Αρχική πολιτική Ο καπιταλισμός και το «δώρο» της επιστήμης

Ο καπιταλισμός και το «δώρο» της επιστήμης

Σε πολλές ταινίες επιστημονικής φαντασίας, χολιγουντιανής παραγωγής, εμφανίζεται ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο. Η ανθρωπότητα βρίσκεται απέναντι σε έναν τρομακτικό κίνδυνο με τους επιστήμονες και τις κυβερνήσεις να στύβουν το κεφάλι τους ώστε να δώσουν μία λύση. Μάλιστα, οι επιστήμονες με τον αλτρουισμό τους πολλές φορές έρχονται σε αντιπαράθεση με την κακή πολιτική εξουσία που δεν νοιάζεται για τον απλό κόσμο αλλά εξυπηρετεί άλλα σκοτεινά και ιδιοτελή συμφέροντα.

ΠΕΡΙΠΟΥ ΑΥΤΟ το ειδυλλιακό μοτίβο μας έχει παρουσιαστεί και τώρα, με αφορμή την πανδημία. Εδώ και ενάμιση χρόνο, το κυρίαρχο αφήγημα έχει πάνω-κάτω ως εξής: Οι κοινωνίες φοβισμένες από τον κορωνοϊό περιμένουν με αγωνία τους επιστήμονες, οι οποίοι ξημεροβραδιάζονται στα εργαστήρια τους, για να προσφέρουν μία λύση. Η επιστήμη, τελικά, μετά από πολύ κόπο, πολλά ξενύχτια και πολλούς καφέδες προσφέρει στην ανθρωπότητα το μέγιστο δυνατό δώρο: Τα εμβόλια.

Από την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τον Κικίλια και τον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι την Ιερά Σύνοδο και τον Νίκο Μπογιόπουλο, οι δηλώσεις που έχουν γίνει κατά καιρούς είναι εξαιρετικά σαφείς. Το εμβόλιο είναι το δώρο της επιστήμης στην ανθρωπότητα (ή έστω δώρο του Θεού στην περίπτωση του Ιερώνυμου) και εμείς θα πρέπει να είμαστε εξαιρετικά ευγνώμονες για αυτό.

Η λέξη «δώρο» δεν είναι τυχαία. Το δώρο σου δίνεται χωρίς αντάλλαγμα. Πολλές φορές σου δίνεται ούτε καν ως ένδειξη αλληλεγγύης και δεν χρειάζεται να έχεις κάνει κάτι για να το αξίζεις. Η επιστήμη, δηλαδή, ως ανιδιοτελής «Μητέρα» δίνει το δώρο της στα παιδιά της και από εκεί και μετά όλα εξαρτώνται από εμάς.

Κάπως έτσι τα «εμβόλια» απόκτησαν μυθολογικές και θεολογικές διαστάσεις. Το σχήμα, βέβαια, μπάζει από παντού αλλά φαίνεται να διατηρεί την πειθώ του ακόμα και σε αριστερούς ή τέλος πάντων «αντικαπιταλιστές» δημοσιολογούντες. Τα εμβόλια αν και ξεκάθαρα προϊόντα του υπαρκτού μεταβιομηχανικού παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού, κατορθώνουν με έναν τρόπο μαγικό και τον υπερβαίνουν. Και μπορεί το κοινωνικό αυτό σύστημα να έχει προκαλέσει έναν άνευ προηγουμένου βιασμό των οικοσυστημάτων και μία τεράστια ανισσοροπία στη σχέση Ανθρώπου-Φύσης που κάνει πολλούς αναλυτές να μιλάνε για τον 21ο αιώνα ως τον «αιώνα των πανδημιών», αλλά τα εμβόλια που βγήκανε από τα εργαστήρια των μεγάλων φαρμακοβιομηχανιών (Pfizer, Moderna, Astra Zeneca) για κάποιο λόγο εξαιρούνται από την καταστροφική καπιταλιστική αλυσίδα, είναι εγγενώς ουδέτερα από κάθε ιδεολογικό στίγμα και μπορούν από μόνα τους να σώσουν την ανθρωπότητα από τον κορωνοϊό. Το πρόβλημα είναι μονάχα οι κακές κυβερνήσεις και ο τρόπος που τα χρησιμοποιούν.

