Αρχική περίπτερο ιδεών Παλαιστίνη: Το μόνο που απομένει | Μέρος Α΄

Παλαιστίνη: Το μόνο που απομένει | Μέρος Α΄

«Κατάπαυση πυρός», σε μία από τις τακτικές «διαδηλώσεις του Σαββάτου» με τη συμμετοχή εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων στο Λονδίνο (φωτό εφημ. The Guardian)

του Avi Shlaim*

Στις 7 Ιανουαρίου 2009, ενώ η επιχείρηση “Χυμένο Μολύβι” βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη, έγραψα ένα άρθρο στον Guardian. «Πώς το Ισραήλ έφερε τη Γάζα στο χείλος της ανθρωπιστικής καταστροφής». Αυτή ήταν η πρώτη μεγάλη επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας μετά τη μονομερή αποχώρησή του το 2005. Ακολούθησαν περαιτέρω μεγάλες στρατιωτικές επιθέσεις το 2012, το 2014, το 2021 και το 2022, χωρίς να υπολογίζονται οι μικρές αναζωπυρώσεις και οι σχεδόν 200 νεκροί κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στα σύνορα το 2018, γνωστές ως «Πορεία της Επιστροφής». Σύμφωνα με την καταμέτρησή μου, ο σημερινός πόλεμος είναι η έκτη σοβαρή ισραηλινή επίθεση στη Γάζα από τότε, και μακράν η πιο θανατηφόρα και καταστροφική. Και εγείρει επίσης το δυσοίωνο φάσμα μιας δεύτερης παλαιστινιακής Νάκμπα.

Ο μόνος τρόπος για να κατανοήσουμε τους σκληρούς και αυτοκαταστροφικούς πολέμους του Ισραήλ στη Γάζα είναι να κατανοήσουμε το ιστορικό πλαίσιο. Από όποια οπτική γωνία κι αν επιλέξει κανείς να το δει, η ίδρυση του κράτους του Ισραήλ τον Μάιο του 1948 περιλάμβανε μια μνημειώδη αδικία σε βάρος των Παλαιστινίων. Τρία τέταρτα ενός εκατομμυρίου Παλαιστίνιοι έγιναν πρόσφυγες και το όνομα Παλαιστίνη σβήστηκε από τον χάρτη. Οι Ισραηλινοί τον αποκαλούν «Πόλεμο της Ανεξαρτησίας» – οι Παλαιστίνιοι τον αποκαλούν Νάκμπα ή Καταστροφή. Το πιο φρικιαστικό γεγονός στη γεμάτη βάσανα ιστορία των Εβραίων ήταν το Ολοκαύτωμα. Στην ιστορία του παλαιστινιακού λαού, το πιο τραυματικό γεγονός είναι η Νάκμπα, η οποία στην πραγματικότητα δεν είναι ένα μεμονωμένο γεγονός, αλλά η συνεχιζόμενη διαδικασία εκποίησης και εκτοπισμού του παλαιστινιακού λαού από την πατρίδα του, η οποία συνεχίζεται μέχρι σήμερα, με τις ανείπωτες φρικαλεότητες που επιφέρουν οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) στη Γάζα.

Το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν ο αρχικός χορηγός του εβραϊκού κράτους, από τη διακήρυξη Μπάλφουρ του 1917. Αλλά μέχρι το 1948, οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν αντικαταστήσει το Ηνωμένο Βασίλειο ως ο κύριος υποστηρικτής. Οι Βρετανοί αξιωματούχοι δυσανασχετούσαν πικρά με την αμερικανική μεροληψία υπέρ του νηπιακού κράτους, αν και οι ίδιοι είχαν επιτρέψει και ενισχύσει τη σιωνιστική κατάληψη της Παλαιστίνης. Οι συνθήκες που οδήγησαν στη Νάκμπα δημιουργήθηκαν στη Βρετανία. Ωστόσο, καμία βρετανική κυβέρνηση δεν ανέλαβε ποτέ καμία ευθύνη για τις απώλειες και τα δεινά που προκάλεσε στο λαό της Παλαιστίνης.

