Αρχική διεθνή Όσκαρ Λαφοντέν: «Το θεμελιώδες μέλημα των Ευρωπαίων πρέπει να είναι πώς θα απελευθερωθούν...

Όσκαρ Λαφοντέν: «Το θεμελιώδες μέλημα των Ευρωπαίων πρέπει να είναι πώς θα απελευθερωθούν από την αμερικανική κηδεμονία» 

Συνέντευξη στην Καρμέλα Νεγκρέτε* 

Ο Όσκαρ Λαφοντέν ήταν πρόεδρος του SPD, υποψήφιος καγκελάριος και αργότερα ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών. Αποχώρησε από το SPD το 2005 εξαιτίας της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης Σρέντερ και το 2007 συνίδρυσε το κόμμα της Αριστεράς, βγάζοντας την από το περιθώριο για πρώτη φορά μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το 2007-2010, οπότε ήταν επικεφαλής της Αριστεράς, αυτή σημείωσε τη μεγαλύτερη εκλογική επιτυχία της, φτάνοντας το 12%. Όμως σταδιακά περιθωριοποιήθηκε από «μετριοπαθέστερους», και η οριστική ρήξη επήλθε όταν ο Λαφοντέν τάχθηκε ενάντια στην πολιτική της σημερινής συγκυβέρνησης υπό τον Σολτς για την Ουκρανία – την οποία υποστήριζε και η ηγεσία της Αριστεράς! Η κομματική ηγεσία ξεκίνησε τις διαδικασίες διαγραφής του, αλλά πριν αυτές ολοκληρωθούν ο Λαφοντέν αποχώρησε δηλώνοντας: «Δεν θέλω πλέον να ανήκω σε ένα κόμμα στο οποίο τα συμφέροντα των εργαζομένων και των συνταξιούχων, καθώς και μια εξωτερική πολιτική προσανατολισμένη προς το διεθνές δίκαιο και την ειρήνη, δεν έχουν πια κεντρική θέση»**. Ακολουθούν αποσπάσματα από πρόσφατη συνέντευξή του, στην οποία παίρνει για μια ακόμη φορά καθαρά θέση κατά της εμπλοκής της Γερμανίας στην ουκρανική σύρραξη και υπέρ μιας χειραφέτησης της Ευρώπης από τις ΗΠΑ.  

Είναι ακατανόητο πώς το κόμμα των Πρασίνων, που γεννήθηκε από το κίνημα της ειρήνης και είχε ως σημαία του την προστασία του περιβάλλοντος, έγινε το κόμμα του πολέμου 

Γιατί πιστεύετε ότι είναι σημαντικό να αντιταχθείτε στις παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία; 

Επειδή το μόνο που κάνουν είναι να παρατείνουν τον πόνο, τον θάνατο των ανθρώπων και την καταστροφή της Ουκρανίας. Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν είναι ένας πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας ή το αντίστροφο, αλλά ένας πόλεμος των ΗΠΑ εναντίον της Ρωσίας. Πρόκειται για μια γεωστρατηγική αντιπαράθεση που είχε ήδη ανακοινωθεί τη δεκαετία του 1990 από πολιτικούς όπως ο Χένρι Κίσινγκερ. Οι Ουκρανοί είναι τα θύματα αυτής της στρατηγικής αντιπαράθεσης, που την πληρώνουν με τη ζωή τους και την καταστροφή της χώρας τους.  

Πρέπει να μας ανησυχεί ως Ευρωπαίους ο επανεξοπλισμός της Γερμανίας, της χώρας που οδήγησε την Ευρώπη στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο; 

Αυτός ο φόβος είναι αβάσιμος. Πολύ πιο σημαντικό είναι το ερώτημα αν η Γερμανία θέλει να παραμείνει προτεκτοράτο των ΗΠΑ, αφού οι στρατιωτικές αποφάσεις που ενέχουν τον κίνδυνο πυρηνικού πολέμου σε ευρωπαϊκό έδαφος λαμβάνονται αποκλειστικά από τις ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι δεν έχουν λόγο σε αυτές. Το βασικό μέλημα των Ευρωπαίων πρέπει να είναι πώς θα απελευθερωθούν από την κηδεμονία των ΗΠΑ. 

 Αυτή είναι η θέση που υπερασπίζεστε στο βιβλίο σας «Ami, it’s time to go», το οποίο έγινε μπεστ σέλερ***. Τα ΜΜΕ, ωστόσο, μας λένε συνεχώς ότι οι ΗΠΑ μας προστατεύουν από τους πιθανούς αντιπάλους μας. Πρόκειται για παρανόηση; 

Τα κράτη έχουν συμφέροντα, και τα υπερασπίζονται. Το συμφέρον των ΗΠΑ δεν είναι να υπερασπιστούν την Ευρώπη, αλλά να την έχουν ως διαθέσιμη προφυλακή. Αυτή τη στιγμή οι ΗΠΑ είναι ο μεγάλος νικητής στον ουκρανικό πόλεμο. Είναι ο προμηθευτής όπλων σε μεγάλες ποσότητες στους εταίρους τους, έχουν εκτοπίσει το φθηνό ρωσικό φυσικό αέριο από την Ευρώπη, και μπορούν τώρα επιτέλους να της πουλήσουν το δικό τους φυσικό αέριο, το οποίο αντλούν με πολύ επιβλαβείς για το περιβάλλον τεχνικές. Έχουν πετύχει αυτό που πρότεινε ο Κίσινγκερ πριν από πολλά χρόνια: την αντιπαράθεση της Ευρώπης με τη Ρωσία με βάση την αρχή του «διαίρει και βασίλευε». Το να πιστεύουμε ότι οι Αμερικανοί θέλουν να μας προστατεύσουν δεν είναι μόνο αφελές, αλλά και επιβλαβές… 

