25 χώρες («φυσικά» και η Ελλάδα), 10.000 στρατιώτες και πάνω από 250 μεταγωγικά και μαχητικά αεροσκάφη συμμετέχουν στη ΝΑΤΟϊκή άσκηση-μαμούθ Air Defender 23 στη Γερμανία. Πρόκειται, λένε οι Δυτικοί αναλυτές, για επίδειξη δύναμης και «μήνυμα» προς τη Μόσχα, ιδίως αφού το αρχικό περιεχόμενο της άσκησης έχει τροποποιηθεί: πλέον επικεντρώνεται σε προσομοίωση ενεργοποίησης του περίφημου άρθρου 5, περί συλλογικής και ολοκληρωτικής άμυνας σε περίπτωση που έστω και ένα μέλος του ΝΑΤΟ υποστεί επίθεση. «Το έδαφος του ΝΑΤΟ είναι η κόκκινη γραμμή μας και θα υπερασπιστούμε κάθε εκατοστό του», δήλωσε πτέραρχος της Λουφτβάφε, με χαρακτηριστική ψυχροπολεμική φρασεολογία. Ήδη το στρατιωτικό δόγμα του ΝΑΤΟ έχει τροποποιηθεί, χωρίς η αλλαγή να πολυδιαφημίζεται: από την αποτροπή περνάμε στην «πρόληψη», όπως συνέβη και με την αλλαγή του πυρηνικού δόγματος των ΗΠΑ…
Στη ΝΑΤΟϊκή άσκηση συμμετέχουν ως… παρατηρητές (αλλά με αεροπλάνα και εκατοντάδες στρατιώτες) και οι «Δυνάμεις Αυτοάμυνας» της Ιαπωνίας, παρόλο που η χώρα αυτή δεν συμμετέχει στο ΝΑΤΟ. Με το ίδιο καθεστώς συμμετέχουν και οι προθυμότατοι Σουηδοί, αν και η «ομοψυχία» του Δυτικού μπλοκ ακόμη μένει να αποδειχθεί: ο Ερντογάν (αλλά και η Ουγγαρία) εξακολουθεί να μην ανάβει το πράσινο φως για την ένταξή της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Για να τον καλοπιάσουν λίγο ακόμη λοιπόν, οι κυβερνώντες στη Στοκχόλμη ανακοίνωσαν λίγο πριν αρχίσει η άσκηση ότι ετοιμάζονται να παραδώσουν στην Άγκυρα άλλον έναν Κούρδο «τρομοκράτη». Μάλλον δεν θέλουν να καταλάβουν ότι ο Σουλτάνος απαιτεί πλήρη υποταγή, όχι ημίμετρα…
Απάντηση της Ρωσίας στη «ΝΑΤΟποίηση» της Ουκρανίας
Την ίδια στιγμή ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα, σε συνάντησή του με τον Μακρόν και τον Σολτς έθεσε ξανά το αίτημα να αρχίσει η διαδικασία ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ – αγνοώντας τη σαφή θέση ακόμη και των πιο φιλοπόλεμων γερμανικών κύκλων (δηλαδή της… Πράσινης ΥΠΕΞ Μπέρμποκ), ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί όσο η χώρα αυτή βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση. Η εμμονική επιμονή των Πολωνών να φιτιλιάσουν κι άλλο τα πράγματα φαίνεται ότι ενόχλησε ακόμη και κύκλους των ΗΠΑ – όπου οι ναυαρχίδες των ΜΜΕ έχουν αρχίσει να φιλοξενούν άρθρα για το πώς « η εισβολή του Βλαντιμίρ Πούτιν έκανε αυταρχικούς πολιτικούς στις γειτονικές χώρες να μοιάζουν, ξαφνικά, σαν καλά παιδιά». Αυτά έγραφαν αυτήν την εβδομάδα π.χ. οι N.Y.Times, προσθέτοντας ότι «ο πολωνικός αντιφιλελευθερισμός όχι μόνο δεν έχει υποχωρήσει, αλλά ζει και βασιλεύει». Προφανώς, η ΝΑΤΟϊκή ομοψυχία έχει όρια…
