Αρχική πολιτική αριστερά Ο Στ. Κασσελάκης, το σχέδιο για Δημοκρατικό Κόμμα και τα αιλουροειδή

Ο Στ. Κασσελάκης, το σχέδιο για Δημοκρατικό Κόμμα και τα αιλουροειδή

Οι εκλογές για την ανάδειξη προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ αναβλήθηκαν για την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου αφού το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνειδητοποίησε ότι θα χάσει επικοινωνιακά αν πραγματοποιήσει διαδικασίες εκλογών εν μέσω των μεγάλων καταστροφών στη Θεσσαλία. Άλλωστε μόνο το φαίνεσθαι τους ενδιαφέρει αφού τα όσα τραγικά συμβαίνουν στη Ελλάδα τους τελευταίους μήνες δεν άλλαξαν στο ελάχιστο τον σχεδιασμό του ΣΥΡΙΖΑ και των υποψηφίων προέδρων του.

Παρά την αναβολή, η εσωκομματική μάχη δεν πρόκειται να κοπάσει. Απεναντίας θα φουντώσει ακόμα περισσότερα αφού η εμφάνιση του Στ. Κασσελάκη ανακάτεψε για τα καλά τη διαδικασία εκλογής προέδρου. Η υποψηφιότητα Κασσελάκη ήρθε σαν απότοκο του ταξιδιού του Αλ. Τσίπρα στις ΗΠΑ και των συνεννοήσεων που είχε εκεί με παράγοντες του αμερικάνικου πολιτικού συστήματος αλλά και της ελληνικής ομογένειας. Η ενεργή ανάμιξη των ΗΠΑ στη διαδικασία εκλογής προέδρου πρέπει να θεωρείται δεδομένη και το αμερικάνικο σχέδιο για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η μετατροπή του σε ένα κόμμα που θα προσομοιάζει το Δημοκρατικό Κόμμα των ΗΠΑ. Έτσι δοκιμάζονται διάφορα και το πλαίσιο έχει διαμορφωθεί σε μεγάλο βαθμό: Η υποψηφιότητα Κασσελάκη έχει όλες τις προδιαγραφές για κάτι τέτοιο, τα επίσημα ΜΜΕ τον προμοτάρουν υπέρμετρα, οι ανακατατάξεις στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς έχουν ξεκινήσει μετά τις βουλευτικές εκλογές του καλοκαιριού ενώ είναι γνωστό ότι οι ΗΠΑ δεν καλοβλέπουν τη προσήλωση του Ν. Ανδρουλάκη στη Γερμανία –άρα κάπως πρέπει να κουτσουρευτεί– και θα ήθελαν ένα κόμμα στην Ελλάδα όπως το Δημοκρατικό που θα στηρίζει τα αμερικάνικα συμφέροντα και θα έχει τον ρόλο του δεύτερου πυλώνα σε ένα δικομματικό πολιτικό σκηνικό. Λένε επίσης ότι δεν αρέσει στις ΗΠΑ η έλλειψη ενός δεύτερου μεγάλου συστημικού κόμματος γιατί το κενό μπορεί να καλυφθεί από «απρόβλεπτους» παίκτες.

