Αρχική πολιτική αυτοδιοίκηση Οσμή σκανδάλου και ανολοκλήρωτα έργα στην Κατερίνη

Οσμή σκανδάλου και ανολοκλήρωτα έργα στην Κατερίνη

Μήνυση από τους περιφερειακούς συμβούλους Δ. Χαραλαμπίδου και Γ. Θεοδωρόπουλο

Σε μηνυτήρια αναφορά για τα έργα «Περιφερειακή οδός Κατερίνης» και «Αντιπλημμυρική προστασία του ποταμού Πέλεκα», προχώρησαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι και υποψήφιοι με την Ανυπότακτη Δημοκρατική Μακεδονία, Δέσποινα Χαραλαμπίδου και Γιώργος Θεοδωρόπουλος, φέρνοντας στην επιφάνεια ένα ακόμα σκάνδαλο που εμπλέκει τη διοίκηση Τζιτζικώστα, την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τους ευνοημένους απ’ αυτούς εργολάβους.

Ας ξεκινήσουμε όμως με την ιστορία. Το 2012 ξεκινούν τα έργα κατασκευής της περιφερειακής οδού Κατερίνης, με αρχικό προϋπολογισμό 58 εκατομμύρια ευρώ, και παράλληλα τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας του ποταμού Πέλεκα. Κάτοικοι και φορείς της περιοχής, καταγγέλλουν πλημμελή εκτέλεση των έργων και καθυστερήσεις, γεγονός που αποδεικνύεται, με τον πιο τραγικό τρόπο και από τις καταστροφές που προκλήθηκαν από βροχοπτώσεις στην περιοχή, και που σύμφωνα με ειδικούς σχετίζονται άμεσα με αμμοληψίες που πραγματοποίησε ο εργολάβος του έργου μέσα από την κοίτη του ποταμού Πέλεκα. Την ίδια στιγμή, η σύμβαση που έχει υπογράψει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με την ανάδοχο εταιρία, δεν υποχρεώνει τη δεύτερη να ολοκληρώσει τα αντιπλημμυρικά έργα, σε αντίθεση με όσα όριζε η σχετική ΚΥΑ.

Πέντε χρόνια μετά, το 2017, η διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, παρά τις παρατυπίες και τις καθυστερήσεις, επιδιώκει να συνάψει συμπληρωματική σύμβαση με τον εργολάβο, ύψους 11 εκατομμυρίων ευρώ, με σκοπό να ξεμπλοκάρουν τα έργα, με ευνοϊκό για τους εργολάβους τρόπο. Η σύμβαση δεν ολοκληρώνεται, καθώς απορρίφθηκε από το VI Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Αρωγός στη διοίκηση Τζιτζικώστα, και στη συγκάλυψη των λαθών που έγιναν, τόσο απ’ την ανάδοχο εταιρία όσο και από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, έρχεται να σταθεί ο κ. Σπίρτζης που αποφάσισε ότι η Περιφέρεια πρέπει να καταβάλει, τελικά, 6 εκ. ευρώ στην ανάδοχο εταιρία, δικαιώνοντας τον εργολάβο που προσέφυγε στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, και παρακάμπτοντας το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Επτά χρόνια μετά, ένα έργο τόσο χρήσιμο για την τοπική κοινωνία της Πιερίας αλλά και για όλη την περιφέρεια, παραμένει ανολοκλήρωτο, και βρίσκεται στον αέρα. Με ευθύνη της Περιφέρειας δεν έχει ελεγχθεί η ανάδοχος εταιρία για καθυστερήσεις και παραλήψεις και τώρα, από κοινού Τζιτζικώστας και Σπίρτζης, έρχονται να χρεώσουν την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, και κατά συνέπεια τους πολίτες της, με 6 εκ ευρώ, με σκοπό να συγκαλύψουν της ευθύνες της αναδόχου εταιρίας.

Στη μήνυσή τους, η Δ. Χαραλαμπίδου και ο Γ. Θεοδωρόπουλος, υποστηρίζουν ότι από την πλημμελή εκτέλεση και υλοποίηση των έργων επήλθε σοβαρή ζημία του Ελληνικού Δημοσίου και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, τόσο οικονομική, όσο και περιβαλλοντική, και ζητούν να ερευνηθεί αν έχουν τελεστεί αξιόποινες πράξεις. Τέλος, με ανακοίνωση τους, στηλιτεύουν το θεσμικό ατόπημα της παρέμβασης του υπουργού κ. Σπίρτζη, που παρακάμπτοντας τα θεσμικά όργανα του κράτους δίνει «λύση» υπέρ των εργολάβων.

 

Δ. Γκ.

Σχόλια

Exit mobile version