Για την πολύπαθη ελληνική κοινωνία που καθημερινά εδώ και 15 χρόνια ανεβαίνει το «Γολγοθά» της, το πρόβλημα της ακρίβειας τα τελευταία τρία είναι το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα για την επιβίωση. Η όποια βελτίωση στους δείκτες το τελευταίο διάστημα δεν λύνει το πρόβλημα. Αντίθετα αποδεικνύει το μέγεθος της κυβερνητικής απάτης και της προπαγάνδας περί εισαγόμενου πληθωρισμού και την πλήρη ανεπάρκεια των όποιων μέτρων έχουν ανακοινωθεί διαχρονικά από τον πρωθυπουργό και τον εκάστοτε αρμόδιο υπουργό.

Επιδείνωση σε σχέση με την Ε.Ε.

Μας τάραξαν τρία χρόνια για τον «εισαγόμενο πληθωρισμό». Αποδείξαμε με στοιχεία ότι είναι ντόπια κερδοσκοπία με τις πλάτες της κυβέρνησης (Δρόμος, φύλλο 667, 13/01/2024, «Ακρίβεια: Το δούλεμα με τον εισαγόμενο πληθωρισμό»).

Η εξέλιξη των μεγεθών του πληθωρισμού «ευτελίζει» την κυβερνητική προπαγάνδα. Σύμφωνα με την Eurostat ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη είναι σε συνεχή καθοδική τροχιά σε όλη την περίοδο από τον Οκτώβριο του 2022 που έφτασε στο υψηλότερο σημείο του (10,25%) για να μειωθεί τον Απρίλιο 2024 στο 2,4%. Στην Ελλάδα που το υψηλότερο σημείο του ήταν τον Σεπτέμβριο 2022 με 12,1% η αποκλιμάκωση έφτασε μέχρι τον Ιούνιο 2023. Από εκεί και μετά με διάφορα σκαμπανεβάσματα κινείται στο 3,2% σταθερά. Το επίπεδο αυτό ήταν και τον Απρίλιο 2024 έναντι 2,4% στο σύνολο της Ευρωζώνης.

Συνεπώς το πρόβλημα της ακρίβειας είναι και συνεχίζει να είναι «ντόπιο» και όχι «εισαγόμενο» όπως ήθελε να το παρουσιάσει η κυβέρνηση.

 Ο πληθωρισμός του κέρδους

Το πρόβλημα δημιουργίας και επιδείνωσης της ακρίβειας είναι ο πληθωρισμός του κέρδους. Όταν σε μία οικονομία: 1) οι μισθοί και οι συντάξεις αυξάνονται σε ποσοστό κάτω από τον πληθωρισμό σε διαχρονικό επίπεδο, 2) οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις «χάνουν συνεχώς έδαφος» και τα μεγέθη τους συρρικνώνονται σε βάρος των μεγάλων και των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων, 3) τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων εκτοξεύονται και αυτή η διαδικασία είναι διαχρονική, 4) οι διεθνείς τιμές των πρώτων υλών υποχωρούν αλλά οι σχετικές τιμές των τελικών προϊόντων παραμένουν στα ύψη και οι κερδοφορίες των σχετιζόμενων μεγάλων / ολιγοπωλιακών επιχειρήσεων εκτοξεύονται, δεν χρειάζεται να είσαι μεγάλος οικονομολόγος για να καταλάβεις ότι οι αιτίες του πληθωρισμού δεν είναι ούτε εισαγόμενες, ούτε συγκυριακές λόγω πρώτων υλών κ.λπ. αλλά είναι πληθωρισμός κερδών, λόγω της άκρατης κερδοσκοπίας με την ανοχή και τη συνενοχή όλων όσων με επικεφαλής την κυβέρνηση υποτίθεται ότι έχουν ταχθεί να ελέγχουν την κατάσταση.

