Σε μια κρίσιμη περίοδο για το μέλλον της ΔΕΘ, με σημαντικές αποφάσεις –μετεγκατάσταση– να εκκρεμούν και έπειτα από παρασκηνιακές διαβουλεύσεις αρκετών ημερών, η κυβέρνηση ζήτησε την παραίτηση του προέδρου της ΔΕΘ Γιάννη Κωνσταντίνου.
Ο κ. Κωνσταντίνου αποτέλεσε προσωπική επιλογή του Γ. Παπανδρέου για τη θέση του προέδρου της ΔΕΘ και ένα από τα αγαπημένα παιδιά της ηγεσίας της κυβέρνησης.
Με δελτίο τύπου του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας ζητήθηκε χθες η παραίτηση του Γ. Κωνσταντίνου από τη θέση του προέδρου της ΔΕΘ Α.Ε. Το υπουργείο ζήτησε ακόμη την παραίτηση του εκτελεστικού μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου και αναπληρωτή διευθυντή, Κώστα Μαυράκη. Αναφερόμενη στη δημόσια αντιπαράθεση μεταξύ των δύο μελών του Δ.Σ. η ανακοίνωση του υπουργείου τονίζει ότι «η αδυναμία ουσιαστικής συνεργασίας μεταξύ τους έχει μόνιμα χαρακτηριστικά και εμφανώς πλέον αρνητικά αποτελέσματα στην εύρυθμη λειτουργία της εταιρείας. Σήμερα όλα τα δημόσια πρόσωπα οφείλουν να είναι απολύτως προσηλωμένα στο έργο τους, αντί να αναλώνονται σε δημόσιες αντιπαραθέσεις προσωπικού χαρακτήρα με επίκληση στοιχείων αδιαφανούς λειτουργίας.».
Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο πρώην, πλέον, πρόεδρος της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, την Τετάρτη στα γραφεία της ΔΕΘ, μεταξύ άλλων τόνισε πως του αποδίδεται δημόσια προσωπική αντιπαράθεση με στέλεχος της διοίκησης αντί της προσήλωσης στο έργο που του ανατέθηκε, ενώ ο ίδιος ενημέρωνε συστηματικά και τεκμηριωμένα την πολιτική ηγεσία για τις εστίες διαφθοράς, αδιαφάνειας και αναξιοκρατίας στο εσωτερικό της εταιρίας. Τέλος ανέφερε πως «οι προσπάθειές του υποσκάφθηκαν συστηματικά από συγκεκριμένη μερίδα του διοικητικού συμβουλίου».
Μάλιστα προχώρησε σε αποκαλύψεις, σε μια προσπάθεια να στοιχειοθετήσει τις καταγγελίες του για παρεμβάσεις στο έργο του από τρίτους.
«Αντιμετώπισα την απαίτηση να ανατεθεί σε εταιρία, ιδιοκτησίας του Μιχάλη Αλεξανδρίδη – δημοσιογράφος, διευθυντής της Θεσσαλονίκης, η παραγωγή ενημερωτικού προγράμματος για το ραδιοσταθμό της ΔΕΘ. Διαφώνησα γιατί α) εκτίμησα ως ανεπίτρεπτη μία διπλοθεσία σε συνθήκες κρίσης του δημοσιογραφικού επαγγέλματος, β) θεώρησα ότι ένα δημόσιο ραδιόφωνο πρέπει να κρατά ίσες αποστάσεις ανάμεσα στα δύο δημοσιογραφικά συγκροτήματα της πόλης και γ) έκρινα ότι δεν βοηθά τη δημόσια εικόνα της ΔΕΘ η πρόσληψη ενός επώνυμου κομματικού στελέχους. Δεν συνυπολόγισα ότι ένα μέλος του Δ.Σ. είναι κουμπάρος του και ότι τα περισσότερα μέλη του Δ.Σ. είχαν μακρά κομματική φιλία μαζί του. Το αποτέλεσμα ήταν μία συνεχής αρνητική δημοσιότητα από την εφημερίδα Θεσσαλονίκη.»
Τέλος, ο κ. Κωνσταντίνου έκανε λόγο για αφόρητες πιέσεις που δέχτηκε ώστε να δοθεί με απευθείας ανάθεση η προβολή εμπορικής έκθεσης στη Βόρεια Ελλάδα σε συγκεκριμένη εταιρία, ιδιοκτησίας στελέχους του ΠΑΣΟΚ. Πλέον οι καταγγελίες του πρώην προέδρου της ΔΕΘ αναμένεται να κινήσουν το ενδιαφέρον της δικαιοσύνης, ενώ ιδιαίτερα ανήσυχα εμφανίζονται τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.