Αρχική στήλες Της επιστήμης και της κοινωνίας Νέα διαστημική πηγή ενέργειας

Νέα διαστημική πηγή ενέργειας

 Επιμέλεια: Γιάννης Σχίζας

Η Κίνα σχεδιάζει να στείλει τρεις ακόμα ρομποτικές αποστολές σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη μετά την ανακάλυψη νέου ορυκτού που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως πηγή ενέργειας στο μέλλον. Η νέα κούρσα προς τη Σελήνη επιταχύνεται καθώς η NASA ετοιμάζεται να εκτοξεύσει την πρώτη δοκιμαστική αποστολή του προγράμματος Artemis και η Κίνα σχεδιάζει τη δημιουργία ερευνητικού σταθμού στο φεγγάρι, και μάλιστα στην ίδια περιοχή που ετοιμάζονται να εξερευνήσουν οι ΗΠΑ.

Η Κινεζική Εθνική Υπηρεσία Διαστήματος (CNSA) έδωσε το πράσινο φως για την εκτόξευση τριών σεληνιακών δορυφόρων την επόμενη δεκαετία, αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg.

Μια μέρα νωρίτερα, η CNSA ανακοίνωνε ότι ένα νέο ορυκτό που ανακάλυψε το Chang’e 5, η κινεζική αποστολή που έφερε στη Γη τα πρώτα δείγματα σεληνιακών πετρωμάτων εδώ και μισό αιώνα, αναγνωρίστηκε ως νέο ορυκτό από την Διεθνή Ορυκτολογική Ένωση.

Πρόκειται για το ορυκτό τσανγκεσίτης-(Υ) [Changesite-(Y)] ένα φωσφορικό ορυκτό που κρυβόταν στα βασαλτικά πετρώματα του φεγγαριού. Ο τσανγκεσίτης φέρεται να περιέχει σχετικά μεγάλες συγκεντρώσεις ήλιου-3, ενός ισοτόπου του ήλιου που σπανίζει στη Γη αλλά θα μπορούσε δυνητικά να αξιοποιηθεί για την παραγωγή ανεξάντλητης, καθαρής ενέργειας μέσω σύντηξης. Το σπάνιο ισότοπο υπάρχει σε σχετικά μεγάλες συγκεντρώσεις στη Σελήνη καθώς παράγεται συνεχώς σε μικρές ποσότητες λόγω του βομβαρδισμού της επιφάνειας από την ηλιακή ακτινοβολία.

Η αξιοποίηση των φυσικών πόρων της Σελήνης θα μπορούσε να εντείνει τον διαστημικό ανταγωνισμό ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα, καθώς οι δύο χώρες σχεδιάζουν να εδραιώσουν την παρουσία τους στον νότιο πόλο του φεγγαριού. Πολυάριθμοι κρατήρες στη νότια πολική περιοχή μένουν βυθισμένοι σε αιώνιο σκοτάδι και πιστεύεται ότι κρύβουν μεγάλες ποσότητες πάγου νερού. Ο πάγος θα μπορούσε να αποδειχθεί πολύ σημαντικότερος πόρος από το ήλιο-3, δεδομένου ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή οξυγόνου και καυσίμου με τεχνολογίες που θεωρούνται ήδη ώριμες. Η Κίνα φιλοδοξεί να στείλει ανθρώπους στη Σελήνη την επόμενη δεκαετία, ενώ η αποστολή Artemis III με την οποία οι Αμερικανοί θα επιστρέψουν στο φεγγάρι προγραμματίζεται για τα τέλη του 2025 το νωρίτερο.

