Αρχική εκτός κατηγορίας Παραλειπόμενα της επίσκεψης Τσαβούσογλου στη Θράκη

Παραλειπόμενα της επίσκεψης Τσαβούσογλου στη Θράκη

Η «ιδιωτική επίσκεψη» Τσαβούσογλου στην Κομοτηνή, μόνο ανησυχίες μπορεί να γεννά. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, είχε συναντήσεις με εκπροσώπους της μειονότητας που ταυτίζονται με τις επιδιώξεις της Άγκυρας (διπλωμάτες του προξενείου, Τουρκική Ένωση Ξάνθης, ψευδομουφτήδες). Σε μια από αυτές τις συναντήσεις, συγκεκριμένα στο γεύμα του Τούρκου ΥΠΕΞ, παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων και τρεις μειονοτικοί Έλληνες Βουλευτές (ο βουλευτής Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ από το ΚΙΝΑΛ και οι βουλευτές Ξάνθης Ζεϊμπέκ Χουσεΐν και Μπουρχάν Μπαράν από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ αντίστοιχα). Τι δουλειά μπορεί να είχαν άραγε τρεις εκπρόσωποι του ελληνικού κοινοβουλίου σε μια «ιδιωτική επίσκεψη» ενός υπουργού άλλου κράτους; Και από τη στιγμή που παραβρέθηκαν εκεί γιατί δεν έσπευσαν να τον «διορθώσουν» σε μια από τις επανειλημμένες προκλητικές αναφορές σε «τουρκική μειονότητα», υπερασπιζόμενοι τις ελληνικές θέσεις αλλά και τη νομιμότητα που ορίζει η Συνθήκη της Λωζάνης;

Ο κ. Τσαβούσογλου έκανε ξεκάθαρο πως η Τουρκία θα εντείνει της πιέσεις της στη Θράκη, σε μια περίοδο μάλιστα που στην ελληνική πλευρά είναι ανοιχτές θεσμικές διαδικασίες που αφορούν τη μειονότητα (διακομματική επιτροπή της βουλής για τη Θράκη, Ολομέλεια του Αρείου Πάγου για την αναγνώριση της αποκαλούμενης «Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης – ΤΕΞ)» που θα σημάνει της defacto αναγνώριση τουρκικής μειονότητας), ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται και οι συνομιλίες για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) που εκλαμβάνονται από την ελληνική πλευρά σαν πεδίο υποχωρήσεων για τον εξευμενισμό της γειτονικής χώρας.

Οι πιέσεις όμως δεν έρχονται μόνο από την Ανατολή. Δύο μόλις μέρες μετά τις προκλητικές δηλώσεις Τσαβούσογλου για καταπίεση της «τουρκικής μειονότητας» από το Ελληνικό Κράτος, είχαμε μια ακόμη ωμή παρέμβαση από την αυτοαποκαλούμενη «Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης – ΕΟΤΔΘ.» αυτή τη φορά, προερχόμενη από την Δύση, σε εκδήλωση που διοργάνωσαν στο Στρασβούργο από κοινού με τον Γάλλο ευρωβουλευτή των Πρασίνων Φρανσουά Αλφονσί. Στην διαδικτυακή αυτή εκδήλωση που σκοπό είχε να ασκήσει πίεση στην χώρα μας να εφαρμόσει τις αποφάσεις του ΕΔΔΑ σχετικά με την αναγνώριση των ψευδομουφτήδων και των αυτοαποκαλούμενων «τουρκικών» μειονοτικών συλλόγων, έλαβε μέρος ο γνωστός και μη εξαιρετέος κ. Δημητράς (Παρατηρητήριο του Ελσίνκι), ενώ προσκεκλημένη ήταν (χωρίς να παραστεί τελικά) η κ. Γιαννακάκη (πρώην βουλευτής ΔΗΜΑΡ και γ.γ. Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ) που εμφανίζεται ιδιαιτέρως δραστήρια, συμμετέχοντας και κατά το παρελθόν σε εκδηλώσεις της ΤΕΞ και της ΕΟΤΔΘ.

Στον αντίποδα των παραπάνω, το ταξίδι του Τσαβούσογλου στη χώρα μας, και η ωμή προβοκάτσια της ιδιωτικής επίσκεψης στη Θράκη, ενεργοποίησε αντανακλαστικά στην τοπική κοινωνία της Θράκης και στην ίδια την μουσουλμανική μειονότητα. Οι ανακοινώσεις των πομάκικων συλλόγων, που χαρακτήρισαν τον Τούρκο ΥΠΕΞ «persona non grata» αλλά και οι ολοένα και ογκούμενες φωνές για καταπίεση από τη δράση του τουρκικού προξενείου, όπως η «γλωσσική» καταπίεση των Πομάκων η γλώσσα των οποίων σβήνει όσο στα μειονοτικά σχολεία διδάσκεται μόνο η Τουρκική, είναι ενδεικτικές αυτής της, έστω και στο παρά πέντε, αφύπνισης. Ας ελπίσουμε αυτές οι φωνές να ξυπνήσουν και την κεντρική διοίκηση, ώστε να αποφύγει στο μέλλον αντίστοιχες «ιδιωτικές» προβοκάτσιες που κάνουν τη χώρα να θυμίζει ξέφραγο αμπέλι και να χαράξει επιτέλους μια γραμμή άμυνας στα σχέδια της Τουρκίας για τουρκοποίηση της μειονότητας και κυπροποίηση της Θράκης.

Μ.Α.

Σχόλια

Exit mobile version