Χαστούκι σε Βρετανία και ΗΠΑ

 

Ο ιδρυτής των Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ εδώ και τρία χρόνια βρίσκεται έγκλειστος στην πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο. Η χώρα αυτή του προσέφερε άσυλο όταν οι βρετανικές αρχές τον απείλησαν με σύλληψη και απέλαση στις ΗΠΑ, όπου κατηγορείται για τη δημοσιοποίηση εκατοντάδων χιλιάδων απόρρητων εγγράφων. Εγγράφων που ενοχοποιούν τις ΗΠΑ και δεκάδες ακόμη κράτη για πολέμους, δολοφονίες, βασανιστήρια, διαφθορά, επεμβάσεις σε τρίτες χώρες κ.λπ. Από τότε που κατέφυγε στην πρεσβεία του Εκουαδόρ, η βρετανική κυβέρνηση έχει ξοδέψει πάνω από 10 εκατομμύρια στερλίνες (δηλαδή περίπου 13 εκατομμύρια ευρώ!) για την παρακολούθηση του κτιρίου, ώστε να διασφαλίσει ότι ο Ασάνζ δεν θα μπορέσει να διαφύγει…

Κάτω από την πίεση μιας σειράς χωρών, ο ΟΗΕ συνέστησε ειδική επιτροπή για να μελετήσει το πρόβλημα. Χθες η επιτροπή αυτή ανακοίνωσε το πόρισμά της, στο οποίο μεταξύ άλλων τονίζεται ότι «στην κράτηση, δηλαδή στην απομόνωση του Ασάνζ στην πρεσβεία του Εκουαδόρ, οδήγησε ο φόβος της έκδοσης στις ΗΠΑ» και υπογραμμίζεται ότι «η εκ των πραγμάτων στέρηση της ελευθερίας του Ασάνζ είναι αυθαίρετη, υπερβολική και μη απαραίτητη». Η επιτροπή του ΟΗΕ χαρακτηρίζει τις συνθήκες διαβίωσης του έγκλειστου Ασάνζ ως «πνευματικό μαρτύριο» και επισημαίνει ότι «δεν του δόθηκε το δικαίωμα να ακουστεί και να αποδείξει σε δίκαιη δίκη την αθωότητά του, το τεκμήριο της οποίας επίσης έρχεται σε σύγκρουση με τη μακροχρόνια κράτησή του».

Η απάντηση της βρετανικής κυβέρνησης δεν άργησε να έρθει και ήταν σαφής – παρόλο που προηγουμένως είχε αναγνωρίσει την επιτροπή του ΟΗΕ: «Για εμάς δεν αλλάζει τίποτα στην όλη υπόθεση», δήλωσε με θράσος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Η βρετανική κυβέρνηση κατέστησε σαφές ότι θα συνεχίσει να πιέζει το Εκουαδόρ για να της παραδώσει τον Ασάνζ. Τα ίδια δήλωσε και η κυβέρνηση της Σουηδίας, που αποτελεί το μοχλό διευκόλυνσης της έκδοσης του Ασάνζ στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, οι σουηδικές αρχές απήγγειλαν (με… δύο χρόνια καθυστέρηση) εναντίον του Ασάνζ την κατηγορία ότι παρενόχλησε σεξουαλικά μία γυναίκα. Η αποκάλυψη, αργότερα, ότι αυτή που τον κατηγόρησε είναι πράκτορας των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ δεν άλλαξε σε τίποτα τη στάση της εξίσου «δημοκρατικής» Σουηδίας.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!