Αρχική στήλες ΠΑΡΑ πολιτικά τ.46

ΠΑΡΑ πολιτικά τ.46

 

Και του χρόνου…
Το τελευταίο διάστημα, ο Ριζοσπάστης αναλώνεται σε σχόλια και άρθρα ενάντια σε δυνάμεις και εφημερίδες της εξωκοινοβουλευτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς. Η ποσότητα και η έκταση αυτής της αρθρογραφίας δεν είναι τυχαία και υποδηλώνει μια ανησυχία στις γραμμές των ηγετικών κύκλων του ΚΚΕ όπως και προβλήματα στο εσωτερικό του σχετικά με τη γραμμή που ακολουθείται.
Η εφημερίδα μας έλαχε να «φιλοφρονείται» με επανειλημμένα άρθρα (21/12, 28/12 και 30/12) για την κριτική που έχουμε ασκήσει στην κραυγαλέα έλλειψη πολιτικών αιχμών από πλευράς του ΚΚΕ ενάντια στην κυβέρνηση, το ευρώ, το χρέος, την τρόικα. Όμως, επειδή είναι γιορτινές μέρες, σκεφτήκαμε να τα πούμε από του χρόνου, σεβόμενοι το χαλαρό κλίμα των ημερών. Αντιπαραθέσεις και πάλη γραμμών από του χρόνου…

Υγιής διάλογος…
Φυσικά, θα προβληματιστούμε βαθύτατα τις γιορτινές μέρες μήπως ισχύουν όσα μας καταμαρτυρά ο Ριζοσπάστης: Μήπως είμαστε αριστερούληδες που μασκαρεύουν την αστική διαχείριση σε φιλολαϊκή, μήπως θέλουμε έναν καπιταλισμό χωρίς τρόικα, μήπως δεν είμαστε αρκούντως διεθνιστές και δεν μας αρέσουν οι «ξένοι» της τρόικας, μήπως μας αρέσει να καθόμαστε στη μέση ανάμεσα στα μονοπώλια και στο λαό; Μήπως όταν φωνάζουμε να πέσει η κυβέρνηση του ΓΑΠ είμαστε χρήσιμοι στο σύστημα; Δεν τολμάμε, φυσικά, να προτείνουμε στο συντάκτη του Ριζοσπάστη –που μας έχει πάρει εργολαβία- να αναρωτηθεί μήπως το παρακάνει. Όχι, προς θεού. Ίσα – ίσα. Άλλωστε, ξέρουν να κρατούν το μέτρο και τα γράδα. Αυτό είναι επιστήμη!

Σκουπίδια της κονομισιάς
Αφού τα πάντα ξεπουλιούνται, ήρθε και η ώρα των σκουπιδιών.
Όπως καταγγέλλει η ΠΟΕ-ΟΤΑ και οι εργαζόμενοι στον Ενιαίο Σύνδεσμο Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ξεπουλήσει και τις υπηρεσίες καθαριότητας. Πριν την κατάργηση του ΕΣΔΚΝΑ την 1/1/2011 τον καλούν να αποφασίσει την υλοποίηση προγραμματικής σύμβασης για την παραχώρηση για 25 χρόνια της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων της Αττικής στον εθνικό εργολάβο Μπόμπολα.
Η εκμετάλλευση των στερεών αποβλήτων και μάλιστα από πόρους του ΕΣΠΑ, μπορεί να βάλει στα ταμεία του κράτους τα επόμενα 25 χρόνια από 3 έως και 10 δισ. ευρώ.
Σε περίπτωση που τα σκουπίδια τα αναλάβει ο Μπόμπολας, υπολογίζεται ότι  οι δημότες της Αττικής, θα πληρώνουν τριπλάσια δημοτικά τέλη μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, ενώ θα απολυθούν χιλιάδες εργαζόμενοι στην καθαριότητα.
Σκουπίδια…

Πάρτε τώρα που γυρίζει
Φαίνεται πως η επαναφορά της λειτουργίας των τυχερών παιγνιδιών και του ηλεκτρονικού τζόγου, θα ενισχύσει τη σωτηρία της πατρίδας.
Με τη νομιμοποίηση του ηλεκτρονικού τζόγου, τα οικονομικά συμφέροντα έχουν στηθεί σαν τα κοράκια γύρω από τα τεράστια κέρδη της αποχαύνωσης και των ψευδαισθήσεων.
Ήδη άρχισε ο πόλεμος συμφερόντων με βολές ενάντια στο μονοπώλιο της Intralot του Κόκκαλη, ενώ δείχνουν έντονο ενδιαφέρον για το ψητό, παράγοντες από το χώρο των εφοπλιστών, της Ενέργειας και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.
Το υπουργείο Οικονομικών μιλά για μια αγορά με τζίρο περίπου 4 δισ.
Η ίδια η κυβέρνηση, προσδοκά να εισπράξει 500 εκατ. ευρώ από την παραχώρηση των αδειών για τυχερά παιγνίδια και 200 εκατ. ευρώ από δικαιώματα. Αυτό, άλλωστε, προβλέπεται και στο μνημόνιο που συνυπέγραψε με την τρόικα και η σχετική πρόβλεψη στον κρατικό προϋπολογισμό του 2011.

