Τις 47 έφτασαν οι χώρες που συμμετέχουν στον πρώτο χερσαίο πόλεμο του ΝΑΤΟ.

Ο ιδιότυπος παγκόσμιος πόλεμος που διεξάγεται στο Αφγανιστάν-Πακιστάν, εισέρχεται σε λίγο στο δέκατο έτος του. Είναι ο πιο μακροχρόνιος και ο πρώτος χερσαίος πόλεμος του ΝΑΤΟ. Πρόσφατα στις χώρες που διατηρούν στρατιωτικές δυνάμεις υπό το ΝΑΤΟ στο αφγανικό θέατρο εντάχθηκε ως 47η η Μαλαισία.

Από τις 44 χώρες της Ευρώπης και του Καυκάσου (εκτός από μικροκράτη όπως η Ανδόρα, Λιχνενστάιν κ.λπ.) μόνο έξι –Λευκορωσία, Κύπρος, Μάλτα, Μολδαβία, Ρωσία και Σερβία- δεν έχουν διαθέσει (ακόμη) δυνάμεις για το μέτωπο του Αφγανιστάν. Από αυτές τις 44 χώρες, μόνο δύο –Ρωσία και Κύπρος- δεν είναι μέλη του ΝΑΤΟ ή του θυγατρικού του οργανισμού, με το οργουελιανό όνομα Συνεργασία για την Ειρήνη.
Πάνω από 120.000 στρατιώτες, μεταξύ των οποίων και Έλληνες, υπηρετούν στη Διεθνή Δύναμη Βοήθειας για την Ασφάλεια (ISAF), εκτός των 30.000 υπό αμερικανική διοίκηση, στο Αφγανιστάν.
Ποτέ πριν δεν είχαν υπηρετήσει τόσες πολλές χώρες υπό κοινή διοίκηση σε μία χώρα, σε ένα πολεμικό θέατρο ή σε έναν πόλεμο. Τα 28 κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ έχουν παράσχει όλα στρατιωτικές δυνάμεις, όπως και πάνω από 20 εταίροι της συμμαχίας στην Ευρώπη, στο Νότιο Καύκασο, το Νότιο Ειρηνικό, την Ασία, την Αφρική και τη Νότια Αμερική. Με τη συμπερίληψη στρατιωτικών ταγμάτων που ήδη έχουν αναπτυχθεί και τις δυνάμεις από το Μπαχρέιν, την Αίγυπτο, την Ιορδανία, την Κολομβία και το Τόγκο, που προγραμματίζεται να αναπτυχθούν, εκτός των 47 επισήμως παρόντων κρατών, υπάρχει στρατιωτικό προσωπικό από κάθε ήπειρο στον πόλεμο που διεξάγει η Δύση εναντίον του Αφγανιστάν.

Πλήρης στρατιωτικοποίηση της Ευρώπης
Είκοσι χρόνια μετά την κατάρρευση του Συμφώνου της Βαρσοβίας, του βασικού αντιπάλου και, υποτίθεται, μόνης αιτίας σύστασης του ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ και ο στρατιωτικός οργανισμός στον οποίο προΐστανται έχουν στρατιωτικοποιήσει την Ευρώπη σε πρωτοφανή βαθμό, υποτάσσοντας σχεδόν όλη την ήπειρο.
Ευρωπαϊκές χώρες, που είχαν διατηρήσει την ουδετερότητά τους από το τέλος του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου και σε μερικές περιπτώσεις επί πολλές δεκαετίες και αιώνες ακόμη, έχουν παράσχει στρατιωτικές δυνάμεις στο ΝΑΤΟ για την ISAF. Η Αυστρία, η Ελβετία και η Ιρλανδία έστειλαν συντάγματα βάσει υποχρεώσεων υπό το σχήμα Συνεργασία για την Ειρήνη. Η Φιλανδία, μέλος της Συνεργασίας για την Ειρήνη, έχει υπαγάγει 150 στρατιώτες στη διοίκηση του ΝΑΤΟ και η Σουηδία 500. Μέχρι πρόσφατα το σουηδικό στρατιωτικό απόσπασμα ήταν το δεύτερο μεγαλύτερο όλων των κρατών μη μελών του ΝΑΤΟ μετά την Αυστραλία, αλλά ξεπεράστηκε αριθμητικά από τον υποτακτικό Σαακασβίλι της Γεωργίας, που έστειλε 750 Γεωργιανούς στρατιώτες, εκπαιδευμένους από Αμερικανούς πεζοναύτες, τον περασμένο Απρίλιο.

