Αρχική διεθνή Νίκη του Ορμπάν στην Ουγγαρία

Νίκη του Ορμπάν στην Ουγγαρία

Υποκριτικές οι αντιδράσεις του δήθεν αιφνιδιασμένου «δημοκρατικού τόξου»

Όπως αναμενόταν, το Fidesz του ακροδεξιού Βίκτορ Ορμπάν σάρωσε με 48,9% και πήρε, ελέω εκλογικού νόμου, 134 από τις 199 συνολικά έδρες. Τη νίκη του Fidesz (που ανήκει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα) χαιρέτισαν όχι μόνο η Λεπέν αλλά και η Μέρκελ, ο Γιούνκερ κ.ά. Με ειλικρινέστερους χειροκροτητές, βέβαια, τους ηγέτες των κρατών της Ομάδας του Βίσεγκραντ, οι οποίοι μίλησαν για «νίκη που ενισχύει τη χειραφέτηση της Κεντρικής Ευρώπης από τις Βρυξέλλες». Αξιωματική αντιπολίτευση αναδείχθηκε το πάλαι ποτέ νεοναζιστικό αλλά πλέον «σοβαρότερο» Jobbik, με 19,3% και 25 έδρες. Τρίτο το σοσιαλδημοκρατικό MSZP με 12,2% και 20 έδρες, κατηγορεί την κυβέρνηση για νοθεία και οργανώνει διαδήλωση σήμερα στη Βουδαπέστη. Ακολουθούν οι Πράσινοι (6,9% και 8 έδρες), το κεντρώο DK (5,6% και 9 έδρες), το φιλελεύθερο Együtt και το κόμμα της γερμανικής μειονότητας (από 1 έδρα). Τέλος, το 1,8% των Ούγγρων, μάλλον απελπισμένο από την πολιτική κατάσταση, επέλεξε το… Κόμμα του Σκύλου με τις Δύο Ουρές. Ίσως αυτή να ήταν και η μοναδική εύθυμη νότα των ουγγρικών εκλογών!

Το αποτέλεσμα έγινε αφορμή για νέο γύρο δακρύβρεχτων διατριβών, ιδίως από  κεντροαριστερές και φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις, σχετικά με τη «σοκαριστική άνοδο της Ακροδεξιάς». Κι αυτό παρόλο που η εξουσία του Ορμπάν (όπως και ομοϊδεατών του σε άλλα κράτη του Βίσεγκραντ) είναι παγιωμένη εδώ και χρόνια, και δεν αναμενόταν κάποια σημαντική τροποποίηση στον πολιτικό χάρτη. Οι υποκριτικές γενικόλογες καταδίκες «ξεχνούν» ότι η φιλοευρωπαϊκή Κεντροαριστερά καταρρέει επειδή είναι η πιο υποτακτική υπηρέτρια της παγκοσμιοποίησης και των Βρυξελλών. Σε αντίθεση με τον Ορμπάν, που αυξάνει τη δημοφιλία του εμφανιζόμενος ως υπερασπιστής της εθνικής ανεξαρτησίας και πολέμιος τόσο των μεταναστών όσο και της «τραπεζικής δικτατορίας που ληστεύει τους πολίτες», η Κεντροαριστερά εφαρμόζει πειθήνια τις εντολές της ευρωκρατίας. Επιπλέον, οι ξενοφοβικές πολιτικές του Ορμπάν δεν διαφέρουν πολύ από αυτές του λεγόμενου δημοκρατικού τόξου στην «παλιά» Ευρώπη και στον σκανδιναβικό Βορρά.

Μια ενδιαφέρουσα γνώμη που… δεν βγήκε εκτός ουγγρικών συνόρων

Το 1,8% των Ούγγρων, μάλλον απελπισμένο από την πολιτική κατάσταση, επέλεξε το… Κόμμα του Σκύλου με τις Δύο Ουρές. Ίσως αυτή να ήταν και η μοναδική εύθυμη νότα των ουγγρικών εκλογών!

Την κατανόηση της περιπλοκότητας της κατάστασης μπορεί να βοηθήσει η τοποθέτηση του μικρού Κόμματος Εργατών (αδελφού κόμματος του ΚΚΕ στην Ουγγαρία, που πήρε 0,3%). Τη νύχτα της Κυριακής ο πρόεδρός του Γκιούλα Τίρμερ συνεχάρη τον Ορμπάν, λέγοντας ότι «η νίκη του Fidesz θα επιτρέψει τη συνέχιση της ανεξάρτητης πολιτικής της Ουγγαρίας και το περαιτέρω άνοιγμα προς ανατολάς», ενώ η ηγεσία του τόνιζε, σε μια πρώτη και ολιγόλογη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος: «Η πλειοψηφία εκτίμησε το γεγονός ότι αυτή η κυβέρνηση πραγματοποίησε παροχές σε διάφορες κοινωνικές ομάδες τα τελευταία χρόνια, ακόμη κι αν αυτές ήταν ανεπαρκείς. Ένα σημαντικό τμήμα της κοινωνίας θεώρησε σημαντική τη διατήρηση της σταθερότητας στην Ουγγαρία. Ο λαός δεν υποστήριξε τις προσπάθειες της σοσιαλφιλελεύθερης αντιπολίτευσης να προκαλέσει χάος»*.

Σε συνέντευξη που έδωσε την Τετάρτη στο Demokrata, ο Τίρμερ χαιρέτισε τις επιτυχίες της κυβέρνησης Ορμπάν σε δύο ζητήματα («τη μετανάστευση, που απειλεί την ταυτότητα της Ουγγαρίας, και την εσωτερική σταθερότητα»…), επανέλαβε ότι «η κυβέρνηση έδωσε πολλά στο λαό, αλλά όχι αρκετά», ζήτησε «βελτίωση της σχέσης με τη Ρωσία», και δήλωσε «ικανοποίηση για την πρόοδο των ουγγροκινεζικών σχέσεων». Αναφερόμενος στο σοσιαλδημοκρατικό MSZP και γενικότερα στη «σοσιαλφιλελεύθερη αντιπολίτευση», όπως την αποκαλεί, είπε ότι «σε αντίθεση με την επανεκλεγείσα συντηρητική κυβέρνηση, δεν έχει άποψη για το μέλλον, ούτε ένα πραγματικό πρόγραμμα επίλυσης των προβλημάτων της κοινωνίας». Είναι κρίμα που, από όλα όσα ενδιαφέροντα είπε ο Τίρμερ και το κόμμα του, το μοναδικό που αναπαράχθηκε στο Ριζοσπάστη ήταν η καταγγελία για αποκλεισμό από τα κεντρικά προεκλογικά ντιμπέιτ…

Ε.Φ.

* Από την ιστοσελίδα του Κόμματος Εργατών (munkaspart.hu).

Σχόλια

Exit mobile version