Η επιλογή να έρθει και να ψηφιστεί ο νόμος περί «ισότητας στον πολιτικό γάμο» δεν ήταν μια απλή προεκλογική δέσμευση που έπρεπε να εκπληρωθεί. Από την διαδικασία βγαίνουν ασφαλώς τσαλακωμένα τα συστημικά κόμματα, με πρώτη την κυβέρνηση που 52 βουλευτές δεν στήριξαν το νομοσχέδιο (δηλαδή το 1/3 της κοινοβουλευτικής δύναμης της Ν.Δ., στη συνέχεια το ΠΑΣΟΚ που είδε το 1/3 της κοινοβουλευτικής ομάδας να απέχει, ο ΣΥΡΙΖΑ που παρά τις απειλές είχε δύο αποχές και 1 παρών και η Νέα Αριστερά που είδε τους δύο μουσουλμάνους (υπέρμαχους της αριστεράς και των ιδανικών της…) να απέχουν επιδεικτικά.

Ο μεν Κ. Μητσοτάκης μετά την ψηφοφορία δήλωσε «ο στόχος επετεύχθη, πάμε παρακάτω» χωρίς βέβαια να μπορεί να πανηγυρίσει, δείχνοντας όμως σε όσους «παράγγειλαν» αυτήν τη ρύθμιση, δηλαδή στους κύκλους της δυτικής παγκοσμιοποίησης, ότι «εκσυγχρονίζει» την Ελλάδα. Για όποιον κάνει ότι δεν το ξέρει η ίδια η Ε.Ε. έχει από το 2021 υιοθετήσει τη «Στρατηγική για την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ 2021-2025», και στο πρόσφατο ψήφισμα της 7ης Φεβρουαρίου του Ευρωκοινοβουλίου που καταδίκαζε την Ελλάδα για το «κράτος δικαίου» στο σημείο 21 αναφέρεται ότι: «…εκφράζει, ωστόσο, την ανησυχία του για το ισχνό νομικό πλαίσιο και τις διακρίσεις εις βάρος των ΛΟΑΤΚΙ+, των Ρομά και άλλων μειονοτήτων· καλεί την κυβέρνηση και όλες τις άλλες πολιτικές δυνάμεις να αναλάβουν ηγετικό ρόλο και να προωθήσουν την κοινωνική αλλαγή στο πλαίσιο αυτό, ιδίως όσον αφορά την ενδοοικογενειακή βία, την αστυνομική βία και την ισότητα στον γάμο, η οποία βρίσκεται υπό συζήτηση εδώ και χρόνια».

Για όποιον δεν ξέρει στον πρόσφατο 5ο Γύρο Στρατηγικού Διαλόγου ΗΠΑ-Ελλάδας (στις 7/2/24 μεταξύ Α. Μπλίνκεν και Γ. Γεραπετρίτη και των ομάδων τους) το κοινό ανακοινωθέν ολοκληρώνεται με τη φράση: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρέτισαν τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού, Κ. Μητσοτάκη, για τη νομοθέτηση της ισότητας στον γάμο και τη συνέχιση της εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την επέκταση της προστασίας των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στην Ελλάδα».

Ο κεντροαριστερός χώρος ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούσε να μην υπερθεματίζει για τη «μεταρρύθμιση» αυτή, παρόλη την αμηχανία που ένοιωθε για την πρωτοβουλία Μητσοτάκη και τις ανάγκες να κάνουν κάποια αντιπολίτευση. Είναι κοινό μυστικό ότι πρόσωπα που είναι κοντά στον Ευ. Βενιζέλο δούλεψαν για την κατάρτιση του νομοσχεδίου. Παρόλα αυτά 11 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ απείχαν από την ψηφοφορία, και αυτό είναι ένα μήνυμα προς την ηγεσία Ανδρουλάκη. Δύο αποχές και ένα παρών στο ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν ότι ενώ οι 37 βουλευτές είχαν υπογράψει το σχέδιο νόμου που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ πριν ένα μήνα –πολύ πιο προχωρημένο από αυτό της Ν.Δ.–, και παρά τις απειλές για κυρώσεις σε όποιον δεν ψηφίσει το νομοσχέδιο, υπήρξαν τελικά οι τρεις διαφοροποιήσεις. Τέλος, στο χώρο της Νέας Αριστεράς, που τόσο κόπτονταν για το νόμο και τον χαρακτήριζε μάλιστα ως «νίκη του κινήματος», οι δύο μουσουλμάνοι βουλευτές απείχαν.

