Αρχική διεθνή Ο σερβικός κόσμος χωρίς μυστήρια

Ο σερβικός κόσμος χωρίς μυστήρια

Έρευνα στα σερβικά ΜΜΕ:
Μάριος Μαθιός Ιωσηφίδης

Μποϊκοτάζ των Σέρβων του Κοσόβου στις εκλογές

Ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς μίλησε αυτήν την εβδομάδα για τις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές στο Βόρειο Κόσοβο και τη (μη) συμμετοχή της Σερβικής Μειονότητας:

«45.095 Σέρβοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους του Κοσόβου. Εξ αυτών, στις εκλογές του Κοσόβου ψήφισαν συνολικά 13 Σέρβοι – από τους οποίους οι 2 είπαν ότι το έπραξαν κατά λάθος. Δηλαδή το ποσοστό της συμμετοχής των Σέρβων ήταν 0,029%… Ο ΟΑΣΕ δεν παρακολούθησε τις εκλογές. Το Γραφείο της Ε.Ε. και η Quinta (Πενταμερής: ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Ηνωμένο Βασίλειο) δεν πρόλαβαν να επισκεφθούν χθες τα εκλογικά τμήματα. Αλλά και από τους Αλβανούς ψηφοφόρους, ψήφισαν 449 λιγότεροι από τις προηγούμενες εκλογές, καθώς ένα μεγάλο μέρος από αυτούς δεν μένει εκεί. Τι μας έδειξαν αυτές οι εκλογές;

1) Ότι ήταν ένα μεγάλο εκλογικό φιάσκο για τον Κούρτι και την Quinta.

2) Ότι τέτοια σχεδόν μηδενική συμμετοχή δεν έχει σημειωθεί ποτέ άλλοτε σε ευρωπαϊκό έδαφος.

3) Έδειξαν την τεράστια ενότητα του σερβικού λαού. Χθες το πρωί οι δρόμοι ήταν άδειοι, το απόγευμα ήταν γεμάτοι. Οι Σέρβοι ήθελαν να δείξουν ότι είμαστε εδώ, αλλά δεν θέλουμε να συμμετάσχουμε στο τσίρκο σας.

4) Ότι δεν έχουμε ουσιαστικό διάλογο.

Τώρα οι Σέρβοι με το 99,97% έδειξαν καθαρά με το δάχτυλο ότι κανείς από τη Δύση δεν τους άκουσε… Χθες υπήρξε μια ειρηνική εξέγερση ενός λαού που δεν θα ανεχθεί την καταπίεση για να πάρει εύσημα από τις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον».

Για την Ε.Ε., που εξέφρασε την απογοήτευσή της από το μποϊκοτάζ των Σέρβων στις εκλογές, ο Βούτσιτς δήλωσε: «Η συμφωνία των Βρυξελλών υπογράφηκε πριν από 10 χρόνια. Δεν αναφέρονται πουθενά εκλογές… Αλλά αυτό που αναφέρεται σαφώς είναι η συγκρότηση της ZSO (Ένωση Σερβικών Δήμων)… Οι Σέρβοι συμμετείχαν στις εκλογές τέσσερις φορές στο παρελθόν, και ακόμα δεν τους επιτρέπεται να σχηματίσουν τη ZSO».

Πράγματι, μετά τις «επιτυχίες» της Ε.Ε. έγινε άρση της βίζας για τους Κοσοβάρους, κι ετοιμάζεται η υποδοχή του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Και το περίφημο ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ; Δεν βολεύει πια, αφού δεν αναγνωρίζει την «ανεξαρτησία» του Κοσόβου, οπότε… στον κάλαθο των αχρήστων!