Συνεργασία για την Ειρήνη: προετοιμασία για πόλεμο
Η βασική λειτουργία της Συνεργασίας για την Ειρήνη είναι να ενσωματώσει χώρες της Ευρώπης, του Καυκάσου και της Κ. Ασίας στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ εκτός συνόρων των κρατών-μελών του. Στο πλαίσιο αυτό, πάνω από 20 χώρες προσαρμόζουν τις ένοπλες δυνάμεις, το στρατιωτικό τους δόγμα, τα οπλοστάσιά τους και την εξωτερική τους πολιτική στις απαιτήσεις της δυτικής συμμαχίας και ιδίως των ΗΠΑ.
Η Συνεργασία για την Ειρήνη εκπαιδεύει τους στρατούς της Αρμενίας, του Αζερμπαϊτζάν, της Βοσνίας, της Αυστρίας, της Φιλανδίας, της Γεωργίας, της Ιρλανδίας, της πΓΔΜ, του Μαυροβουνίου και της Σουηδίας για τη συνέχιση του πολέμου στο Αφγανιστάν και χρησιμοποιεί τον αφγανικό πόλεμο για να οικοδομήσει μια παγκόσμια δύναμη του ΝΑΤΟ που θα μπορεί να παρεμβαίνει όπου γης. (Stop NATO, 9/8/ 2009).

Ψευδεπίγραφη ουδετερότητα
Η σουηδική οργάνωση Σταματήστε τη Μυστική Ένταξη στο ΝΑΤΟ αγωνίζεται να ενημερώσει τον κόσμο και να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την ενσωμάτωση της «ουδέτερης» Σουηδίας στην παγκόσμια στρατιωτική δύναμη του ΝΑΤΟ και του αμερικανικού Πενταγώνου. Σουηδικές στρατιωτικές δυνάμεις συμμετέχουν σε κανονικές μάχες σε τέσσερις επαρχίες του βόρειου Αφγανιστάν, τις πρώτες μετά από 200 χρόνια. Οι πρώτοι νεκροί άρχισαν ήδη να φτάνουν στη χώρα. Την 1/7 η σουηδική κυβέρνηση έθεσε τέρμα στην υποχρεωτική στράτευση και μετέβαλε τη θητεία σε εθελοντική. Δηλαδή, επαγγελματοποίησε το στρατό σύμφωνα με τις απαιτήσεις και τις προδιαγραφές του ΝΑΤΟ, που σημαίνει ότι Σουηδοί στρατιώτες θα αποστέλλονται σε πολέμους στο εξωτερικό παρά τη θέλησή τους, γιατί θα χάνουν τη δουλειά τους, σε καιρούς πολύ δύσκολους. Οι τέσσερις συνδικαλιστικές ενώσεις που εκπροσωπούν το στρατιωτικό προσωπικό είναι πλήρως αντίθετες με την υποχρεωτική αποστολή στο εξωτερικό. Το δε Γαλλικό Πρακτορείο (1/7) ανέφερε ότι «ταυτόχρονα αποφασίστηκε να χαλαρώσει η πολιτική αυστηρής ουδετερότητας που ακολουθούσε παραδοσιακά η Σουηδία και να επιτραπεί η συμμετοχή σε διεθνείς αποστολές, όπως η υπό το ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν».
Το 2009, η Σουηδία φιλοξένησε μια δεκαήμερη στρατιωτική άσκηση του ΝΑΤΟ στις βόρειες περιοχές της (Loyal Arrow 2009). Οι ασκήσεις αποτελούσαν μέρος της «μεγαλύτερης άσκησης που είχε γίνει ποτέ στον σουηδικό-φιλανδικό-βοθνιακό Κόλπο Μπόθνια». Συμμετείχαν 2.000 στρατιώτες από δέκα χώρες, 50 αεροσκάφη και ένα βρετανικό αεροπλανοφόρο. Η άσκηση βασιζόταν σε φανταστικό σενάριο το οποίο θα μπορούσε να εφαρμοστεί στις Βαλτικές χώρες, στον Καύκασο, την Υπερδνειστερία και γενικώς εκεί όπου τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ θα έρχονταν σε άμεση επαφή με τα ρωσικά.
Τον Ιούνιο, σουηδικά στρατεύματα συμμετείχαν μαζί με στρατεύματα 12 χωρών στις ετήσιες ασκήσεις των χωρών της Βαλτικής υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, στο πλαίσιο της διαβόητης Συνεργασίας για την Ειρήνη. Στη διάρκεια των ασκήσεων Αμερικανοί πεζοναύτες έκαναν απόβαση σε ακτή 90 μίλια από τα ρωσικά σύνορα.
Στα μέσα Ιουνίου, η φιλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα προτείνει στο Κοινοβούλιο να ενταχθούν στρατιωτικές της δυνάμεις στη Δύναμη Αντίδρασης του ΝΑΤΟ.
Με την επέκταση του ΝΑΤΟ και τη μετατροπή του στο πρώτο στρατιωτικό μπλοκ με διεθνή προσανατολισμό, καμιά ευρωπαϊκή χώρα δεν επιτρέπεται να είναι ουδέτερη και καμιά δεν μπορεί να αποφύγει την εμπλοκή σε στρατιωτικές αποστολές και πολέμους στο εξωτερικό.

(Πηγή: άρθρα του Rick Rozoff στο Global Research –27/8– και Stop NATO)

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!