Όλα αυτά αποτελούν σε έναν βαθμό αντανάκλαση της πίεσης που άσκησε η κοινωνία, που έδειξε με πολλούς τρόπους την αντίθεσή της στον νόμο και ιδιαίτερα στα ζητήματα της τεκνοθεσίας και της παρενθεσίας. Γιατί η ισότητα στο γάμο ανοίγει τον δρόμο σε αυτά τα δύο και στην τροποποίηση της γονεϊκότητας με το «γονέας 1» και το «γονέας 2» και πιο προχωρημένα αύριο-μεθαύριο με τους πολλούς γονείς.

ΤΟ ΚΚΕ καταψήφισε το νομοσχέδιο δίνοντας έμφαση στα στοιχεία της εμπορευματοποίησης, των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων γύρω από παρενθεσία, και απέφυγε να δώσει βάρος στο γενικό ιδεολογικό και κοινωνικό σχεδιασμό από κύκλους της παγκοσμιοποίησης και του τι είδους κοινωνίες οικοδομούν. Το μπούλινγκ που δέχθηκε για τη θέση που πήρε είχε κάποια αποτελέσματα στη συμπεριφορά και στον λόγο του ΚΚΕ. Ένοιωσε μια μεγάλη πίεση και έτσι δεν επέκτεινε την κριτική του σε πιο ουσιώδη ζητήματα όπως είναι τα μοντέλα που προωθούνται.

Ο συντηρητικός και ακροδεξιός χώρος ήταν φυσιολογικό να βάλλει κατά του νομοσχεδίου από συντηρητικές και αντιδραστικές απόψεις. Πιο ευέλικτα η Ελληνική Λύση, αφού είχε μιλήσει για «αντιχριστιανικό, αντικοινωνικό μέτρο που η Ελληνική Λύση θα το καταργήσει όταν κυβερνήσει», στη Βουλή έριξε το βάρος λέγοντας ότι «η Ελλάδα πεθαίνει δημογραφικά και εμείς ασχολούμαστε με τον γάμο των ομοφυλοφίλων». Ο Δ. Νατσιός της Νίκης έκανε λόγο πώς με τον νόμο «μολύνετε την ιερή λέξη της οικογένειας». Ο Β. Στίγκας των Σπαρτιατών, ανέφερε πως «το νομοσχέδιο εξυπηρετεί ξεκάθαρα την παγκόσμια παιδεραστία», ότι «είναι ένα νομοθέτημα τρελών και ανώμαλων» και ότι «εάν περάσει, θα ανοίξουν οι πύλες της κολάσεως αλλά και της διαστροφής».

Εντυπωσιακή βέβαια και πλημμύρα χαράς, αγάπης και ονείρου, η Ζωή Κωνσταντοπούλου (που έχει ψηφίσει σχεδόν όλα όσα έχει προτείνει μέχρι τώρα η Ν.Δ.) δήλωσε: «Η Πλεύση Ελευθερίας δεν έχει κανένα δισταγμό και καμία αμφιβολία να ψηφίσει το νομοσχέδιο χωρίς αμφιβολίες και αστερίσκους και να δώσει παράδειγμα ηγεσίας».

Και βεβαίως ο Νάσος Ηλιόπουλος, με τον Δ. Τζανακόπουλο στο πλάι του, να πανηγυρίζει για τη «νίκη του κινήματος των ΛΟΑΤΚΙ»… που κάτω από την πίεση του κινήματος αυτού αναγκάστηκε η Ν.Δ. να ψηφίσει αυτό τον «προοδευτικό νόμο»…

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!