Κατά την περίοδο από το 1948 οι δυτικές δυνάμεις, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, έδωσαν στο Ισραήλ τεράστια ηθική, οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη, καθώς και διπλωματική προστασία. Οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν 46 φορές το δικαίωμα βέτο τους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να απορρίψουν ψηφίσματα που δεν ήταν της αρεσκείας του Ισραήλ. Η Αμερική δίνει επίσης στο Ισραήλ περίπου 3,8 δισ. δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια κάθε χρόνο, με περισσότερα φέτος για να μπορέσει το Ισραήλ να διατηρήσει τη στρατιωτική του επίθεση στη Γάζα. Το πρόβλημα με την αμερικανική υποστήριξη προς το Ισραήλ είναι ότι δεν εξαρτάται από τον ισραηλινό σεβασμό των παλαιστινιακών ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή του διεθνούς δικαίου. Ως αποτέλεσμα, το Ισραήλ ξεφεύγει, κυριολεκτικά, με φόνους.

Avi Shlaim, συγγραφέας, καθηγητής στην Οξφόρδη…

Βροχή θανάτου

Τον Αύγουστο του 2005, μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Λικούντ με επικεφαλής τον Αριέλ Σαρόν πραγματοποίησε μια μονομερή αποχώρηση του Ισραήλ από τη Γάζα, αποσύροντας και τους 8.500 εποίκους και καταστρέφοντας τα σπίτια και τα αγροκτήματα που είχαν αφήσει πίσω τους. Η Χαμάς, το ισλαμικό κίνημα αντίστασης, διεξήγαγε μια αποτελεσματική εκστρατεία για την εκδίωξη των Ισραηλινών από τη Γάζα. Στον κόσμο, ο Σαρόν παρουσίασε την απόσυρση από τη Γάζα ως συμβολή στην ειρήνη. Όμως, το χρόνο που ακολούθησε, περισσότεροι από 12.000 έποικοι μετακινήθηκαν στη Δυτική Όχθη, εδραιώνοντας τον ισραηλινό έλεγχο και μειώνοντας περαιτέρω το περιθώριο για ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος.

Ο πραγματικός σκοπός πίσω από την κίνηση αυτή ήταν η επαναχάραξη των συνόρων του Μεγάλου Ισραήλ με την ενσωμάτωση των κύριων οικιστικών συγκροτημάτων στη Δυτική Όχθη στο κράτος του Ισραήλ. Η απόσυρση από τη Γάζα δεν αποτελούσε έτσι το προοίμιο για μια ειρηνευτική συμφωνία με την Παλαιστινιακή Αρχή, αλλά το προοίμιο για περαιτέρω σιωνιστική επέκταση στη Δυτική Όχθη. Ήταν μια μονομερής ισραηλινή κίνηση που έγινε με γνώμονα αυτό που θεωρήθηκε ως το ισραηλινό εθνικό συμφέρον. Βασισμένη σε μια θεμελιώδη απόρριψη της παλαιστινιακής εθνικής ταυτότητας, η απόσυρση από τη Γάζα ήταν μέρος μιας μακροπρόθεσμης προσπάθειας να αρνηθούν στον παλαιστινιακό λαό οποιαδήποτε ανεξάρτητη πολιτική ύπαρξη στη γη του. Αυτό δεν εμπόδισε τους Ισραηλινούς εκπροσώπους να προβάλλουν τον παράλογο ισχυρισμό ότι με την αποχώρηση έδωσαν στους κατοίκους της Γάζας την ευκαιρία να μετατρέψουν τη λωρίδα σε Σιγκαπούρη της Μέσης Ανατολής.

Τον Δεκέμβριο του 2008, το Ισραήλ εξαπέλυσε την Επιχείρηση «Χυμένο Μολύβι», παραβιάζοντας την εξάμηνη εκεχειρία για την οποία είχε μεσολαβήσει η Αίγυπτος. Δεν επρόκειτο για πόλεμο με τη συνήθη έννοια του όρου, αλλά για μια μονόπλευρη σφαγή. Επί 22 ημέρες, οι IDF πυροβολούσαν, χτυπούσαν και βομβάρδιζαν στόχους της Χαμάς και ταυτόχρονα έβρεχαν θάνατο και καταστροφή πάνω στον ανυπεράσπιστο άμαχο πληθυσμό. Συνολικά σκοτώθηκαν 1.417 κάτοικοι της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων 313 παιδιών, και περισσότεροι από 5.500 τραυματίστηκαν. Το 83% των θυμάτων ήταν άμαχοι.

