Ημέρα ιστορικής μνήμης η 25/10

Στις 6 Απριλίου 1941 τα γερμανικά στρατεύματα παραβιάζουν τα σύνορα της πατρίδας μας. Στον Νομό Κιλκίς έχουμε και τον πρώτο νεκρό από το χωριό Ακρίτας.
Οι συμπατριώτες μας οργανώνονται άμεσα και τέλη Ιουνίου 1941 έχουμε την πρώτη ομάδα αντίστασης στον Νομό Κιλκίς με την ονομασία «Αθανάσιος Διάκος». Η δραστηριότητά της είναι κυρίως στον ορεινό όγκο των Κρουσσίων. Τρία χωριά, Αμπελόφυτο, Κυδωνιές, Κλειστό, είναι στο επίκεντρο των διεργασιών και πολλοί κάτοικοι συμμετέχουν ενεργά στην Αντίσταση. Η δράση τους δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στους κατακτητές.
• Στις 22/09/41 στήνεται ενέδρα στο 62ο χλμ. Θεσσαλονίκης-Σερρών, λίγο μετά τον Λαχανά, όπου παγιδεύεται γερμανικό φορτηγό και σκοτώνονται 3 Γερμανοί στρατιώτες και τραυματίζονται 2 Έλληνες συνεργάτες τους. Αφού οι αντάρτες περιποιήθηκαν τους τραυματίες, πριν τους αφήσουν ελεύθερους προειδοποίησαν: Κανείς Έλληνας με τους Γερμανούς…
 Ο επικεφαλής της Χωροφυλακής στην περιοχή, συνεργάτης των ναζί, ενημερώνει το Φρουραρχείο του Κιλκίς και του Λαχανά. Σε συνεργασία με ταγματασφαλίτες οι Γερμανοί αντιλαμβάνονται ότι βάση των ανταρτών είναι τα τρία παραπάνω χωριά.
• 25/10/41: Μηχανοκίνητες δυνάμεις των Ες-Ες μαζί με ταγματασφαλίτες εισβάλλουν ταυτόχρονα και στα τρία χωριά. Μαζί τους χρησιμοποιούν σαν ασπίδα κατοίκους γειτονικών περιοχών (Ελληνικό, Θεοδόσια). Συγκεντρώνεται όλος ο αντρικός πληθυσμός άνω των 15 ετών και εκτελούνται. Στο Κλειστό τοποθετούν τους άντρες στη εκκλησία και την ανατινάζουν. Όποιος πεταγόταν από τα παράθυρα λάμβανε τη χαριστική βολή. Συνολικά εκτελέστηκαν 96 Έλληνες. Ακολουθεί η πυρπόληση και των τριών χωριών.
 Πρόκειται για ένα από τα πρώτα εγκλήματα της ναζιστικής θηριωδίας στην Ελλάδα. Πολλά από αυτά έχουν καταγραφεί (Δίστομο, Καλάβρυτα, Χορτιάτης κ.λπ.). Το συγκεκριμένο γεγονός είναι δυστυχώς ακόμα άγνωστο, ακόμα και εντός του Νομού. Κανένας φορέας, ούτε η πολιτεία κατέγραψε την ιστορία αυτή.
Με πρωτοβουλία ενός τοπικού συλλόγου όπου συμμετέχουν απόγονοι των θυμάτων, κάθε χρόνο τελείται ένα μνημόσυνο στα καμένα χωριά. Είναι χρέος της πολιτείας να αναδείξει και να προβάλει το ολοκαύτωμα των Κρουσσίων και χρέος να απαιτήσει από το γερμανικό κράτος την αποζημίωση του εγκλήματος. Μια καλή πρόταση θα ήταν να ξαναχτιστούν τα 3 χωριά με δαπάνη του γερμανικού κράτους και να δοθούν οι οικισμοί στους απογόνους των θυμάτων.

Μάκης Σιδηρόπουλος,
κάτοικος Ελληνικού, Κιλκίς

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!