Αρχική κοινωνία Οσμή σκανδάλου στα σκουπίδια της Χερσονήσου

Οσμή σκανδάλου στα σκουπίδια της Χερσονήσου

Καταγγελίες για μεθοδεύσεις, ψεύτικα στοιχεία και φωτογραφικές διατάξεις συνοδεύουν τον διαγωνισμό για την εκ νέου ανάθεση της καθαριότητας του Δήμου Χερσονήσου σε ιδιωτική εταιρία. Ο πλέον τουριστικός δήμος της Κρήτης, εδώ και δέκα χρόνια, έχει παραχωρήσει σε ιδιώτη την αποκομιδή των απορριμμάτων ενώ πλέον ετοιμάζεται για εκχώρηση και άλλων υπηρεσιών όπως η συντήρηση του πρασίνου σε μια προκήρυξη με συνολικό τίμημα που ξεπερνά τα 10 εκατομμύρια ευρώ.

Και όλα αυτά παραδίδοντας και όλο τον μηχανολογικό εξοπλισμό αλλά και τους υπό κατασκευή σταθμούς μεταφόρτωσης που εντός του 2016 θα μειώσουν δραματικά το πραγματικό κόστος της αποκομιδής χωρίς όμως να προβλέπεται και αντίστοιχη μείωση του τιμήματος προς τον εργολάβο. Τις συγκεκριμένες καταγγελίες έχει κάνει δημοσίως, προσφεύγοντας μάλιστα και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης για την ακύρωση του διαγωνισμού, ένας εκ των στενότερων συνεργατών του δημάρχου Χερσονήσου, ο μέχρι πρότινος αντιδήμαρχος Απόστολος Λουλουδάκης. Μετά τις καταγγελίες, όπως ήταν φυσικό, παύτηκε με εντολή δημάρχου από τη θέση του.

Τη σκυτάλη πάντως πήραν οι εργαζόμενοι του δήμου, οι οποί μάλιστα μπλόκαραν και τη διαδικασία του διαγωνισμού καταγγέλλοντας ότι με αμφίβολες μελέτες εμφανίζεται ως ασύμφορη η αποκομιδή των σκουπιδιών από τη δημοτική υπηρεσία. «Στη μελέτη που εμφάνισαν, ο μέσος μισθός του εργάτη του δήμου εκτινάσσεται στα 1926 ευρώ και του οδηγού στα 2050 ευρώ με σκοπό να εμφανιστεί ως πιο οικονομική η προσφορά του εργολάβου», ανέφεραν σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου για το θέμα. Στο θέμα πήρε θέση και η ΠΟΕ-ΟΤΑ, η οποία προκήρυξε στάση εργασίας στους ΟΤΑ όλου του Νομού Ηρακλείου, θέτοντας ζήτημα για τη συνολική φιλοσοφία των ιδιωτικοποιήσεων στην καθαριότητα. «Αν η ιδιωτικοποίηση φάνταζε κάποτε ως λύση, όσον αφορά τη μείωση του κόστους, οι δημοσιευμένες μελέτες μέχρι σήμερα δείχνουν άλλη πραγματικότητα: Δεν υπάρχει μείωση κόστους. Όταν δεν έχει προκύψει ανταγωνισμός στην αγορά, και όταν παγιώνονται οι σχέσεις Δήμου-εργολάβου, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο», τόνισε σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία.

 

Και… φωτογραφίες

Κερασάκι στην τούρτα του συγκεκριμένου διαγωνισμού είναι οι καταγγελίες της αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο για εμφανώς φωτογραφικές διατάξεις της προκήρυξης προκειμένου να ευνοηθεί ο συγκεκριμένος εργολάβος να πάρει και τη νέα δουλειά. Μία από αυτές τις διατάξεις προβλέπει ο ανάδοχος «να έχει εμπειρία μέσα στο διάστημα των τελευταίων 5 χρόνων σε συνεργασία με ΟΤΑ που έχει ανάγκες όπως ο Δήμος Χερσονήσου», ενώ προϋπόθεση θεωρείται το να είναι ο υποψήφιος «απολύτως ενήμερος από κάθε πλευρά των τοπικών συνθηκών εκτέλεσης της εργασίας». Ποιος άλλος εκτός από τον ήδη συνεργαζόμενο εργολάβο καλύπτει τις δύο παραπάνω προϋποθέσεις, αναρωτήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο ο Γιώργος Χαλκιαδάκης, επικεφαλής της παράταξης Πολίτες για την Κοινωνία και το Περιβάλλον, που επίσης έχει προσφύγει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης για την ακύρωση του διαγωνισμού.

Μάριος Διονέλλης

 

Σχόλια

Exit mobile version