Ο στόχος

Τα εγκλήματα πολέμου διερευνήθηκαν από μια ανεξάρτητη ερευνητική αποστολή που διορίστηκε από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ με επικεφαλής τον Richard Goldstone, έναν διακεκριμένο Νοτιοαφρικανό δικαστή που έτυχε να είναι Εβραίος και Σιωνιστής. Ο Goldstone και η ομάδα του διαπίστωσαν ότι τόσο η Χαμάς όσο και οι IDF είχαν διαπράξει παραβιάσεις των νόμων του πολέμου. Οι IDF δέχθηκαν πολύ πιο αυστηρές ποινές από τη Χαμάς, λόγω της κλίμακας και της σοβαρότητας των παραβιάσεών τους. Η Χαμάς και άλλες παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες κρίθηκαν ένοχες για την εξαπόλυση επιθέσεων με ρουκέτες και όλμους με σκόπιμο στόχο να βλάψουν ισραηλινούς αμάχους. Η ομάδα Goldstone διερεύνησε 36 περιστατικά που αφορούσαν τις IDF. Διαπίστωσε 11 περιστατικά στα οποία Ισραηλινοί στρατιώτες εξαπέλυσαν άμεσες επιθέσεις εναντίον αμάχων με θανατηφόρα αποτελέσματα (μόνο σε μία αιτία υπήρχε πιθανός «δικαιολογημένος στρατιωτικός στόχος»)∙ επτά περιστατικά στα οποία πυροβόλησαν αμάχους που εγκατέλειπαν τα σπίτια τους «ανεμίζοντας λευκές σημαίες και, σε ορισμένες από τις περιπτώσεις, μετά από σχετική εντολή των ισραηλινών δυνάμεων»∙ μια επίθεση, η οποία εκτελέστηκε «άμεσα και σκόπιμα» σε νοσοκομείο∙ πολλά περιστατικά όπου ασθενοφόρα εμποδίστηκαν να περιθάλψουν τους βαριά τραυματίες∙ αρκετές επιθέσεις σε μη στρατιωτικές υποδομές χωρίς στρατιωτική σημασία, όπως αλευρόμυλοι, φάρμες κοτόπουλων, αποχετευτικά έργα και πηγάδια∙ όλα αυτά στο πλαίσιο μιας εκστρατείας για τη στέρηση των βασικών αναγκών των πολιτών. Σύμφωνα με τα λόγια της έκθεσης, πολλές από αυτές τις εκτεταμένες ζημιές «δεν δικαιολογούνταν από τη στρατιωτική αναγκαιότητα και πραγματοποιήθηκαν παράνομα και αλόγιστα».

Συμπερασματικά, η έκθεση 452 σελίδων σημείωσε ότι ενώ η ισραηλινή κυβέρνηση προσπάθησε να παρουσιάσει τις επιχειρήσεις της ως απάντηση στις επιθέσεις με ρουκέτες, στο πλαίσιο της άσκησης του δικαιώματος αυτοάμυνας, «η Αποστολή θεωρεί ότι το σχέδιο απευθυνόταν, τουλάχιστον εν μέρει, σε έναν διαφορετικό στόχο: τον λαό της Γάζας στο σύνολό του».

Εγκλήματα πολέμου

Υπό αυτές τις συνθήκες, η Αποστολή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αυτό που συνέβη μέσα σε λίγο περισσότερο από τρεις βδομάδες στα τέλη του 2008 και στις αρχές του 2009 ήταν «μια σκόπιμα δυσανάλογη επίθεση με σκοπό να τιμωρήσει, να ταπεινώσει και να τρομοκρατήσει έναν άμαχο πληθυσμό, να μειώσει ριζικά την τοπική οικονομική του ικανότητα τόσο να εργάζεται όσο και να αυτοεξυπηρετείται και να του επιβάλει ένα συνεχώς αυξανόμενο αίσθημα εξάρτησης και ευπάθειας».

Ούτε το Ισραήλ ούτε η Χαμάς υποχρεώθηκαν να λογοδοτήσουν ούτε υποχρεώθηκαν να πληρώσουν οποιοδήποτε τίμημα για τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξαν. Οι Ισραηλινοί κατέφυγαν σε μια δολοφονία χαρακτήρα του συντάκτη της έκθεσης αντί να ασχοληθούν με οποιοδήποτε από τα συμπεράσματά της. Παρόλο που δεν οδήγησε σε καμία ενέργεια, η έκθεση Goldstone προσφέρει μια βαθιά εικόνα του μοντέλου της ισραηλινής συμπεριφοράς στη Γάζα, σε αυτή και σε όλες τις επόμενες επιχειρήσεις. Η απουσία κυρώσεων εξηγεί επίσης γιατί το Ισραήλ μπόρεσε να συνεχίσει να ενεργεί με απόλυτη ατιμωρησία και, για άλλη μια φορά, να ξεφύγει κυριολεκτικά με φόνους.