ΤΟΥΤΩΝ ΔΟΘΕΝΤΩΝ, όποιος διατυπώσει τον παραμικρό σκεπτικισμό σχετικά με τα τρέχουσα εμβόλια αμέσως εξορίζεται στο φάσμα των αρνητών ή των ψεκασμένων. Μα είναι δυνατόν να αμφιβάλεις για το Δώρο του Θεού –συγγνώμη– της Επιστήμης; Και δεν μιλάμε εδώ για κραγμένες διαδικτυακές περσόνες που προαλείφονται για πολιτική καριέρα εκμεταλλευόμενοι την πανδημία αλλά για τον απλό κόσμο που έχει αποφασίσει να μην εμβολιαστεί επειδή απλά φοβάται μην πάθει εγκάρσια μυελίτιδα ή κάποιο θρομβοεμβολικό επεισόδιο (ομολογουμένως εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις).

Στην εποχή της πανδημίας δεν δικαιούσαι να αμφιβάλλεις, δεν δικαιούσαι να φοβάσαι ή να είσαι διστακτικός. Δεν δικαιούσαι ούτε καν να θέτεις ερωτήματα. Η πίστη ότι η Επιστήμη, η Πρόοδος και η Τεχνολογία θα σώσουν τον άνθρωπο είναι πλέον η θρησκεία της εποχής και αντικαθιστά τις μπανάλ και αιματηρές θρησκείες των προηγούμενων αιώνων. Η «τεχνο-θρησκεία» των καιρών μας είναι εξίσου αμείλικτη και απόλυτη. Οι «Ζηλωτές» της δεν κραδαίνουν τη Βίβλο απειλητικά πάνω από τα κεφάλια των «απίστων» αλλά τα δημοσιευμένα papers από το PubMed ή τα τελευταία τεύχη του Nature ή τις ανακοινώσεις της Αμερικάνικης Λοιμωξιολογικής Εταιρείας. Διότι άπαξ και κάτι είναι δημοσιευμένο δεν επιδέχεται περαιτέρω συζήτησης. Είναι Γεγονός και Αντικειμενική πραγματικότητα. Και εδώ δεν χωράνε απόψεις. Περίπου σαν να διαφωνείς ότι 1+1 = 2.

Στην εποχή της πανδημίας δεν δικαιούσαι να αμφιβάλλεις, δεν δικαιούσαι να φοβάσαι ή να είσαι διστακτικός. Δεν δικαιούσαι ούτε καν να θέτεις ερωτήματα. Η πίστη ότι η Επιστήμη, η Πρόοδος και η Τεχνολογία θα σώσουν τον άνθρωπο είναι πλέον η θρησκεία της εποχής και αντικαθιστά τις μπανάλ και αιματηρές θρησκείες των προηγούμενων αιώνων

Το γεγονός, βέβαια, ότι κάθε μεγάλη χώρα έχει τα δικά της εμβόλια ή ότι τα εμβολιαστικά προγράμματα για τον κορωνοϊό είναι όσα τα γεωπολιτικά μπλοκ που απαρτίζουν τον πλανήτη, όπως και οι οδηγίες για τις ηλικιακές ομάδες του εμβολιασμού είναι πράγματα που δεν απασχολούν τους «Ζηλωτές». Πάντα υπάρχει ένα πιο πρόσφατο άρθρο που κατέχει την Αλήθεια.

Αυτός ο επιστημονίστικος τρόπος σκέψης είναι τόσο διαδεδομένος στον επιστημονικό κόσμο που δεν εκπλήσσει καθόλου η σχετική αφωνία με την οποία ο ιατρικός κυρίως κόσμος υποδέχτηκε τα πρόσφατα μέτρα Κικίλια. Ας το σκεφτούμε μία στιγμή. Η κυβέρνηση αποφασίζει την εφαρμογή ενός πρωτοφανούς για τα ελληνικά δεδομένα κοινωνικού Απαρτχάιντ που αποκλείει μερικά εκατομμύρια συμπολίτες μας από κάθε κοινωνική ή πολιτιστική δραστηριότητα. Πετάει στο δρόμο χιλιάδες ανεμβολίαστους υγειονομικούς εν μέσω πανδημίας και αυξημένης πίεσης στο ΕΣΥ. Μετατρέπει τους ανεμβολίαστους σε αποδιοπομπαίο τράγο (όπως ακριβώς έκανε και με τους νέους και τις πλατείες την άνοιξη) για να καλύψει την απόλυτα χρεοκοπημένη πολιτική της. Σπέρνει τον διχασμό και τον κοινωνικό αυτοματισμό και ανοίγει την κερκόπορτα για την πλήρη απόσυρση του κοινωνικού κράτους με την αποθέωση της ατομικής ευθύνης: Όπως ο ανεμβολίαστος δεν δικαιούται τεστ ως κρατική υποχρέωση γιατί «δεν θα πληρώνει ο εμβολιασμένος τις επιλογές των ανεμβολίαστων» (όπως είπαν οι κυβερνητικοί), έτσι αύριο ο καρδιοπαθής που δεν ελάττωσε τα τριγλυκερίδια του δεν θα δικαιούται στεντ ή ο καρκινοπαθής με όγκο στον πνεύμονα δεν θα δικαιούται χημειοθεραπεία αφού δεν σταμάτησε ποτέ το κάπνισμα. Και ποια είναι η στάση του ιατρικού κόσμου στην καλύτερη περίπτωση; Κακή η υποχρεωτικότητα αλλά σε κάθε περίπτωση κάντε το εμβόλιο γιατί είναι το δώρο της επιστήμης. Ούτε κουβέντα για υγειονομική δικτατορία ή κοινωνικό Απαρτχάιντ. Εδώ που τα λέμε και πολύ μεταξύ μας, αφού δεν εμβολιάστηκαν καλά να πάθουν…

ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ δεν λέγονται για να αμφισβητήσουν τα οφέλη του εμβολιασμού. Άλλωστε, οι αριθμοί των ασθενών που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο και νοσηλεύονται βαριά ή βρίσκονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ μιλάνε από μόνοι τους. Όμως, είναι ένα πράγμα αυτό και είναι ένα τελείως διαφορετικό πράγμα να μην σκέφτεσαι πέρα από τα papers. Ή να μην βλέπεις ότι η πανδημία λειτουργεί σαν πρόσχημα ώστε να μπούμε στην εποχή νέων καθεστώτων που θα διαχωρίζουν τους «υγιείς» από τους «μιαρούς». Για βιοδικτατορίες που θα εξανδραποδίσουν τον άνθρωπο και κάθε δικαίωμα που με κόπο και θυσίες κατάκτησε τον περασμένο αιώνα.

Τελικά ο κορωνοϊός είναι ένα «δώρο» προς τον καπιταλισμό για να αποκαλύψει τις πιο δυστοπικές του πτυχές. Και όλα αυτά με τις ευλογίες της «ουδέτερης» Επιστήμης…

Γιατί αντίθετα με αυτό που μας λέει το κυρίαρχο αφήγημα, αυτήν την στιγμή το διακύβευμα δεν είναι το αν θα νικήσει ο ορθολογισμός έναντι του σκοταδισμού (έστω με ολίγον αντικαπιταλισμό και μπόλικα Μητσοτάκη γ@@@σαι) αλλά το αν θα επιτρέψουμε να οικοδομηθεί αυτή η νέα υγειονομίστικη Τυραννία και το αν οι επιστήμονες και οι γιατροί θα γίνουμε η βιτρίνα και οι χρήσιμοι ηλίθιοι του νέου καθεστώτος.

Πριν περίπου ογδόντα χρόνια, ο Άλμπερτ Αϊνστάιν (τον οποίο δεν λες και ψεκασμένο) σημείωνε σε ένα άρθρο του με τίτλο: «Γιατί σοσιαλισμός»:

«Οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί και να μην υπερεκτιμούμε την επιστήμη και τις επιστημονικές μεθόδους, όταν η υπόθεση αφορά ανθρώπινα προβλήματα. Δεν πρέπει επίσης να σκεφτόμαστε ότι μόνο οι ειδικοί έχουν το δικαίωμα να διατυπώνουν τη γνώμη τους για τα ζητήματα οργάνωσης της κοινωνίας.»

* Ο Μανώλης Μούστος είναι γιατρός


Είπαν

Κ. Σακελλαροπούλου: Εμβόλιο, το καλύτερο δώρο που μας έκανε η επιστήμη | 27/12/2020

Ιερά Σύνοδος: «Δώρο που μας χάρισε ο Θεός το εμβόλιο» | 21/7/ 2021

Δημήτρης Βίτσας «Το εμβόλιο, κοινωνικό αγαθό και δώρο της επιστήμης» | 8/7/2021

Β. Κικίλιας: «το εμβόλιο, δώρο της τεχνολογίας και της επιστήμης» | 1/7/2021

Ν. Κεραμέως «Eφτασε και εμένα η σειρά μου για αυτό το μεγάλο δώρο της επιστήμης» | 6/5/2021

Φώφη Γεννηματά «Ένα δώρο της επιστήμης στον άνθρωπο» | 4/1/2021

Κ. Μητσοτάκης «Το εμβόλιο είναι ένα δώρο της επιστήμης» | 8/6/2021

Ν. Μπογιόπουλος (πιο προσεκτικός) «Η Επιστήμη, χωρίς να αναιρούνται οι παραγωγικές σχέσεις βαρβαρότητας μέσα στις οποίες λειτουργεί και παίρνουν σάρκα και οστά τα επιτεύγματά της, μας προσέφερε το επίτευγμα του εμβολίου ως ασπίδα σε μια φρίκη». | 6/7/2021

Σχόλια

Exit mobile version