«Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 ανατέθηκε από τη FIFA σε μία χώρα που συμπεριφέρεται στους εργάτες σαν σύγχρονους σκλάβους»!
Για κάποιους το Κατάρ αποτελεί έναν παράδεισο. Τα χρήματα έχουν δημιουργήσει μια εικονική πραγματικότητα, ένα Εμιράτο γεμάτο υπερβολές και αντιθέσεις. Οι αντιθέσεις αυτές αναμένεται να οξυνθούν περισσότερο κατά τη διάρκεια των εργασιών για τις εγκαταστάσεις που θα φιλοξενήσουν το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022.
Σαν να μην έφταναν οι αποκαλύψεις του περιοδικού France Football περί χρηματισμού παραγόντων για να επιλέξουν την υποψηφιότητα του Μουντιάλ 2022 από το αραβικό κράτος, ήρθε και η έκθεση του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για να δείξει, με τον πλέον σαφή τρόπο, ότι κάτι δεν πάει καλά.
Σύμφωνα, λοιπόν, με την έκθεση, οι εργάτες που πηγαίνουν στο Κατάρ από την Ινδία, το Πακιστάν, το Νεπάλ και άλλες χώρες της Νότιας Ασίας, βιώνουν συνθήκες καταναγκαστικής εργασίας, χαμηλούς μισθούς, πενιχρές συνθήκες υγιεινής και διαβίωσης, έλλειψη πόσιμου νερού, καθώς και άλλες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η FIFA έχει ζητήσει από την κυβέρνηση του Κατάρ να βελτιώσει τις συνθήκες για τους εργάτες, αφού για την κατασκευή των εγκαταστάσεων και την προετοιμασία της χώρας θα χρειαστούν πολλά χέρια. Για την ακρίβεια, ένα από τα βασικά ζητήματα που τέθηκε με την ανάληψη της διοργάνωσης από το Εμιράτο είναι η απίστευτη ζέστη που θα υπάρχει το καλοκαίρι.
Κάποιοι πρότειναν να γίνει το Μουντιάλ χειμώνα, ενώ ακούστηκε και η ιδέα περί… κλιματισμού σε όλα τα γήπεδα!
Οι ακραίες καιρικές συνθήκες όμως δεν θα ισχύουν μόνο για τους αθλητές και τους οπαδούς. Θα ισχύουν και για τους εργάτες που δουλεύουν σκληρά και κανείς δεν δείχνει διατεθειμένος να κάνει κάτι γι αυτό.
Οι περίπου 1,2 εκατ. μετανάστες που εργάζονται στη χώρα είναι «δεμένοι» με τον εργοδότη τους, δεν μπορούν να αλλάξουν δουλειά αν δεν τους το επιτρέψει και δεν μπορούν να φύγουν από το Κατάρ, αν δεν αιτηθεί βίζα για αυτούς.
«Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 ανατέθηκε από τη FIFA σε μία χώρα που συμπεριφέρεται στους εργάτες σαν σύγχρονους σκλάβους», αναφέρει χαρακτηριστικά η γενική γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων, Σάραν Μπάροου και κάνει τη δική της «μαύρη» πρόβλεψη: «Περισσότεροι θα είναι οι εργάτες που θα πεθάνουν στα έργα, παρά οι ποδοσφαιριστές που θα μπουν στο γήπεδο για να παίξουν».
Προς το παρόν η κυβέρνηση του
Κατάρ σφυρίζει αδιάφορα στις προειδοποιήσεις…
Θ. Σαρρής