουργούν μια παράσταση με αδιάκοπη ροή και ενδιαφέρον. Και όπως έχει βυθιστεί η Βίκυ Κατσίκα στον ρόλο της Άλμα και η Άλμα στο ρόλο που η Βόγκλερ της έχει πυροδοτήσει, παρασυρόμαστε –οι θεατές– σε ένα προσωπικό υπαρξιακό ταξίδι.

 

Συντελεστές

Σκηνοθεσία, δραματουργική επεξεργασία, μετάφραση: Δημήτρης Αγαρτζίδης, Δέσποινα Αναστάσογλου.
Δραματουργική επιμέλεια: Αλέκος Λούντζης, Αναστασία Μητροπάνου.
Μουσική: Σαβίνα Γιαννάτου.

Ερμηνεύουν: Δέσποινα Κούρτη, Βίκυ Κατσίκα.

 

INFO

Μέχρι 19-2-2017 στο θέατρο Νέου Κόσμου (δώμα), Αντισθένους 7 & Θαρύπου.

Τετάρτη – Σάββατο 21:15, Κυριακή 19:00, Διάρκεια: 70′.

Εισιτήρια : 13, 10 ευρώ (Σάβ. – Κυρ.), 12, 10, 8 ευρώ (Τετ. – Παρ.), Τηλ.: 210 9212900

Σχόλια

Exit mobile version