Ότι έχουμε πληθωρισμό κερδών, «πληθωρισμό απληστίας» τον προσδιορίζουν ειδικότερα, δεν είναι κάτι που το λένε πλέον οι αριστεροί οικονομολόγοι. Το αναφέρουν και το τεκμηριώνουν το ΔΝΤ και άλλοι διεθνείς οργανισμοί όσον αφορά την παγκόσμια διάσταση, ακόμα και η Τράπεζα της Ελλάδος υπό τον Γ. Στουρνάρα για την περίπτωση της χώρας μας. Το ΚΕΠΕ, το κυβερνητικό ερευνητικό κέντρο, προχώρησε στην δημοσιοποίηση μελέτης τον Ιανουάριο 2024 που έχει τίτλο «Bankflation: Ο πληθωρισμός της “τραπεζικής απληστίας”»!

Σκίτσο του Δημήτρη Γεωργοπάλη

 Κυβερνητικά μέτρα για το θεαθήναι

Έχουμε βαρεθεί να ακούμε τον αρμόδιο υπουργό και τον πρωθυπουργό να κάνουν αναφορές στη μάχη που δίνουν κατά του πληθωρισμού και στα μέτρα που λαμβάνουν. Το τελικό αποτέλεσμα που καταγράφεται είναι αναποτελεσματικότητα των μέτρων για να μπούμε σε ένα νέο κύκλο υποσχέσεων και μέτρων από την πλευρά της κυβέρνησης.

Το μέγεθος της κοροϊδίας από πλευράς κυβέρνησης αποτυπώνεται σε τρεις δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού K. Σκρέκα, o οποίος έχει γίνει περίγελος με δηλώσεις του όπως: α) Για τα Χριστούγεννα δήλωνε (13/12/2023): «Το γιορτινό τραπέζι φέτος…. είναι είτε μειωμένο είτε ίδια τιμή με την περσινή περίοδο. Άρα έχουμε ή μηδενικό πληθωρισμό ή έχουμε αρνητικό πληθωρισμό σε σχέση με την περσινή αντίστοιχη περίοδο.» Η μεταβολή του δείκτη τροφίμων τον Δεκέμβριο 2023 ήταν 8,9%! β) Για το Πάσχα δήλωνε στο ίδιο μοτίβο με τα Χριστούγεννα (23/4/2024): «Στα περσινά επίπεδα και χαμηλότερα οι τιμές για το Πασχαλινό τραπέζι». Η μεταβολή του δείκτη τροφίμων τον Απρίλιο 2024 ήταν 5,4% αυξημένη και σε σχέση με τον Μάρτιο που ήταν 5,3%. γ) Αρχές Ιανουαρίου 2024 ο Κ. Σκρέκας ανακοίνωσε τέσσερα νέα μέτρα που «θα» εφαρμόζονταν από… τον Μάρτιο καθώς η κυβέρνηση έδωσε ένα δίμηνο περιθώριο ώστε να προσαρμοστούν οι εμπορικές πολιτικές των εταιρειών και οι τιμές στα ράφια! Τον Μάρτιο ο δείκτης τροφίμων όπως είπαμε ήταν 5,3% και τον Απρίλιο ανέβηκε στο 5,4%.

Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι όχι μόνο δεν κάνουν τίποτε αλλά «μας δουλεύουν και από πάνω» κατά τη λαϊκή έκφραση.


Η επιστολή στον Κομισιόν

Πρόσφατα ο πρωθυπουργός αναβάθμισε το επίπεδο της προπαγάνδας. Έστειλε στις 20 Μαΐου επιστολή στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την ακρίβεια «καταγγέλλοντας» τις πολυεθνικές που, με την ασύμμετρη δύναμη που διαθέτουν, διαβρώνουν το εισόδημα των πολιτών και ζητώντας να λάβει μέτρα η Κομισιόν!