Πηγή: in.gr


Σπορ και μείωση θνησιμότητας

Υπάρχει άραγε σχέση στα είδη δραστηριότητας που επιλέγουν τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας στον ελεύθερο χρόνο τους ως άσκηση, με τον κίνδυνο θνησιμότητας;

Μελέτη σε 272.550 ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας διαπίστωσε ότι η άσκηση από 7,5-15 ώρες την εβδομάδα με τρέξιμο, ποδηλασία, κολύμβηση, αερόβια άσκηση, ρακέτες, γκολφ και περπάτημα μείωσε τον κίνδυνο θνησιμότητας κατά 31% κατά μέσο όρο, σε σύγκριση με αυτούς που δεν αθλούνταν, αν και παρατηρήθηκαν διαφορές στην εκτίμηση του κινδύνου. Μάλιστα το καλύτερο «σκορ» δίνουν κατά σειρά οι ρακέτες και το τρέξιμο που απαιτούν καλύτερο συντονισμό διαφορετικών μυϊκών ομάδων, ενώ ακολουθεί το περπάτημα.

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA, και πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του τμήματος Γενετικής και Επιδημιολογίας του Καρκίνου του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου του Rockville και του εργαστηρίου Επιδημιολογίας του Εθνικού Ινστιτούτου Γήρανσης του Bethesda της πολιτείας του Μέριλαντ των ΗΠΑ, δείχνει ότι η σωματική δραστηριότητα μέσω της συμμετοχής σε οποιοδήποτε είδος δραστηριότητας στη διάρκεια του ελεύθερου χρόνου σχετίζεται με χαμηλότερους κινδύνους θνησιμότητας για τους ηλικιωμένους.

Όπως διαπιστώθηκε, η σωματική δραστηριότητα όντως αυξάνει τη μακροζωία. Όμως, δεν έχει τεκμηριωθεί εάν ο κίνδυνος θνησιμότητας εξαρτάται από το είδος της σωματικής δραστηριότητας που επιλέγεται. Για τον λόγο αυτό, η μελέτη σχεδιάστηκε ώστε να διευκρινιστεί εάν η σωματική δραστηριότητα συνδέεται με τον κίνδυνο θνησιμότητας, αλλά και να διερευνηθεί η συσχέτιση ανάμεσα στη «δόση» άσκησης που χρειάζεται για τη μείωση του κινδύνου θνησιμότητας.

Η μελέτη ξεκίνησε με τη συμπλήρωση ερωτηματολογίων από τους συμμετέχοντες το 2004 και 2005, και τα δεδομένα που συλλέχθηκαν αφορούσαν τις σωματικές δραστηριότητες ανά εβδομάδα. Μετρήθηκε η θνησιμότητα από όλες τις αιτίες, τα καρδιαγγειακά επεισόδια και τον καρκίνο, ως τις 31 Δεκεμβρίου 2019. Οι δραστηριότητες περιελάμβαναν τρέξιμο, ποδηλασία, κολύμπι, άλλες αερόβιες ασκήσεις, ρακέτες, γκολφ και περπάτημα για άσκηση.

Το περπάτημα ήταν η πιο συνήθης άσκηση, την οποία εφάρμοζε το 78% των συμμετεχόντων, ενώ ένα ποσοστό 30% έκανε και άλλες αεροβικές ασκήσεις, το 25% έκανε ποδήλατο, το 14% έπαιζε γκολφ, το 10% κολυμπούσε, το 7% έκανε τζόκινγκ, ενώ άλλο ένα 4% έπαιζε ρακέτες (τένις, σκουός κ.λπ.).

Από τους 272.550 συμμετέχοντες, οι 157.415 ήταν άνδρες (58%) με μέση ηλικία κατά την έναρξη της μελέτης τα 70,5 έτη, αν και οι ηλικίες που συμμετείχαν κυμαίνονταν από 59-82 έτη. Οι 118.153 συμμετέχοντες, δηλαδή το 43% αυτών, πέθανε κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης που κράτησε 12,4 χρόνια.

Όσοι αθλούνταν μέχρι 7,5 ώρες την εβδομάδα συνδυάζοντας τα παραπάνω είδη δραστηριοτήτων, εμφάνισαν μείωση του κινδύνου θνησιμότητας κατά 5%, ενώ όσοι ασκούνταν από 7,5-15 ώρες την εβδομάδα είχαν μείωση κινδύνου της τάξης του 13%.

