Η αμερικανική «στροφή στην Ασία» φέρνει πόλεμο. Του Πέτρου Αλ Αχμάρ
Η τρέχουσα κλιμάκωση της έντασης στην κορεατική χερσόνησο δεν μπορεί να ερμηνευτεί αν δεν ενταχθεί στo πλαίσιo της «Στροφής στην Ασία» που αποτελεί στρατηγική επιλογή του Ομπάμα. Η ένταση στην Κορέα αποτελεί το ιδανικό πρόσχημα αύξησης της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην περιοχή και αναστολής της περικοπής των αμυντικών δαπανών. Η ανάφλεξη προέκυψε μετά την αποτυχημένη, σε όρους στρατιωτικών συμφωνιών, περιοδεία Ομπάμα σε Μιανμάρ, Ταϊλάνδη και Καμπότζη, μόλις μια εβδομάδα μετά την επανεκλογή του το Νοέμβρη.
Η εκτόξευση βορειοκορεατικού δορυφόρου για ειρηνικούς σκοπούς (έλεγχος προόδου καλλιεργειών κ.λπ.) στις 12 Δεκέμβρη καταδικάστηκε στις 22 Γενάρη ως «εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου» από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Απαντώντας, στις 12 Φλεβάρη, η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε υπόγεια πυρηνική δοκιμή. Το Συμβούλιο Ασφαλείας ομόφωνα υιοθέτησε νέες κυρώσεις στις 7 Μάρτη, με τη Βόρεια Κορέα να ανταπαντά πως έχει και αυτή δικαίωμα σε προληπτικό χτύπημα. Οι ΗΠΑ, ακολούθως, ενέπλεξαν και την Ιαπωνία στην κρίση, με κοινές ασκήσεις. Η Β. Κορέα ανταπάντησε με τοποθέτηση εκτοξευτών πυραύλων κοντά σε διαφιλονικούμενη ζώνη. Σχεδόν άμεσα, άρχισαν οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις ΗΠΑ-Νότιας Κορέας «Key Resolve» και «Foal Eagle», που περιελάμβαναν πρωτοφανή ναυτική περικύκλωση της χερσονήσου, υπερπτήσεις αλλά και βομβαρδισμό ακριβείας από δύο Β-2, τα πιο εξελιγμένα stealth βομβαρδιστικά που φέρουν πυρηνικά.
Ταυτόχρονα, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τσακ Χάγκελ ανακοίνωσε την αύξηση των πυραύλων στην Αλάσκα. Επίσης, οι ΗΠΑ επανέφεραν στη Ν. Κορέα την «ένδοξη» Ταξιαρχία Χημικού Πολέμου που στον Πόλεμο της Κορέας είχε σκοτώσει χιλιάδες πολίτες, ενώ επέσπευσαν κατά δύο χρόνια την ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων στο νησί Γκουάμ στον Ειρηνικό. Ακόμα, με συνεχείς ταπεινωτικές αναφορές πως η Β. Κορέα χρειάζεται επειγόντως συνάλλαγμα, ανάγκασαν την τελευταία να απαγορεύσει την είσοδο στους Νοτιοκορεάτες που εργάζονται στο κοινό κορεατικό βιομηχανικό σύμπλεγμα Καεσόνγκ.
Πέραν του μεγέθους της επιθετικότητας των ΗΠΑ, η ποιοτική διαφορά της τρέχουσας κατάστασης με παλαιότερα επεισόδια, πιστοποιείται ποικιλοτρόπως. Πρώτον, η Βόρεια Κορέα, με την επιτυχή αυτή τη φορά εκτόξευση δορυφόρου με εγχώρια, μάλιστα, υλικά, απέδειξε την τεχνογνωσία της για πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, αλλάζοντας τις ισορροπίες. Δεύτερον, η καταδίκη της το Γενάρη από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, μαρτυρά αλλαγή στάσης της Κίνας. Αυτή η πιθανότητα ενισχύεται και από την απόφαση της Κίνας για κατά γράμμα τήρηση των κανόνων στις τελωνειακές και χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, και κυρίως τη διακοπή της παροχής αργού πετρελαίου το Φλεβάρη. Αν και έχει ξανασυμβεί, θεωρείται απάντηση στη βορειοκορεατική υπόγεια πυρηνική δοκιμή μόλις 100 χιλιόμετρα μακριά από την Κίνα, θέτοντας σε κίνδυνο το 1/5 της κινεζικής παραγωγής τροφίμων, η οποία λαμβάνει χώρα στα βορειοανατολικά. Ημιεπίσημα ΜΜΕ και Κινέζοι ηγέτες, ακόμα και ο εγγονός του Μάο, επέκριναν την κυβέρνηση της Β. Κορέας. Η Κίνα που συμφώνησε επίσης σε νεότερες κυρώσεις τον Μάρτη, εξακολουθεί να θέλει τη Βόρεια Κορέα ως «μαξιλάρι», όχι όμως ως ανεξάρτητο δρώντα, όπως επιθυμεί η ΠιονγκΓιανγκ.
Πυρηνικά και οικονομία
Η κυριακάτικη Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του κυβερνώντος Κόμματος Εργατών Κορέας υιοθέτησε τη «νέα Στρατηγική Γραμμή» της ταυτόχρονης ανάπτυξης της οικονομίας και των ενόπλων δυνάμεων, αντικαθιστώντας την πολιτική «Σονγκούν», η οποία έδιδε προτεραιότητα στη στρατιωτικοποίηση.
Με τα πυρηνικά ως «στρατηγική επιλογή και όχι διαπραγματευτικό χαρτί» και με λιγότερες στρατιωτικές δαπάνες, η χώρα θα στραφεί σε οικονομία «βασισμένη στη Γνώση, στο πολυμερές εξωτερικό εμπόριο και πλατιά εισαγόμενες επενδύσεις». Στην Ολομέλεια, μάλιστα, ο υπουργός Ελαφριάς Βιομηχανίας και υποστηρικτής των οικονομικών μεταρρυθμίσεων Pak Pong-ju προσλήφθηκε στο Πολιτικό Γραφείο.
Στην πραγματικότητα, η ΠιονγκΓιανγκ είχε ζητήσει ακόμη και την αποστολή αντιπροσωπείας της στην τελετή ορκωμοσίας της νεοεκλεγείσας Νοτιοκορεάτισσας προέδρου Park Geun-hye. Αλλά η τελευταία απάντησε με τις μεγαλύτερες σε διάρκεια ασκήσεις με τις ΗΠΑ και μάλιστα με πυρηνικά, απειλώντας μάλιστα πως αν προκληθεί θα απαντήσει στοχεύοντας κατ’ ευθείαν τη βορειοκορεατική ανώτατη ηγεσία.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κέρι επισκέπτεται εσπευσμένα το Πεκίνο την επόμενη βδομάδα.
Η κατάσταση αυτή τη φορά δείχνει εκτός ορίων. Η αμερικανική νέα στρατηγική «στροφή στην Ασία» διεξάγεται με τη δοκιμασμένη συνταγή της δαιμονοποίησης και της στρατιωτικοποίησης.