Αρχική διεθνή Μπλοκάρισμα σε «κακή στιγμή»

Μπλοκάρισμα σε «κακή στιγμή»

Ο αγωγός Nord Stream 2, που θα μεταφέρει αέριο από τη Ρωσία στην Ευρώπη μέσω Βαλτικής Θάλασσας, είναι έτοιμος εδώ και πάνω από δύο μήνες. Η αντίθεση των ΗΠΑ και των υποστηρικτών τους (Πράσινων και άλλων…) εντός της ίδιας της Γερμανίας και σε άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε. δεν στάθηκε ικανή να σταματήσει την κατασκευή του. Μάλιστα από τη ρωσική πλευρά, που πίστεψε τις δεσμεύσεις της Μέρκελ ότι η υπόθεση είναι τελειωμένη, έχει ήδη διοχετευθεί αέριο στο εσωτερικό του. Αλλά η βάνα δεν ανοίγει! Οι πολέμιοι του αγωγού δεν καταθέτουν τα όπλα, όπως δείχνει και η πρόσφατη απόφαση της γερμανικής Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας να μπλοκάρει την τελική αδειοδότηση του αγωγού (τώρα διαπίστωσε ότι η ελβετικής έδρας ρωσογερμανική εταιρία που διαχειρίζεται τον Nord Stream 2 δεν έχει συσταθεί σύμφωνα με τη γερμανική νομοθεσία!).

Ισχυροί παράγοντες της Γερμανίας, τη φωνή των οποίων μιλά η απερχόμενη καγκελάριος, από την αρχή προέβαλαν αντίσταση στις υπερατλαντικές πιέσεις, και γι’ αυτό κατηγορήθηκαν για «υποχωρητικότητα προς το αυταρχικό καθεστώς Πούτιν». Η αποδόμησή τους, με τελικό στόχο την ευθυγράμμιση της Γερμανίας στα κελεύσματα των ΗΠΑ για «αρραγές μέτωπο» εναντίον των στρατηγικών αντιπάλων της Δύσης (υπό την ηγεμονία της Ουάσιγκτον βέβαια…), διευρύνεται σε όλα τα μέτωπα. Έτσι η Μέρκελ κατηγορήθηκε και για την πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία της με τον Λουκασένκο ώστε να διευθετηθεί το «μεταναστευτικό επεισόδιο» στα σύνορα Λευκορωσίας-Πολωνίας. «Ολέθριο λάθος» χαρακτήρισαν τη συνομιλία οι Πράσινοι (πάλι στην πρώτη γραμμή, λειτουργώντας πλέον ως… εκπρόσωποι Τύπου των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ), διότι «νομιμοποιεί τον Λευκορώσο δικτάτορα».

Από κοντά έσπευσαν και οι Πολωνοί, καλώντας τη Γερμανία –διά στόματος του πρωθυπουργού Ματέους Μοραβιέτσκι– να μην θέσει ποτέ σε λειτουργία τον Nord Stream 2: «Ας πάψουμε να ενισχύουμε τον Πούτιν, ο οποίος χρησιμοποιεί τα χρήματα που πληρώνει η Ευρώπη για το ρωσικό φυσικό αέριο ώστε να αναπτύσσει κι άλλο τη στρατιωτική ισχύ του», είπε ο Πολωνός, δεχόμενος συγχαρητήρια από την Ουάσιγκτον και το Κίεβο (που επίσης καλεί την Ε.Ε. να αφήσει τον Nord Stream 2 να σκουριάσει). Όλα αυτά όμως τα –πολιτικά– επιχειρήματα έρχονται σε κακή στιγμή για όσους τα προβάλλουν: η έλλειψη ενέργειας απειλεί την Ευρώπη πιο άμεσα απ’ ό,τι το Κρεμλίνο. Ήδη οι τιμές του φυσικού αερίου εκτινάχθηκαν εκ νέου μετά την απόφαση της γερμανικής υπηρεσίας για μπλοκάρισμα (έστω και προσωρινό) της λειτουργίας του αγωγού. Η γεωπολιτική αντιπαράθεση, με όλο και πιο προβληματικές ρωγμές στο δυτικό στρατόπεδο, συνεχίζεται…

Σχόλια

Exit mobile version