Αρχική αρχείο στηλών εναλλάξ Ο δεκάλογος του καλού φορολογουμένου

Ο δεκάλογος του καλού φορολογουμένου

1. Ο καλός φορολογούμενος γνωρίζει ότι το φορολογικό σύστημα της χώρας επιδιώκει την ισότητα μεταξύ φτωχών και πλουσίων επιβαρύνοντας και τους δυο εξίσου, ασχέτως εισοδηματικής επιφάνειας και ευθυνών για την κατάσταση της οικονομίας.

Γι’ αυτό το σέβεται, το τιμά και ουδέποτε το εξαπατά.

2. Ο καλός φορολογούμενος δηλώνει όλα χωρίς εξαίρεση τα εισοδήματά του -αυτά που πραγματικά εισέπραξε ή και ακόμη περισσότερα- ενισχύοντας υπευθύνως την κυβερνητική προσπάθεια για την οικονομική διάσωση της χώρας.

3. Ο καλός φορολογούμενος πληρώνει αγόγγυστα τους φόρους του χωρίς απαίτηση ανταποδοτικότητας σε κοινωνικά αγαθά. Γνωρίζει πως οι πραγματικές θυσίες είναι αλτρουιστικές, δίχως προσδοκίες και ανταλλάγματα.

4. Ο καλός φορολογούμενος δεν αναρωτιέται πού πηγαίνουν τα χρήματα που συγκεντρώνονται κάθε φορά από τους φόρους που πληρώνει. Η μικροψυχία και η καχυποψία δεν του ταιριάζουν.

5. Σε περίπτωση επιστροφής φόρου, ο καλός φορολογούμενος επισκέπτεται αμέσως τη ΔΟΥ του και ζητά από τον αρμόδιο υπάλληλο να ελέγξει μήπως έχει υπάρξει κάποιο σφάλμα. Εάν η απάντηση είναι αρνητική, ο φορολογούμενος συντάσσει υπεύθυνη δήλωση -με άμεση κοινοποίηση προς τις αρμόδιες ευρωπαϊκές υπηρεσίες- βάσει της οποίας εγγυάται ότι προσφέρει το προς επιστροφήν ποσόν στο κράτος.

6. Ο καλός φορολογούμενος αγοράζει μόνο προϊόντα που επιβαρύνονται με τον υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ, ενισχύοντας έτσι οικειοθελώς τη συνεισφορά του στην καταπολέμηση των ελλειμμάτων.

7. Ο καλός φορολογούμενος παρακολουθεί συστηματικά τη συνεχή εξέλιξη της φορολογικής νομοθεσίας, ώστε να ενημερωθεί εγκαίρως και να συγκεντρώσει χωρίς καθυστέρηση τα πρόσθετα ποσά που θα προκύψουν από πιθανή άνοδο των φορολογικών συντελεστών και επιβολή εκτάκτων φόρων. Σε περίπτωση οικονομικής αδυναμίας αναζητά και δεύτερη ή τρίτη εργασία ή προσφεύγει στο δανεισμό.

8. Ο καλός φορολογούμενος δεν δυσπιστεί έναντι των οικονομικών Αρχών όταν αυτές τον διαβεβαιώνουν ότι οι διαρκώς αυξανόμενες επιβαρύνσεις, οφειλόμενες στις απολύτως έκτακτες ταμειακές ανάγκες, θα αντικατασταθούν σύντομα από πολύ μικρότερες. Γνωρίζει πως οι θυσίες πιάνουν πάντα τόπο στον τόπο μας.

9. Ο καλός φορολογούμενος αναφέρει στις αρμόδιες Αρχές τους κακούς φορολογούμενους, συγγενείς, φίλους ή γείτονές του, απαιτώντας την παραδειγματική τους τιμωρία. Καταγγέλλει επίσης τηλεφωνικώς όσους καταπατούν νόμους του κράτους -καπνιστές, αρνητές πληρωμής διοδίων κ.ά.- και εξασφαλίζει τοιουτοτρόπως την αύξηση των χρηματικών προστίμων και κατ’ επέκταση των κρατικών εσόδων.

10. Στον ελεύθερο χρόνο του, ο καλός φορολογούμενος δρα ως εθελοντής, εξηγώντας στους πολίτες την ανάγκη απόκτησης υψηλής φορολογικής συνείδησης και μοιράζοντας τα σχετικά ενημερωτικά φυλλάδια του υπουργείου Οικονομικών. Κατά το διάστημα της εθελοντικής του προσφοράς, δεν κάμπτεται από διαμαρτυρίες των εργαζόμενων και άνεργων συμπολιτών του, φορέων της παγκοσμίως καταγγελλόμενης ανεύθυνης φορολογικής συμπεριφοράς, η οποία οδήγησε την ισχυρή μας οικονομία στο χείλος του γκρεμού.

Ν. Κουνενής

Σχόλια

Exit mobile version