Έπρεπε να φτάσει ανοιχτά της Κρήτης πλοίο του τουρκικού πολεμικού ναυτικού για να διαπιστώσουν κάποιοι στην Αθήνα ότι τα νερά στο Αιγαίο δεν είναι και τόσο ήρεμα όσο παπαγάλιζαν οι υποστηρικτές της ελληνοτουρκικής προσέγγισης. Η νέα πρόκληση της Τουρκίας, έρχεται σε συνέχεια του ξεχασμένου πια πολεμικού επεισοδίου στην Κάσσο το περασμένο καλοκαίρι και στόχο έχει να αμφισβητήσει τη δικαιοδοσία αλλά και την πρακτική δυνατότητα της Ελλάδας να πραγματοποιήσει τις προγραμματισμένες έρευνες για την πόντιση ηλεκτρικού καλωδίου στα πλαίσια του έργου ενεργειακής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ σε περιοχές πέραν των 6 ν.μ. των χωρικών μας υδάτων. Πιο συγκεκριμένα τα, υπό ιταλική σημαία, πλοία «NG Worker» και «Ievoli Relume», διεξήγαν έρευνες βόρεια της Κρήτης, σε περιοχές έως και 7 ν.μ. από τις ακτές του Λασιθίου. Στην περιοχή, βρέθηκε αμέσως η τουρκική κορβέτα κλάσης Burak η οποία παρενόχλησε δι’ ασυρμάτου τα δύο πλοία επιτηρώντας τη δράση τους από απόσταση 10 ν.μ., ενώ σε απάντηση στην περιοχή έσπευσε και η ελληνική φρεγάτα Σπέτσες και σκάφος του λιμενικού. Παράλληλα ξανάρχισαν να καταγράφονται παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη, σπάζοντας τη συμφωνία καλής θέλησης που είχε συμφωνηθεί σε ανώτατο επίπεδο.
Η Τουρκία συνεχίζει να κινείται σε επιθετική γραμμή, επιμένοντας στο σύνολο των διεκδικήσεων της, αμφισβητώντας καλά εδραιωμένα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας και απειλώντας την κυριαρχία αυτής. Οι δηλώσεις του τουρκικού υπουργείου Άμυνας πως «δεν θα επιτρέψουμε δραστηριότητες για δημιουργία τετελεσμένων από την Ελλάδα», μόνο ως ευθεία απειλή μπορεί να διαβαστεί. Η Άγκυρα επιδιώκει να καταστεί συγκυρίαρχος στο Αιγαίο, προβάλλοντας τις απαιτήσεις της εις βάρος της χώρας μας. Την ίδια στιγμή πλασάρεται ως κυρίαρχος περιφερειακός παίκτης, με κεντρικό ρόλο στις εξελίξεις στα ενεργά πολεμικά μέτωπα ‒βλέπε την φιλότουρκη κυβέρνηση στη Δαμασκό αλλά και την εμπλοκή στο διάλογο για το μέλλον της Ουκρανίας‒, ενώ παρά τα ως τώρα προβλήματα με τις ΗΠΑ, αναζητά (και βρίσκει) λύσεις εκσυγχρονισμού του οπλοστασίου της τόσο με την ενδυνάμωση της εγχώριας παραγωγής της όσο και με συμφωνίες όπως αυτή για την απόκτηση 40 Eurofighter Typhoon (εξοπλισμένα με γαλλικούς πυραύλους Meteor), ακυρώνοντας στην πράξη την ελληνική διπλωματία των εξοπλισμών, που σύμφωνα με την κυβέρνηση της Αθήνας θα θωράκιζε τη χώρα από τις εξ’ ανατολών απειλές.
Με αυτά ως δεδομένα, συνεχίζεται η συζήτηση για τον λεγόμενο «ελληνοτουρκικό διάλογο». Φιντάν και Γεραπετρίτης, συναντήθηκαν για μια ακόμη φορά στην Ντόχα του Κατάρ, επιβεβαιώνοντας, παρά τις διαφορές, το θετικό κλίμα μεταξύ των δύο χωρών. Η τουρκική πλευρά ανακοινώνει τη διεξαγωγή του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας για τον προσεχή Απρίλιο, με την ελληνική πλευρά να μην επιβεβαιώνει ότι έχει «κλειδώσει» κάτι τέτοιο. Την ίδια στιγμή και οι δύο πλευρές αναμένουν τα πρώτα σημάδια για την πολιτική της νέας διοίκησης των ΗΠΑ για την περιοχή της Ν.Α. Μεσογείου, για να αναπροσαρμόσουν τη στάση τους, έχοντας κατά νου ότι η όποια διευθέτηση στην περιοχή δεν μπορεί παρά να κινείται σε ΝΑΤΟϊκές ράγες, όπως δείχνουν άλλωστε τα όσα προωθούνται ήδη στην Κύπρο ή στα ενεργειακά.