Αρχική πολιτική Ο Κινέζος ΥΠΕΞ στην Ελλάδα

Ο Κινέζος ΥΠΕΞ στην Ελλάδα

Μία μέρα μετά το τραγικό θάνατο του 45χρονου εργάτη Δημήτρη Δαγκλή στις εγκαταστάσεις της Cosco και την ίδια μέρα που γίνονταν κινητοποιήσεις για το γεγονός στο λιμάνι, ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών, είχαν συναντήσεις υψηλού επιπέδου με τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών κ. Γουάνγκ Γι που κάνει περιοδεία αρχικά στις αραβικές χώρες και στην συνέχεια σε Ελλάδα Σερβία, Αλβανία και Ιταλία.

Η παρουσία αλλά και το ενδιαφέρον των Κινέζων ιθυνόντων είναι μεγάλο γιατί ο Πειραιάς (και η Θεσσαλονίκη) είναι πύλη εισόδου προς την Ευρώπη και τμήμα της στρατηγικής του Δρόμου του Μεταξιού μέσω του οποίου η Κίνα υλοποιεί τα μεγαλοκρατικά της σχέδια.

Η επίσκεψη γίνεται σε μια στιγμή που έχουν αρχίσει να υπάρχουν πιέσεις για την παρουσία των κινέζων στην Ελλάδα (ιδιαίτερα από την αμερικάνικη πλευρά) και να εντείνεται ο πόλεμος των ΗΠΑ και των συμμάχων τους ενάντια στην Κίνα.

Πέρα από τη διαβεβαίωση ότι θα προχωρήσουν οι επεκτάσεις της Cosco στον Πειραιά, από ελληνικής πλευράς τέθηκε θέμα για την ελληνική ναυσιπλοΐα στη Σινική Θάλασσα ‒που είναι επίκεντρο αντιπαραθέσεων και οξύνσεων‒, κάτι σαν απόηχος των δεσμεύσεων που έχει η ελληνική πλευρά απέναντι στις ΗΠΑ.

Στις συζητήσεις στο Μαξίμου εξετάστηκαν «οι προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης των οικονομικών και επενδυτικών σχέσεων Ελλάδας-Κίνας, σε συνέχεια της κύρωσης από τη Βουλή της συμφωνίας για παραχώρηση επιπλέον ποσοστού 16% των μετοχών του ΟΛΠ στην COSCO Shipping», ενώ με τον κύριο Δένδια συζητήθηκαν θέματα όπως οι επενδύσεις, η οικονομία, ο πολιτισμός και ο τουρισμός και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Κυπριακό.

Οι απόψεις της κινεζικής πλευράς

Ο κύριος Γουάνγκ Γι μεταξύ άλλων τόνισε και τα εξής: «Είμαστε πρόθυμοι να εμβαθύνουμε και να αναπτύξουμε τη θαλάσσια συνεργασία της Κίνας με την Ελλάδα, σεβόμενοι τη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας». Ακόμα ότι: «επιθυμούμε να προωθήσουμε τη συνδεσιμότητα με την Ευρώπη. Η επένδυση στο λιμάνι του Πειραιά αποτελεί το εμβληματικό έργο της κοινής οικοδόμησης μιας ζώνης» και ότι: «η σινο-ελληνική συνεργασία βρίσκεται πάντα στην πρώτη γραμμή των σινο-ευρωπαϊκών σχέσεων».

Σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα Τα Νέα ξεκαθάρισε ακόμα περισσότερο τις επιδιώξεις της κινεζικής πλευράς: «Η Ελλάδα είναι μια μεγάλη ναυτική δύναμη. Η Κίνα είναι αντίστοιχα μια μεγάλη παραγωγική και εμπορική δύναμη. Και οι δύο χώρες στηρίζουν τη φιλελευθεροποίηση του εμπορίου και αφοσιώνονται ενεργά στην οικοδόμηση μιας ανοιχτής παγκόσμιας οικονομίας, με την ανάπτυξη της ναυτιλιακής τους συνεργασίας να προσφέρει εκ φύσεως πολλά πλεονεκτήματα. Ταυτόχρονα, ιστορικά τις σχέσεις Κίνας και Ελλάδας δεν σκίασαν ποτέ αντιπαλότητες και γεωστρατηγικές συγκρούσεις, γεγονός που τους επέτρεψε να δημιουργήσουν μια καλή ατμόσφαιρα συνεργασίας».

Εκτίμησε δε ως προς την Cosco ότι «η κινεζική πλευρά θα επιταχύνει την επέκταση του τερματικού σταθμού κρουαζιέρας και άλλα σημαντικά έργα έτσι ώστε να καταστεί ένα κορυφαίο λιμάνι διεθνούς κλάσης, στο οποίο θα συγκλίνει η διαφοροποιημένη ανάπτυξη διά ξηράς και θαλάσσης». Έτσι «οι δύο πλευρές θα συνδυάσουν τις επιτυχίες τους αυτές, θα ενισχύσουν τον ρόλο του Πειραιά στην Ταχεία Γραμμή Ξηράς-Θάλασσας Κίνας και Ευρώπης και την εμπορική ανάπτυξη των Βαλκανίων».

Σχετικά με το Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά φρόντισε να ξεκαθαρίσει ότι η Κίνα «ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αλλά και ως μεγάλη χώρα με υπευθυνότητα, αποτελούσε ανέκαθεν μια δύναμη που αποδίδει ιδιαίτερη έμφαση στην ειρήνη και που πάντα υποστηρίζει τη διευθέτηση των διεθνών διαφορών και ιδιαίτερα των δύσκολων και “εύφλεκτων” ζητημάτων με ειρηνικά μέσα, μέσω του διαλόγου και των διαβουλεύσεων». «Με χαρά διαπιστώνουμε ότι η Ελλάδα και η Τουρκία εξέφρασαν πρόσφατα τη θέλησή τους να διευθετήσουν τις διαφορές τους μέσω διαπραγματεύσεων». Σαν υπεύθυνη χώρα η Κίνα δεν θέλει φυσικά να τα «χαλάσει» με την Τουρκία…

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το Πεκίνο έμμεσα αλλά σαφώς υποστηρίζει την κυβέρνηση των Ταλιμπάν και προωθεί συμφωνίες. Ο ίδιος ο κ. Γουανγκ Γι πριν έρθει στην Ελλάδα συναντήθηκε στο Κατάρ με αντιπροσωπεία της κυβέρνησης του «Ισλαμικού Εμιράτου» όπως ονομάζεται πλέον το Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν.

Αντίδραση των ΗΠΑ

Ο απερχόμενος πρέσβης Τζ. Πάιατ φρόντισε να σχολιάσει την επίσκεψη του Κινέζου υπουργού Εξωτερικών με μια ανάρτησή του όπου αναφέρεται πως η αυξανόμενη παρουσία της Cosco στον Πειραιά «ενέτεινε την ανησυχία στην Ε.Ε. για την αυξανόμενη παρουσία της Κίνας στις ευρωπαϊκές υποδομές, και συνάντησε ένα κύμα αντιδράσεων για περιβαλλοντικές και κοινωνικές ανησυχίες και τις ανεκπλήρωτες κινεζικές υποσχέσεις».

Σχόλια

Exit mobile version