«Κατάπαυση πυρός», σε μία από τις τακτικές «διαδηλώσεις του Σαββάτου» με τη συμμετοχή εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων στο Λονδίνο (φωτό εφημ. The Guardian)

Ενώ διαπράττει εγκλήματα πολέμου, το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι ασκεί το εγγενές δικαίωμά του στην αυτοάμυνα και οι δυτικοί υποστηρικτές του επαναλαμβάνουν αυτό τον ισχυρισμό παπαγαλίστικα. Σε αυτή την πιο πρόσφατη και πιο καταστροφική επίθεση στη Γάζα, ο Keir Starmer, ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, ξεπέρασε ακόμη και τον Joe Biden και τον Rishi Sunak δηλώνοντας ότι το δικαίωμα του Ισραήλ να αμυνθεί δικαιολογεί την άρνηση παροχής νερού, τροφίμων και καυσίμων στον άμαχο πληθυσμό. Και οι τρεις ηγέτες επέμειναν επί οκτώ βδομάδες στην άρνησή τους να ζητήσουν άμεση κατάπαυση του πυρός, αρκούμενοι σε αδύναμες εκκλήσεις προς το Ισραήλ για παύσεις των μαχών ώστε να επιτραπεί η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στον πολιορκημένο άμαχο πληθυσμό.

Όπως και οι περισσότεροι ισχυρισμοί του σε αυτόν τον άγριο πόλεμο, ο ισχυρισμός του Ισραήλ ότι απλώς ασκεί το δικαίωμά του στην αυτοάμυνα είναι αβάσιμος -ή τουλάχιστον έντονα αμφισβητούμενος. Η Francesca Albanese, η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, έχει σημειώσει ότι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο αυτό το δικαίωμα έχει σημασία μόνο στην περίπτωση ένοπλης επίθεσης ενός κράτους εναντίον ενός άλλου κράτους ή αν η απειλή προέρχεται από το εξωτερικό. Η επίθεση της Χαμάς, ωστόσο, δεν έγινε από ένα κράτος, ούτε προήλθε από έξω. Προήλθε από μια περιοχή για την οποία, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, το Ισραήλ εξακολουθεί να είναι η κατοχική δύναμη, διότι μετά την αποχώρησή του συνέχισε να ελέγχει την πρόσβαση στη Γάζα από ξηρά, θάλασσα και αέρα. Με απλά λόγια, κανείς δεν έχει το δικαίωμα αυτοάμυνας εναντίον μιας περιοχής που κατέχει. Στην περίπτωση αυτή, επομένως, η ρήτρα αυτοάμυνας, το άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, δεν έχει καμία σημασία. Οι άνθρωποι που βρίσκονται υπό κατοχή έχουν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο το δικαίωμα να αντισταθούν, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος της ένοπλης αντίστασης. Και ο παλαιστινιακός λαός βρίσκεται σε μοναδική θέση: είναι ο μόνος λαός που ζει υπό στρατιωτική κατοχή και απ’ αυτόν αναμένεται να εξασφαλίσει την ασφάλεια του κατακτητή του.

Το «κούρεμα»

Στο σύνολό τους, οι επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα αντανακλούν μια βαθιά μιλιταριστική αντίληψη, μια πεισματική άρνηση να διερευνήσει τρόπους ειρηνικής συνύπαρξης, μια συνήθη περιφρόνηση των νόμων του πολέμου και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και μια απόλυτη αναλγησία απέναντι στους εχθρικούς αμάχους. Οι Ισραηλινοί στρατηγοί μιλούν για τις επαναλαμβανόμενες στρατιωτικές εισβολές τους στη Γάζα ως «κούρεμα του γρασιδιού». Με αυτό εννοούν την αποδυνάμωση της Χαμάς, την υποβάθμιση της στρατιωτικής της ικανότητας και την υποβάθμιση της ικανότητάς της να κυβερνά. Αυτή η απάνθρωπη μεταφορά υπονοεί ένα έργο που πρέπει να εκτελείται τακτικά και μηχανικά και χωρίς τέλος. Επίσης, παραπέμπει στην αδιάκριτη σφαγή αμάχων και στην πρόκληση ζημιών σε μη στρατιωτικές υποδομές που χρειάζονται αρκετά χρόνια για να αποκατασταθούν.

Υπό αυτό το ζοφερό πρίσμα, δεν υπάρχει μόνιμη πολιτική λύση: ο επόμενος πόλεμος είναι πάντα θέμα χρόνου. Το «κούρεμα του χόρτου» είναι μια ανατριχιαστική μεταφορά, αλλά παρέχει ένα ακόμη στοιχείο για τον βαθύτερο σκοπό πίσω από τη σταθερή αποφυγή της διπλωματίας από το Ισραήλ και την επανειλημμένη προσφυγή στην ωμή στρατιωτική δύναμη στα νότια σύνορά του.