Ξεφτίλα και θράσος
Το θράσος του πρώην προέδρου της ΕΦΕΕ και νυν υπουργού Προστασίας του Πολίτη, δεν έχει όρια.
Ούτε είδε κουκουλοφόρους αστυνομικούς στην τελευταία απεργιακή συγκέντρωση της ΓΣΕΕ, ούτε είδε τα αποκαλυπτικά video στο διαδίκτυο, ούτε ξένα κανάλια που έδειχναν κουκουλοφόρους να συλλαμβάνουν πολίτες.
Τίποτα δεν πήρε είδηση.
«Η παλαιά μέθοδος της παρακολούθησης με μυστικούς αστυνομικούς των συγκεντρώσεων των εργατικών συνδικάτων, του μαζικού κινήματος, στη δική μας περίοδο δεν υπάρχει. Εάν εντοπίζετε τον οποιονδήποτε αστυνομικό μέσα στον περιφρουρημένο οργανωτικά χώρο στον οποίο γίνεται η εκδήλωση, να τον κρεμάσετε στα μανταλάκια».
Και συνεχίζει ο ξεδιάντροπος:
«Εγώ προσωπικά έχω εντοπίσει αστυνομικούς μέσα σε εκδηλώσεις του μαζικού κινήματος, αλλά ήταν άλλες εποχές. Ήταν δικτατορία».
Αυτό λέμε κι εμείς. Είναι δικτατορία.

Το αφεντικό τρελάθηκε
Τα πάντα πωλούνται και σε τιμή ευκαιρίας, φτάνει τα αφεντικά ΕΕ-ΔΝΤ να ικανοποιηθούν και να σωθεί η πατρίδα.
Ας δούμε λοιπόν τι σχεδιάζει να ξεπουλήσει η κυβέρνηση μέσα στο 2011:
– Το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού 5.500 στρεμμάτων
– 500 στρέμματα στο Δήμο Αφάντου στη Ρόδο για τουριστική ανάπτυξη
– 80.000 στρέμματα στο Πρασονήσι
– Στην Πέλλα, έκταση 18.000 στρεμμάτων
– Στο Δέλτα του Νέστου 8.000 στρέμματα
– Στις Γούρνες Ηρακλείου 750 στρέμματα
– Στο Αντίρριο 223 στρέμματα
– Στην Ερμιόνη Αργολίδας 153 στρέμματα
– 94 στρέμματα στη Σιθωνία Χαλκιδικής
– 76 στρέμματα στην Τορώνη Χαλκιδικής
Αυτός είναι ένας πρώτος κατάλογος από τα «φιλέτα» που σκοπεύει να βγάλει στο σφυρί η κυβέρνηση, προκειμένου να σωθούμε και να εκσυγχρονιστούμε.
Τελικά τι θα μείνει για να σωθεί;

Υπουργοί άνευ χαρτοφυλακίου
Ποτέ το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις του δεν είχαν έλλειψη υπάκουων και πρόθυμων υπαλλήλων. Γράφει λοιπόν στο ΒΗΜΑ ο γνωστός Παντελής Καψής, ότι τις αντιδράσεις και τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, «δεν τις οδηγεί η πείνα και η ανέχεια αλλά κάτι πιο επικίνδυνο».  Και ποιο είναι αυτό; «Η βίαιη κατάργηση προνομίων επάνω στα οποία οικοδομήθηκε η μεταπολιτευτική “ευμάρεια” μιας σειράς κοινωνικών κατηγοριών. Και αυτό πράγματι μπορεί να οδηγήσει σε ρήξεις και ανατροπές».
Επειδή λοιπόν κατά Καψή αυτοί που κινητοποιούνται είναι οι βολεμένοι που έχουν δουλειά και οι άνεργοι δεν μπορούν να πιέσουν, να τι προτείνει:
«Αντί για απεργίες, που μειώνουν έτσι κι αλλιώς τις αμοιβές μας, αντί για αυτή την παράλογη σπατάλη ενέργειας και… χημικών, μία φορά το μήνα να απεργούμε… δουλεύοντας και τα μεροκάματα να πηγαίνουν στο ταμείο ανεργίας». Πόση πια είναι η αντιμισθία;

Σχόλια

Exit mobile version