Αρχική κοινωνία η άλλη Θεσσαλονίκη Να μη σταματήσει ο… ιμάντας της φοιτητικής λέσχης

Να μη σταματήσει ο… ιμάντας της φοιτητικής λέσχης

Ένα χρόνο τώρα η ταχύτητα του ιμάντα (που μεταφέρει τους άδειους δίσκους) στη φοιτητική λέσχη του ΑΠΘ συνεχώς μειώνεται και αυτό γιατί το προσωπικό διαρκώς λιγοστεύει! Το σχέδιο διαγράφεται πλέον ξεκάθαρα, καθώς η λέσχη δεν θα μπορούσε να λείψει από τον χορό των ιδιωτικοποιήσεων-λουκέτων: να σταματήσει εντελώς ο ιμάντας, να κλείσει ή να ιδιωτικοποιηθεί η λέσχη, να απολυθούν εργαζόμενοι.

«Το 1985 η φοιτητική λέσχη λειτουργούσε με 210 εργαζομένους, ενώ στις αρχές τις δεκαετίας του ’90 είχαν μείνει 120 εργαζόμενοι. Τότε προσλήφθηκαν και οι πρώτοι εργαζόμενοι (από εργολάβο) για να φτάσουμε στο σήμερα, όπου η λέσχη λειτουργεί με 130 εργαζομένους (υπό εργολαβικό καθεστώς) και μόλις 15 μόνιμους», όπως μας λέει ο Μάριος, ένας από τους λιγοστούς πλέον μόνιμους, και συνεχίζει: «Από το 2008 το μενού υποβαθμίζεται, ως άμεση συνέπεια της συνεχούς μείωσης της χρηματοδότησης. Πριν από λίγο καιρό ανακοινώθηκε ότι τα λεφτά φτάνουν μέχρι τις 30/6 με τους εργαζόμενους απλήρωτους σχεδόν τρεις μήνες, ενώ είναι πιθανό να μην ανανεωθεί καμία σύμβαση για το Σεπτέμβρη. Αυτό θα σημαίνει, φυσικά, το κλείσιμο της λέσχης».
Στις 12/5 αποφασίστηκε από τη συνέλευση των εργαζομένων η κατάληψη της φοιτητικής λέσχης η οποία συνεχίστηκε για μία βδομάδα. Η λήξη της έγινε με την υπόσχεση από το υπουργείο για προσωρινή χρηματοδότηση. Παράλληλα, ο πρύτανης του ΑΠΘ επιμένει να λήξουν οι συμβάσεις των εργαζομένων δύο μήνες νωρίτερα και να μετατεθούν για 2 μήνες στις φοιτητικές κατασκηνώσεις, χωρίς κανείς να μιλάει για το τι θα γίνει τον Σεπτέμβρη, πέρα από υποσχέσεις του αέρα ότι η λέσχη θα παραμείνει ανοιχτή.
Την περασμένη βδομάδα στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκαν με πιο οργανωμένο τρόπο και οι φοιτητές, καθώς συγκροτήθηκε μια πρωτοβουλία φοιτητικών σχημάτων και φοιτητών του ΑΠΘ και έγιναν δύο κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας και ενημέρωσης ενάντια στο κλείσιμο της λέσχης με σύνθημα: «Να μην κλείσει-ιδιωτικοποιηθεί η λέσχη, να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος».
Τις επόμενες μέρες αναμένεται να γίνει νέα συνέλευση των εργαζομένων όπου θα συζητηθεί με τους φοιτητές πλέον στο πλευρό των εργαζομένων, το πώς μπορεί να συνεχιστεί ο αγώνας για να μη σταματήσει ο ιμάντας.

 

Σχόλια

Exit mobile version