Σε σύγκριση με εκείνους που δεν αθλούνταν, αυτοί που συμμετείχαν σε δραστηριότητες για 7,5-15 ώρες την εβδομάδα, πέτυχαν μείωση του κινδύνου θνησιμότητας όταν επέλεγαν να αθληθούν με:

  • Ρακέτες, κατά 16%
  • Τρέξιμο, κατά 15%
  • Περπάτημα, κατά 9%,
  • Αερόβια άσκηση κατά 7%,
  • Γκολφ κατά 7%,
  • Κολύμπι κατά 5% και
  • Ποδηλασία κατά 3%.

Όπως επισημαίνουν οι συγγραφείς της μελέτης, η μεγαλύτερη μείωση της θνησιμότητας που εντοπίζεται στην άσκηση με ρακέτες ή τρέξιμο, για τους μεγαλύτερους ενηλίκους, μπορεί να συνδέεται με τις ειδικές απαιτήσεις των αθλημάτων αυτών για φυσική κατάσταση, καθώς απαιτούν συγχρονισμένη δράση πολλών μυϊκών ομάδων. Ειδικά τα αθλήματα με ρακέτες απαιτούν επιπλέον και συντονισμό των χεριών με τα μάτια, ενώ περιλαμβάνουν επίσης και μεγαλύτερη ένταση της άσκησης στη διάρκεια του παιχνιδιού, χαρακτηριστικά που προκαλούν πρόσθετη βελτίωση της φυσικής λειτουργίας του οργανισμού. Για τον λόγο αυτό, οι οδηγίες σωματικής δραστηριότητας, συνιστούν πολυπαραγοντική άσκηση στους ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, στην οποία θα πρέπει να περιλαμβάνονται ασκήσεις ισορροπίας, αεροβική και ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης.


Το τηλεσκόπιο James Webb εν δράσει…

Εντυπωσιακές είναι οι νέες εικόνες που κατέγραψε το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb από το νεφέλωμα του Ωρίωνα, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 1.350 ετών φωτός από τη Γη και θεωρείται περιβάλλον παρόμοιο με αυτό στο οποίο γεννήθηκε το ηλιακό μας σύστημα πριν από 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια. Η διεθνής ομάδα ερευνητών που έδωσε στη δημοσιότητα τις εικόνες σκοπεύει να μελετήσει τα νέα δεδομένα προκειμένου να κατανοήσει καλύτερα τις συνθήκες που επικρατούσαν κατά τη δημιουργία του ηλιακού μας συστήματος.

Η λήψη αυτών των εικόνων αποτελεί μια εκ των βασικών προτεραιοτήτων της αποστολής του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb, για την οποία ένωσαν τις δυνάμεις τους περισσότεροι από 100 επιστήμονες από 18 χώρες του κόσμου.

«Είμαστε έκπληκτοι από τις θεαματικές εικόνες του νεφελώματος του Ωρίωνα», δήλωσε η αστροφυσικός Ελς Πίτερς του πανεπιστημίου του Δυτικού Οντάριο στον Καναδά. «Μας επιτρέπουν να κατανοήσουμε καλύτερα πώς τα τεράστια αστέρια μεταμορφώνουν τα νέφη αερίων και σκόνης μέσα στα οποία γεννήθηκαν», συμπλήρωσε.

Τα νεφελώματα καλύπτονται από μεγάλες ποσότητες σκόνης, που καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη την παρατήρησή τους από τηλεσκόπια όπως το Hubble. Το υπερσύγχρονο διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb διαθέτει εξοπλισμό που του επιτρέπει να «βλέπει» μέσα από αυτά τα στρώματα σκόνης. «Ελπίζουμε να φτάσουμε στο σημείο να κατανοήσουμε ολόκληρο τον κύκλο γέννησης ενός αστεριού», λέει ο αστροφυσικός Έντουιν Μπέργκιν από το πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν στις ΗΠΑ. Ένα τεχνολογικό αριστούργημα αξίας 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb εκτοξεύτηκε πριν από περίπου οκτώ μήνες και απέχει σχεδόν 1,5 εκατ. χιλιόμετρα μακριά από τη Γη.

Σχόλια

Exit mobile version