 Το φυσικό αέριο της Ρωσίας είναι πολύ σημαντικό για τη Γερμανία και την Ευρώπη. Ωστόσο το σαμποτάζ στους ρωσικούς αγωγούς Nord Stream έχει εξαφανιστεί από το δημόσιο διάλογο πριν καν διευκρινιστεί τι συνέβη…  

Δεν απομένει τίποτα να διευκρινιστεί. Μπορούμε να πιστέψουμε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος είχε δηλώσει ότι αν οι Ρώσοι εισέβαλλαν στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ θα κατέστρεφαν τον αγωγό. Οι λοιπές εικασίες είναι γελοίες – και δείχνουν την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ευρώπη. Η επίθεση στον αγωγό ήταν μια τρομοκρατική ενέργεια που θα μπορούσε να θεωρηθεί πράξη πολέμου, και η υποτελής γερμανική κυβέρνηση σιωπά γι’ αυτό. 

 Εν τω μεταξύ, ένας Πράσινος υπουργός αποφάσισε την παράταση της διάρκειας ζωής των πυρηνικών εργοστασίων και επαναλειτούργησε δεκάδες εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα. Πώς προέκυψε αυτή η παράλογη κατάσταση; 

Πρόκειται για άμεση συνέπεια της απόφασης της Γερμανίας να υποστηρίξει την επιθετική πολιτική των ΗΠΑ, που οδήγησε στον προσχεδιασμένο οικονομικό πόλεμο κατά της Ρωσίας, και εμπόδισε την αποστολή ρωσικού φυσικού αερίου στη Γερμανία… Είναι ακατανόητο πώς το κόμμα των Πρασίνων, που γεννήθηκε από το κίνημα της ειρήνης και είχε ως σημαία του την προστασία του περιβάλλοντος, έγινε το κόμμα του πολέμου. 

Δυστυχώς, δεν λείπουν οι πολιτικοί στις ΗΠΑ που πιστεύουν ότι ένας πυρηνικός πόλεμος θα ήταν δικαιολογημένος, και επίσης ότι θα ήταν δυνατό να περιοριστεί στην Ευρώπη. 

Πόσο επικίνδυνη είναι η κατάσταση στην Ουκρανία για εμάς τους Ευρωπαίους; 

Ο κίνδυνος για τους Ευρωπαίους είναι ότι η κλιμάκωση του πολέμου συνεχίζεται, επειδή οι ΗΠΑ έχουν αποφασίσει ότι θέλουν να συνεχίσουν τον πόλεμο μέχρι να αποδυναμωθεί εντελώς η Ρωσία. Ο Τζο Μπάιντεν ήταν αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα, που χρηματοδότησε το πραξικόπημα του Μαϊντάν. Κι ο ίδιος ο γιος του φαίνεται να εμπλέκεται στη διαφθορά στην Ουκρανία. Οι επιτελείς του υπουργείου Εξωτερικών του Μπάιντεν, συμπεριλαμβανομένης της Βικτόρια Νούλαντ, εξακολουθούν να προκαλούν τη Ρωσία, και προφανώς δεν ακούν καν το Πεντάγωνο. Δυστυχώς, δεν λείπουν οι πολιτικοί στις ΗΠΑ που πιστεύουν ότι ένας πυρηνικός πόλεμος θα ήταν δικαιολογημένος, και επίσης ότι θα ήταν δυνατό να περιοριστεί στην Ευρώπη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι τόσο απαραίτητο για την Ευρώπη να απελευθερωθεί από τη μοιραία επιθετική πολιτική των ΗΠΑ. Οι Ευρωπαίοι πρέπει να υπενθυμίζουν καθημερινά ότι δεν υπάρχουν ρωσικά ή κινεζικά στρατεύματα στα σύνορα των ΗΠΑ, αλλά ότι αμερικανικά στρατεύματα βρίσκονται παντού στα ρωσικά και κινεζικά σύνορα.   

Μήπως οι συμφωνίες του Μινσκ ήταν απλώς μια στρατηγική για να κερδηθεί χρόνος, όπως υπαινίχθηκε η πρώην καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ σε συνέντευξή της στην Die Zeit; 

Οι δηλώσεις αυτές της Άνγκελα Μέρκελ ήταν μοιραίες, διότι με αυτές αναγνώρισε δημοσίως ότι οι ειρηνευτικές προσπάθειες στην Ουκρανία, ο πόλεμος της οποίας ξεκίνησε ήδη από το 2014, δεν ήταν σοβαρές. Η Μέρκελ, όπως και ο ολιγάρχης Ποροσένκο, παραδέχθηκε ότι υποστήριξε αυτές τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μόνο και μόνο για να δώσει χρόνο στην Ουκρανία να εξοπλιστεί. Τέτοιες ανόητες δηλώσεις επιδεινώνουν τις σχέσεις με τη Ρωσία και οδηγούν τον Ρώσο πρόεδρο στο συμπέρασμα ότι με τους Ευρωπαίους δεν μπορείς να υπογράψεις συμφωνίες, γιατί μόνο λένε ψέματα και διαπράττουν απάτες.  

* Η Καρμέλα Νεγκρέτε είναι Ισπανίδα δημοσιογράφος με έδρα το Βερολίνο. Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στο ανεξάρτητο περιοδικό CTXT (ctxt.es). 
** Αποχώρησε ο Λαφοντέν από τη γερμανική Αριστερά (φύλλο 582).
*** Ami αποκαλούν οι Γερμανοί τους Αμερικανούς. Δηλαδή ο τίτλος του βιβλίου σημαίνει «Αμερικανοί, ήρθε η ώρα να φύγετε» (εκδόσεις Westend, 2022). 

Σχόλια

Exit mobile version