Η «αξιοπιστία» της επιστολής, κοινώς η σκοπιμότητα, αποτυπώνεται με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Έστειλε την επιστολή «ενόψει και των επερχόμενων ευρωεκλογών, η Ε.Ε. να αποδείξει ότι μπορεί όχι μόνο να ιεραρχεί και να θέτει τις σωστές προτεραιότητες…». Δηλαδή για ένα θέμα γνωστό εδώ και τρία χρόνια, καθώς έχουμε άπειρα παραδείγματα αισχροκέρδειας από τις πολυεθνικές στην Ελλάδα, το έστειλε στην Ε.Ε. εν όψει των ευρωεκλογών 17 μέρες πριν την πραγματοποίησή τους (ξεκινούν στις 6/6/2024) για να ληφθούν μέτρα!

Όταν έχουν αποδειχθεί άχρηστα και παντελώς αναξιόπιστα και στον τελευταίο πολίτη όλα αυτά που έχει πει ως κυβέρνηση, στην προσπάθειά του να συνεχίσει την προπαγάνδα καταλήγει να «πετάξει την μπάλα έξω από το γήπεδο». Ζητά να λάβει μέτρα η Κομισιόν όταν ο ίδιος και η κυβέρνησή του το μόνο που έχουν κάνει είναι «πλάτες» και «εξυπηρετήσεις» για να συνεχίζουν τον πληθωρισμό απληστίας οι πολυεθνικές και οι ντόπιοι μεγαλοεπιχειρηματίες συνεργάτες τους.

Η απάντηση της Κομισιόν ξεκάθαρη. 1) «θα απαντήσουμε στην επιστολή σε εύθετο χρόνο.» 2) Η επιστολή ενισχύει τις προσπάθειες για περισσότερη «ενοποιημένη» Ευρώπη σύμφωνα με τα συμφέροντα των πολυεθνικών. «Χαιρετίζουμε επίσης την επιστολή, η οποία θα υποστηριχθεί από την έκθεση του Mario Draghi για το μέλλον της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας και την έκθεση του Enrico Letta για το μέλλον της ενιαίας αγοράς.» Που σημαίνουν την ενίσχυση της ενιαίας αγοράς με ακόμα μεγαλύτερες «απελευθερώσεις» δηλαδή κατάργηση δικαιωμάτων εργαζόμενων και λαών, ενίσχυση των χρηματοδοτήσεων στα υπερεθνικά μονοπώλια με διαφορά σχήματα στο όνομα της «ανάπτυξης» και ενίσχυση των προσπαθειών τους για έλεγχο πόρων διεθνώς.

Μια επιστολή που υποτίθεται ότι έγινε για να περιορίσει την παντοδυναμία των πολυεθνικών καταλήγει να αξιοποιείται, να συμβάλλει στην ενίσχυσή τους με κάθε τρόπο σύμφωνα με τις νέες ανάγκες τους στο πλαίσιο του διεθνούς ανταγωνισμού.


Τι δεν κάνει η κυβέρνηση για την ακρίβεια

Δεν λαμβάνει μέτρα ουσίας που δεν αποτελούν μια «αριστερή πολιτική» αλλά μέτρα που ήδη εφαρμόζονται με επιτυχία σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Όπως:

  • Πλαφόν, διατίμηση σε όλα τα βασικά είδη πρώτης ανάγκης με ξεκάθαρες τιμολογήσεις και όχι τεχνάσματα δήθεν προσφορών (π.χ. 1+1), «καλάθια» προβολής των μεγάλων αλυσίδων λιανικής, προσωρινές εκπτώσεις (-5%) κ.λπ.
  • Δραστική μείωση του ΦΠΑ, ειδικά στα είδη πρώτης ανάγκης.
  • Κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και εφαρμογή φθηνών, ενιαίων τιμολογίων σε ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο, καύσιμα.
  • Αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό με Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή συν ένα μέρος από την αύξηση του ΑΕΠ (ΑΤΑ+) για όλους τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.
Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!