Ο σημερινός ισραηλινός βομβαρδισμός της Γάζας αποτελεί απάντηση στην επίθεση της Χαμάς το Σάββατο 7 Οκτωβρίου, ή αλλιώς το Μαύρο Σάββατο. Αυτό ήταν κάτι που άλλαξε το παιχνίδι. Στο παρελθόν, η Χαμάς είχε εκτοξεύσει ρουκέτες κατά του Ισραήλ ή είχε εμπλακεί με τις ισραηλινές δυνάμεις μέσα στο έδαφός της. Στις 7 Οκτωβρίου, η Χαμάς και η πιο ριζοσπαστική ομάδα Ισλαμική Τζιχάντ χρησιμοποίησαν μπουλντόζες για να γκρεμίσουν τον φράχτη γύρω από τη Γάζα και προχώρησαν σε ένα φονικό ξέσπασμα στα γειτονικά κιμπούτζιμ και τους οικισμούς, σκοτώνοντας περίπου 300 στρατιώτες και σφαγιάζοντας περισσότερους από 800 πολίτες, 250 από τους οποίους βρίσκονταν σε ένα μουσικό φεστιβάλ. Αιχμαλώτισαν επίσης 240 ομήρους, μεταξύ των οποίων και στρατιωτικό προσωπικό. Η βάναυση, φονική επίθεση εναντίον αμάχων ήταν έγκλημα πολέμου και δικαίως καταγγέλθηκε ως τέτοιο από τους διεθνείς πολιτικούς ηγέτες.

Το αν η επίθεση της Χαμάς ήταν εντελώς απρόκλητη, όπως ισχυρίζονται το Ισραήλ και οι φίλοι του, είναι ένα άλλο θέμα. Η επίθεση δεν έγινε στο κενό. Το σκηνικό ήταν 56 χρόνια ισραηλινής κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών – η πιο παρατεταμένη και βάναυση στρατιωτική κατοχή της σύγχρονης εποχής. Συνίσταται σε καθημερινή βία κατά των κατοίκων της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας και καθημερινή παραβίαση των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους.

Η Χαμάς δεν είναι μια καθαρή τρομοκρατική οργάνωση, όπως επιμένουν συνεχώς το Ισραήλ και οι δυτικοί σύμμαχοί του. Είναι ένα πολιτικό κόμμα με στρατιωτική πτέρυγα, του οποίου οι επιθέσεις εναντίον αμάχων συνιστούν τρομοκρατικές πράξεις. Πράγματι, η Χαμάς είναι κάτι περισσότερο από ένα πολιτικό κόμμα με στρατιωτική πτέρυγα. Είναι ένα μαζικό κοινωνικό κίνημα, ένα εξέχον τμήμα του ιστού της παλαιστινιακής κοινωνίας που αντανακλά την προσδοκία της για ελευθερία και ανεξαρτησία. Είναι η αποτυχία της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) να επιτύχει την ελευθερία και την κρατική υπόσταση που εξηγεί σε μεγάλο βαθμό την αυξανόμενη επιρροή της Χαμάς.

Το 1993, η ΟΑΠ υπέγραψε την πρώτη συμφωνία του Όσλο με το Ισραήλ. Η αμοιβαία αναγνώριση αντικατέστησε την αμοιβαία απόρριψη. Για το παλαιστινιακό εθνικό κίνημα αυτό ήταν ένας ιστορικός συμβιβασμός: παραιτήθηκε από την αξίωσή του για το 78% της Παλαιστίνης, όπως αυτή υπήρχε μεταξύ 1920 και 1948 στο πλαίσιο της εντολής της Κοινωνίας των Εθνών, με την ελπίδα να αποκτήσει ένα ανεξάρτητο κράτος στο υπόλοιπο 22%, στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας, με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ. Όμως, αυτό δεν επρόκειτο να συμβεί. Η Συμφωνία του Όσλο αποδείχθηκε ότι δεν ήταν ένας δρόμος προς την ανεξαρτησία, αλλά μια παγίδα.

Συνεχίζεται

* Ο Avi Shlaim είναι καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Τα βιβλία του είναι: «The Iron Wall: Israel and the Arab world», «Three Worlds: Memoirs of an Arab-Jew», «War and Peace in the Middle East», «Lion of Jordan: The Life Of King Hussein In War And Peace» κ.ά. Το κείμενο δημοσιεύτηκε στο Prospect.

 

Σχόλια

Exit mobile version