Σχεδιασμένη κλιμάκωση του αυταρχισμού και της καταστολής. Του Λεωνίδα Σακλαμπάνη
Αστυνομοκρατία, καταστολή, προσαγωγές και στοχοποίηση περιελάμβανε το εβδομαδιαίο πρόγραμμα εκτροπής της συγκυβέρνησης το οποίο απλώθηκε σε ολόκληρη τη χώρα. Ακολουθώντας πιστά το δόγμα «όποιος διαμαρτύρεται θα συλλαμβάνεται» (αποτέλεσμα του «όποιος δεν συμφωνεί με το Mνημόνιο είναι ακραίος», όπως αποτυπώνεται από τον ίδιο τον Σαμαρά) είδαμε για ακόμη μία εβδομάδα κυνήγι μαθητών, απλήρωτων εργαζομένων, ανέργων ακόμη και αφισοκολλητών! Η κλιμακούμενη αύξηση της καταστολής από τα σχολεία μέχρι τους δρόμους αποτυπώνει το πραγματικό «success story» της συγκυβέρνησης το οποίο για να επιβιώσει πατάει πάνω σε διώξεις, εμφυλιοπολεμικές τακτικές και δηλώσεις για την… πάταξη του εξτρεμισμού.
Ηγουμενίτσα: Νέες προσαγωγές μαθητών
Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι στο χαρτί της καταδικαστικής απόφασης για τους μαθητές από το ΕΠΑΛ της Λαμίας και ήρθε η σειρά των συναδέλφων τους από την Ηγουμενίτσα να ζήσουν και αυτοί από κοντά την…διαπαιδαγώγηση από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης.
Κάπως έτσι και οι μαθητές του ΕΠΑΛ Ηγουμενίτσας βρέθηκαν στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους. Σύμφωνα με πληροφορίες του Δρόμου, οι μαθητές, αφού πραγματοποίησαν συνέλευση, την περασμένη Δευτέρα, αποφάσισαν δια της πλειοψηφίας να ξεκινήσουν κατάληψη με βασικό αίτημα την (μη) εύρυθμη λειτουργία του σχολείου τους αλλά και ως ένδειξη συμπαράστασης στους μαθητές του ΕΠΑΛ Λαμίας.
Λίγες ώρες αργότερα, ο διευθυντής του ΕΠΑΛ και ο υποδιευθυντής του ΙΕΚ (στεγάζονται στο ίδιο κτίριο), κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά για φθορές στο εσωτερικό του σχολικού κτιρίου και για παρεμπόδιση μαθητών και καθηγητών να εισέλθουν εντός του ΕΠΑΛ. Ξημερώματα της Τετάρτης, μετά από εντολή του Εισαγγελέα Θεσπρωτίας, παρουσία των μηνυτών, αστυνομικοί έκοψαν την αλυσίδα, εισέβαλαν στον προαύλιο χώρο και συνέλαβαν τους 10 μαθητές που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στην κατάληψη. Οι 10 μαθητές (9 ανήλικοι και ένας ενήλικας) μετά από περίπου 5 ώρες και αφού είχε προηγηθεί παρέμβαση της ΕΛΜΕ Θεσπρωτίας, καθηγητών, δασκάλων και του Εργατικού Κέντρου της περιοχής αφέθηκαν ελεύθεροι.
Ωστόσο, το κυνηγητό δεν σταματάει εδώ καθώς αναμένεται να οριστεί τακτική δικάσιμος με αντίστοιχες κατηγορίες όπως αυτές εναντίον των μαθητών στο ΕΠΑΛ της Λαμίας. «Καταργήθηκαν τομείς της εκπαίδευσής τους, στερήθηκαν δηλαδή οι μαθητές από τη δυνατότητα να εγγραφούν σε τομείς που τους ενδιέφερε με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ολοκληρώσουν τους κύκλους των σπουδών τους», σημειώνει στον Δρόμο ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Θεσπρωτίας, δηλώνοντας ότι ειδικά στα ΕΠΑΛ υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε καθηγητές. «Είμαστε και εμείς θορυβημένοι», συνεχίζει ο κ. Καραπάνος, προσθέτοντας πως το ζήτημα των εφόδων της αστυνομίας σε καταλήψεις σχολείων και οι προσαγωγές μαθητών στα αστυνομικά τμήματα θα πρέπει να απασχολήσει κεντρικά την ΟΛΜΕ, ζήτημα που θα θέσει και η ίδια η ΕΛΜΕ Θεσπρωτίας την ερχόμενη εβδομάδα.
