Αρχική πολιτισμός Πένυ Παπακωνσταντίνου: Με τα παραμύθια αισθανόμαστε ότι όλα μπορεί να συμβούν

Πένυ Παπακωνσταντίνου: Με τα παραμύθια αισθανόμαστε ότι όλα μπορεί να συμβούν

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στον Κώστα Στοφόρο

 

Όταν αγαπάς τη μουσική και τα παραμύθια και τα βλέπεις να «παντρεύονται» σε μια δισκογραφική δουλειά, το καλύτερο που έχεις να κάνεις πέρα από το να ταξιδεύεις στον κόσμο των παραμυθιών, είναι να γνωρίσεις τους δημιουργικούς ανθρώπους που κρύβονται πίσω από ένα τέτοιο έργο.

Μίλα μου σαν παραμύθι ο τίτλος του CD, όπου η στιχουργός Σοφία Καραχάλιου έχει γράψει τους στίχους στα παραμυθο-τράγουδα -που το καθένα αφηγείται και μια ιστορία- και η Πένυ Παπακωνσταντίνου τα έχει ντύσει με τη μουσική της που κινείται σε πολλούς και διαφορετικούς δρόμους.

Μουσικοί και ερμηνευτές βάζουν ένα κομμάτι από τη δική τους ψυχή…

 

Γιατί παραμύθια σήμερα; Έχουν κάτι να μας πουν;

Τα παραμύθια μας δίνουν την αίσθηση πως όλα μπορεί να συμβούν! Έχουν τη δύναμη του διαχρονικού αλλά και του επίκαιρου, όπου είναι και το ζητούμενο στις μέρες μας. Αφορμή για τη δημιουργία του CD ήταν η ανάγκη μας να εκφράσουμε την κρίση των ηθικών αξιών, των ανθρωπίνων σχέσεων μ’ έναν τρόπο διαφορετικό, προσκαλώντας τους ακροατές να ταξιδέψουν σ’ έναν αλλιώτικο κόσμο ανακαλύπτοντας το σπουδαίο μυστικό της επικοινωνίας μέσω των ιστοριών που έγραψε η Σοφία Καραχάλιου.

 

Σε ποιο κοινό απευθύνεται αυτή η νέα δουλειά ποια είναι η ατμόσφαιρά της;

Απευθύνεται στην παιδική ψυχή που κρύβουμε όλοι μέσα μας. Έντονοι συμβολισμοί και νοήματα που αγγίζουν κυρίως τους «μεγάλους» ξετυλίγονται μέσα από μια «παιδική» προσέγγιση και αποτυπώνονται σ’ ένα μείγμα ηχοχρωμάτων από ροκ έως κλασική, από gothic και industrial έως παραδοσιακή μουσική.

 

Τα τραγούδια στο CD συνοδεύουν ζωγραφιές. Είναι σαν ένα βιβλίο με ποιήματα. Τι ήταν αυτό που σας έκανε να προσθέσετε το εικαστικό στοιχείο;

Οι ιστορίες από μόνες τους μας οδήγησαν να προσθέσουμε το εικαστικό στοιχείο, ώστε τα νοήματα που κρύβονται πίσω από τους στίχους να οπτικοποιηθούν με ζωγραφιές και να ολοκληρωθεί αυτό το δημιουργικό παζλ. Η Στεφανία Βελδεμίρη αποδείχτηκε μια εξαιρετική συνεργάτης καθώς δεν γνωριζόμασταν πρωτύτερα! Αγκάλιασε με πολλή αγάπη και εμπνεύστηκε ζωγραφιές μέσα από τη δική της οπτική, δίνοντας μια ξεχωριστή αισθητική στο CD.

 

Τι είναι αυτό που σε τράβηξε στην παραδοσιακή μουσική; Πώς την παντρεύεις με τις σύγχρονες επιρροές;

Η επαφή μου με την παραδοσιακή μουσική ήρθε μέσω του Κέντρου Αιγιακών Λαογραφικών και Μουσικολογικών ερευνών όπου και γνώρισα τους μετέπειτα δασκάλους μου, Ειρήνη Δερέμπεη (παραδοσιακό τραγούδι) και Κάρολο Κουκλάκη (πολίτικο λαούτο). Η ενασχόληση αυτή με βοηθάει στο να διατηρώ τη σχέση του σήμερα με το χθες, να ισορροπώ, να μην ξεχνάω ουσιαστικά στοιχεία της ζωής, όπως ο ρομαντισμός, η ευγένεια και η αυθεντικότητα που διαπερνά τη μουσική αυτή. Δεν την αντιμετωπίζω ως μουσειακό είδος γι’ αυτό και επιλέγω να την παντρεύω με σύγχρονα ακούσματα όπως έκανα και στον τελευταίο μου δίσκο. Άλλωστε, οι επιρροές μου είναι πολλές και διάφορες και βγαίνουν πάντα στην επιφάνεια χωρίς να το προσπαθήσω!

 

Είναι δύσκολο για έναν καλλιτέχνη να μπει στον χώρο της δισκογραφίας; Πώς μπορεί μετά να προβάλει τη δουλειά του; Μπορεί να ζήσει απ’ αυτήν;

Δεν είναι δύσκολο να μπει κάποιος στη δισκογραφία (ειδικά αν υπάρχει οικονομική άνεση), δύσκολο είναι να μπορέσει ν’ ανταπεξέλθει. Τα πράγματα, πλέον, έχουν γίνει πολύ ρευστά Ο κάθε καλλιτέχνης είναι αναγκασμένος εκτός απ’ το δημιουργικό κομμάτι που τον αφορά, ν’ ασχολείται με την προώθηση και την προβολή της δουλειάς του, πορευόμενος επί το πλείστον με τις δικές του δυνάμεις! Αυτό είναι ένα φαινόμενο της δικής μου γενιάς. Η χρήση του διαδικτύου είναι μια απ’ τις δυνατότητες που έχουμε για την προβολή της δουλειάς μας. Παρ’ όλα αυτά, όμως, όλα χρειάζονται συντονισμό και κατάλληλους ανθρώπους που δουλεύουν γι’ αυτό. Από τη δισκογραφία δεν μπορεί να ζήσει ένας καλλιτέχνης, αλλά δεν είναι και αυτό το νόημα! Η δισκογραφία είναι η ταυτότητα του καθενός μας και ο τρόπος επικοινωνίας με το κοινό.

 

Στους καιρούς της κρίσης μπορούμε να τραγουδάμε ακόμα;

Σε κάθε δύσκολη εποχή ο Έλληνας είχε και έχει ανάγκη να εκφράσει αυτό που συμβαίνει γύρω του και κατ’ επέκταση μέσα του. Ένα γιατροσόφι, που αγαλλιάζει τις ψυχές και τις καρδιές των ανθρώπων.

 

INFO

Το album Μίλα μου σαν παραμύθι κυκλοφορεί από τη δισκογραφική εταιρία Final Touch σε διανομή της Cobalt.

Για περισσότερα: www.penypapakonstantinou.gr

Σχόλια

Exit mobile version