Νέα «επιτυχία» της συμφωνίας Ντέιτον

Τα αυτονόητα επισημαίνει σε άρθρο της η σερβική εφημερίδα Vecernje Novine: «Είναι ενδιαφέρον ότι η Πρεσβεία των ΗΠΑ βρισκόταν σε ανοιχτή σύγκρουση εδώ και μήνες με τον [ηγέτη των Σερβοβοσνίων] Ντόντικ. Η εν λόγω Πρεσβεία δεν μίλησε όταν η κεντρική κυβέρνηση της Βοσνίας κατάσχεσε βάναυσα τα περιουσιακά στοιχεία της Σερβικής Δημοκρατίας [Ρεπούμπλικα Σρπσκα, η σερβοβοσνιακή οντότητα στη Συνομοσπονδία της Βοσνίας] παρόλο που, βάσει της Συμφωνίας του Ντέιτον, τα περιουσιακά στοιχεία ανήκουν σε οντότητες. Επίσης, οι Αμερικανοί δεν αμφισβήτησαν το γεγονός ότι οι Δυτικοί ύπατοι αρμοστές, από τον Πάντι Ασντάουν μέχρι τον Κρίστιαν Σμιτ, ακύρωσαν περισσότερες από 80 αποφάσεις της Σερβικής Δημοκρατίας. Είναι επίσης τραγικό το γεγονός ότι η Πρεσβεία των ΗΠΑ ορκίζεται ότι θα αγωνιστεί για τον πολυεθνικό χαρακτήρα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, τις μέρες ακριβώς που αυτή η αρχή παραβιάζεται ανοιχτά με τον πιο βάναυσο τρόπο στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια, όπου η κυβέρνηση του Κούρτι, με την ανοιχτή υποστήριξη της Quinta, επιβάλλει βουλευτές που “εξελέγησαν” από μόλις το 3,7% του εκλογικού σώματος».

Πιέσεις κι από την Ανατολή

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι «όπως η Πρίστινα δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι εκπροσωπεί τα συμφέροντα των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο και στα Μετόχια, ούτε το Κίεβο εκπροσωπεί τους κατοίκους του Ντονμπάς». Όσον αφορά την αποστολή της Ρωσίας, τόνισε πως αυτή συνίσταται στο «να προστατεύσει τους ανθρώπους οι οποίοι στερούνται τα δικαιώματα που διακηρύσσονται από πολυμερείς συμβάσεις». Πρόκειται εμφανώς για «πρόσκληση» προς το Βελιγράδι να αναγνωρίσει για τους ρωσόφωνους της Ανατολικής Ουκρανίας τα ίδια δικαιώματα που διεκδικεί για τους Σέρβους του Κοσόβου…

Ο πρόεδρος της Σερβίας απέρριψε εκ νέου τις πιέσεις για ευθυγράμμιση με τη Δύση, λέγοντας: «Μας λένε ότι η Ρωσία είναι απειλή για όλους, άρα πρέπει να ενταχθούμε στο ΝΑΤΟ. Αλλά αυτό δεν γίνεται διότι, για εμάς, το ΝΑΤΟ είναι η πραγματική απειλή». Στη φωτογραφία, το βομβαρδισμένο από το ΝΑΤΟ κτίριο της γιουγκοσλαβικής ραδιοτηλεόρασης στο Βελιγράδι (16 εργαζόμενοι νεκροί). Στη συνέχεια εξαπέλυσε σκληρή επίθεση εναντίον των χωρών που υποστήριξαν την ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης: «Αυτό είναι μεγάλη ντροπή. Ποτέ πριν δεν συνέβη κάτι ανάλογο στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Μια μη αναγνωρισμένη χώρα ή μια χώρα με προβλήματα σχετικά με την υπόστασή της δεν είχε γίνει ποτέ ως τώρα αποδεκτή», είπε σε συνέντευξη Τύπου. Και υπονόησε ότι μπορεί να υπάρξουν αντίποινα στην επικείμενη ολομέλεια του Συμβουλίου της Ευρώπης, όπου επιδιώκεται ομόφωνη απόφαση υπέρ της ακεραιότητας της Ουκρανίας και της Μολδαβίας: «Εάν κάποιος δεν σέβεται την εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας, γιατί να σεβαστούμε τη δική του ακεραιότητα; Υπάρχει η αρχή της αμοιβαιότητας…». Από τα βέλη του δεν γλίτωσαν ούτε χώρες όπως η Βοσνία και η Αρμενία που, όπως τόνισε, «εξαφανίστηκαν από την ψηφοφορία», καθώς και η Ελλάδα, που… απείχε – αν και είχε κάθε λόγο να ψηφίσει κατά: «Αναμέναμε διαφορετική στάση», δήλωσε ο Βούτσιτς…

Σχόλια

Exit mobile version