«Φως» στο ΕΠΑΛ Λαμίας
Μέσα στη γενικευμένη πραγματικότητα της αστυνομοκρατίας και της καταστολής, ενθαρρυντική και ελπιδοφόρα για τους ίδιους τους μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Λαμίας μπορεί να θεωρηθεί η έφεση που άσκησε τελικά την Τετάρτη ο Εισαγγελέας Εφετών της Λαμίας κατά της καταδικαστικής απόφασης.
Σύμφωνα με τη δικηγόρο των 3 μαθητών, κ. Νάντια Π. Γώγουλου, η οποία είχε κοινοποιήσει το συγκεκριμένο αίτημα στον εισαγγελέα μία ημέρα μετά την απόφαση του δικαστηρίου, η υπόθεση θα παραπεμφθεί σε β’ βαθμό ενώπιον του Τριμελούς Πρωτοδικείου. Η εξέλιξη αυτή (αν και μονόδρομος) δίνει τις πιθανότητες εκείνες ώστε οι μαθητές που λόγω μιας κατάληψης σύρθηκαν στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής, από εκεί στα δικαστήρια και τελικά αποχώρησαν με «μαυρισμένο» το ποινικό τους μητρώο, να δικαιωθούν μέχρι το τέλος του χρόνου.
Να υπενθυμίσουμε ότι οι μαθητές καταδικάστηκαν σύμφωνα με το άρθρο 334/3 του Ποινικού Κώδικα, δηλαδή με την κατηγορία της διατάραξης υπηρεσιακής ειρήνης κατά συναυτουργία.
Προσαγωγές εργαζομένων στην Εύβοια
Το δόγμα «κατάληψη=εισαγγελέας» και έφοδος της αστυνομίας έζησαν μέσα στην εβδομάδα που διανύσαμε και εργαζόμενοι στην Εύβοια οι οποίοι βρίσκονταν στο εδώ και 40 ημέρες υπό κατάληψη κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας της Εύβοιας. Πρόκειται για εργαζόμενους σε μια σειρά εργοστασίων της ευρύτερης περιοχής (Τσιμέντα Χαλκίδας, Σέλμαν, Νεοσέτ, Ιντερκέμ, Μηχανική) οι οποίοι με αυτόν τον τρόπο διαμαρτύρονταν για τη μη καταβολή των δεδουλευμένων τους, διεκδικώντας παράλληλα τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους.
Το γεγονός αυτό, ωστόσο, δεν εμπόδισε τον Εισαγγελέα να διατάξει προκαταρκτική εξέταση για τη πιθανή τέλεση αδικημάτων, διαταγή που άναψε το πράσινο φως για την επέμβαση των ΜΑΤ. Οι 13 εργαζόμενοι που βρίσκονταν στις 5.30 το πρωί της Τετάρτης στο κτίριο, συνελήφθησαν, οδηγήθηκαν στην αστυνομική διεύθυνση Εύβοιας στη Χαλκίδα από όπου στις 10.30 αφέθηκαν ελεύθεροι με τη σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα. Η δικογραφία, ωστόσο, που σχημάτισε η αστυνομία με την κατηγορία της «διατάραξης της κοινωνικής ειρήνης» θα κατατεθεί στον εισαγγελέα.
Χειροπέδες για αφίσες
Μήνυμα ή απλή ανοησία; Σε αυτό το ερώτημα αναζητούν απαντήσεις από την Τρίτη το απόγευμα οι 12 προσαχθέντες της… εγκληματικής ομάδας αφισοκολλητών στα Πατήσια.
Οι αστυνομικοί συνέλαβαν τους δράστες επί τω… έργω της αφισοκόλλησης, με αποτέλεσμα να τους οδηγήσουν στη ΓΑΔΑ βάσει του νόμου που ερμηνεύει ως πλημμέλημα τη συγκεκριμένη πράξη. Μετά από περίπου 4 ώρες κράτησης στην αστυνομική διεύθυνση και οι 12 προσαχθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς κατηγορίες αλλά αφού πρώτα είχαν αναγκαστεί να δώσουν τα δαχτυλικά τους αποτυπώματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αφισοκόλληση προπαγάνδιζε την αντιφασιστική μοτοπορεία που θα γίνει στις 23 Οκτωβρίου στο Πέραμα.