Αυτό το αμερικανικό σχέδιο συναντήθηκε και με την επιθυμία πολλών από τους πάλαι ποτέ προεδρικούς (συνεργάτες, υποστηριχτές και συγγενείς του Αλ. Τσίπρα και ΠΑΣΟΚογενείς) να έχουν ένα δυνατό υποψήφιο για την προεδρία του κόμματος – ειδικά αφού η υποψηφιότητα του Ν. Παππά δεν τους άρεσε και δεν «τραβάει». Οι πάλαι ποτέ προεδρικοί καταλάβαιναν πολύ καλά ότι αν το σχέδιο της μέχρι πρότινος εσωκομματικής αντιπολίτευσης, δηλαδή της « Ομπρέλας», προχωρήσει και το δίδυμο Αχτσιόγλου-Τσακαλώτος καταλάμβανε τις πρώτες θέσεις της ψηφοφορίας, πήγαινε στον δεύτερο γύρο και έβγαζε την ΄Εφ. Αχτσιόγλου πρόεδρο, τότε θα βρισκόντουσαν εκτός των κομματικών κέντρων αποφάσεων και θα περιοριζόντουσαν σε δευτερεύοντες ρόλους. Στην περίπτωση που ο Στ. Κασσελάκης βγει δεύτερος, ανεξαρτήτως τελικού αποτελέσματος στον δεύτερο γύρο, θα έχουν ένα εκλογικό ποσοστό που θα τους επιτρέπει να διαπραγματευτούν τη θέση τους μέσα στο κόμμα. Όπως καταλαβαίνουμε τα κομματικά αιλουροειδή είναι πάντα έτοιμα για όλα…

Από την άλλη το αμερικάνικο σχέδιο για ένα Δημοκρατικό Κόμμα περνά μέσα από το κόντεμα όλων των υποψηφίων και ιδιαίτερα της Έφ. Αχτσιόγλου –που έχει καλές σχέσεις με τις εγχώριες ελίτ και τον ντόπιο συστημισμό– και αυτό αποτελεί ακόμα έναν λόγο της ενεργοποίησης της υποψηφιότητας Κασσελάκη. Αν η Έφ. Αχτσιόγλου βγει πρώτη αλλά όχι με μεγάλη διαφορά είναι πιο εύκολο να υπονομευτεί –παρά να επικρατήσει– στο νέο μοίρασμα που θα γίνει και θα περιλαμβάνει όλη την κεντροαριστερά δηλαδή και το ΠΑΣΟΚ χωρίς τον Ν. Ανδρουλάκη.

Την ίδια στιγμή όλη η πολιτική αντιπαράθεση στον ΣΥΡΙΖΑ διεξάγεται μέσα σε απολίτικο κλίμα με όρους επικοινωνιακού λάιφ-στάιλ και πολύ μακριά από τα προβλήματα της χώρας. Η Έφ. Αχτσιόγλου, επί της ουσίας, δεν μιλάει πολιτικά αλλά μόνο επικοινωνιακά. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Στ. Κασσελάκης. Μία από τα ίδια και ο Ν. Παππάς. Ο Ε. Τσακαλώτος έχει έναν γενικόλογο «αριστερό» λόγο και θέλει να απευθυνθεί στο κοινό της «Ομπρέλας» που δεν θα ψηφίζει Έφ. Αχτσιόγλου. Και όλοι μαζί δεν κάνουν κανένα απολογισμό για τι έφερε τον ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή την κατάσταση – μοιάζουν να μην έχουν καταλάβει τι έχει συμβεί, τυφλωμένοι από την αλαζονεία τους και τον πόθο τους για εξουσία… Ο μόνος που κάνει κάποιον μικρό απολογισμό για τα πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ και μιλάει πολιτικά –ασχέτως αν κάποιος συμφωνεί ή διαφωνεί μαζί του– είναι ο Στέφανος Τζουμάκας.

Σε κάθε περίπτωση, σε αυτή τη διαδικασία θα δοκιμαστούν και οι πολιτικές «αντοχές» της βάσης του ΣΥΡΙΖΑ: Στο κατά πόσο θα αποδεχτεί το σχέδιο του Δημοκρατικού Κόμματος α λα ΗΠΑ που πλασάρει ο Στέφανος Κασσελάκης ή απλά θα συνεχίσει στον δρόμο του κεντροαριστερού συμπληρώματος του πολιτικού συστήματος όπως έκανε μέχρι τώρα, πάντα σε κόντρα με την κοινωνία και τη χώρα. Αυτές οι διαδικασίες θα δείξουν και αυτό: Πόσο τελικά έχει σαπίσει η ψυχή του ΣΥΡΙΖΑ…

Σχόλια

Exit mobile version