Πάντως το απέναντι στρατόπεδο κάνει ό,τι μπορεί για να ανταποκριθεί στην κλιμάκωση: αυτήν την εβδομάδα ο Λευκορώσος πρόεδρος Λουκασένκο, στη διάρκεια συνάντησής του με τον Πούτιν στο ρωσικό θέρετρο του Σότσι, πληροφόρησε την παγκόσμια κοινή γνώμη ότι οσονούπω η χώρα του θα υποδεχθεί ρωσικούς πυραύλους με πυρηνικές κεφαλές. Καλός σύμμαχος ο Λουκασένκο, αλλά εννοείται ότι τα πυρηνικά όπλα που θα εγκατασταθούν στη Λευκορωσία θα παραμείνουν υπό τον πλήρη έλεγχο και δικαιοδοσία της Μόσχας. Αυτή (που επίσης βρίσκεται σε διαδικασίας «τροποποίησης» και του δικού της πυρηνικού δόγματος…) θα αποφασίσει εάν και πώς θα χρησιμοποιηθούν! Άλλωστε πρόκειται για «τακτικά πυρηνικά όπλα περιορισμένης ισχύος», που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν –λένε οι Ρώσοι «ειδήμονες», ως ηχώ των Αμερικανών συναδέλφων τους– και «στο πεδίο της μάχης»! Ο Λουκασένκο, πάντως, δήλωσε ότι είναι έτοιμος να «φιλοξενήσει» και πυρηνικά όπλα μεγάλου βεληνεκούς, όπως ο διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος Topol. Μωραίνει Κύριος…
Οργασμός και στο διπλωματικό μέτωπο
Ο Πούτιν πάντως αυτές τις μέρες επιβλέπει και την προετοιμασία της τετραμερούς συνάντησης στην Αστάνα του Καζακστάν, όπου θα συναντηθούν οι αναπληρωτές ΥΠΕΞ της Ρωσίας, της Τουρκίας, της Συρίας και του Ιράν, με βασικό στόχο την εξομάλυνση της αντιπαράθεσης μεταξύ Άγκυρας και Δαμασκού – η οποία απαιτεί την αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων από τα εδάφη της. Αλλά αυτό δεν θα είναι το μοναδικό αγκάθι: η Άγκυρα, που παίζει και στο ΝΑΤΟϊκό και στο ευρασιατικό ταμπλό, κατηγορεί το Ιράν ότι εμποδίζει τον διάδρομο που θέλει να ανοίξει η Τουρκία προς το Αζερμπαϊτζάν. Ταυτόχρονα, όμως, θα πρέπει να απολογηθεί στη Μόσχα για την πρόσφατη θανατηφόρα επίθεσή της σε ρωσικό στρατιωτικό όχημα στη Συρία. Ίσως μεταξύ… φίλων οι παρεξηγήσεις κάπως να επιλύονται!
Οπωσδήποτε, το μέτωπο των BRICS μοιάζει να είναι το πιο ευχάριστο για τον Πούτιν. Ο οποίος δήλωσε ότι θα υποστηρίξει το αίτημα της Αιγύπτου για ένταξη στη συμμαχία αυτή – που γίνεται όλο και πιο δημοφιλής σε πολλές περιφερειακές δυνάμεις. Τόσο δημοφιλής ώστε μέχρι και ο… Γάλλος πρόεδρος Μακρόν εξέφρασε την επιθυμία να συμμετάσχει ως «ειδικός προσκεκλημένος» στην επικείμενη σύνοδο κορυφής των BRICS, που θα διεξαχθεί στη Νότια Αφρική τον Αύγουστο. Η πρώτη αντίδραση της γνωστής Ζαχάροβα, εκπροσώπου του ρωσικού ΥΠΕΞ, δεν ήταν και πολύ ενθαρρυντική: «Η Γαλλία δεν έχει καμία σχέση με την Ομάδα BRICS», είπε. «Άρα, αναρωτιόμαστε για ποιον λόγο θέλει να πάρει μέρος στη σύνοδο κορυφής. Θέλει να επιδείξει τη διπλωματική της δραστηριότητα; Ή μήπως θέλει να παίξει ρόλο Δούρειου Ίππου; Θα ήταν υπέροχο να μας το εξηγήσει δημοσίως ο πρόεδρος Μακρόν, μιλώντας από το προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων»! Εδώ που τα λέμε, καλύτερα να ανταλλάσσουν μπηχτές παρά πυραύλους.