Μνήμη ή λήθη

Να μην ξεχάσουμε τις ναζιστικές θηριωδίες. Του Μπάμπη Νανακούκη

Οι εκλογές της 6ης Μαΐου ανέδειξαν ένα σοβαρό και εξαιρετικά ανησυχητικό πρόβλημα. Ένα πρόβλημα που το υπέθαλψαν και το ανέθρεψαν τα τελευταία χρόνια τα δύο, μέχρι και χθες, κόμματα εξουσίας. Ανέδειξαν τη Χρυσή Αυγή έκτη πολιτική δύναμη με το ανατριχιαστικό ποσοστό του 7%.
Πάνω από 400.000 ψηφοφόροι στήριξαν «ελαφρά τη καρδία», αλλά κυρίως με εξαιρετικά ασθενή και καθόλου μνήμη, τη νεοναζιστική συμμορία του Μιχαλολιάκου. Επιβράβευσαν έτσι, χωρίς η συντριπτική τους πλειοψηφία να έχει τέτοια πρόθεση, τους εγχώριους θαυμαστές του Χίτλερ και του Ναζισμού, που τόσα δεινά προκάλεσε στην Ελλάδα και σ’ ολόκληρο τον κόσμο.
Χορτιάτης, Δίστομο, Καλάβρυτα, Δοξάτο, Κάνδανος, Κομένο, Κλεισούρα, Ανώγεια, Βιάνος, Κερδύλια, Μεσόβουνο, Καισαριανή και δεκάδες άλλα ολοκαυτώματα. Και βέβαια η Θεσσαλονίκη με τους 50.000 Έλληνες Εβραίους που δολοφονήθηκαν στα κρεματόρια του Άουσβιτς, του Μπιρκενάου, του Μαουτχάουζεν, του Νταχάου, όπου είναι οι τόποι-μάρτυρες της θηριωδίας του ναζισμού. Και αποτελούν την πιο εμβληματική υπενθύμιση των ναζιστικών εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας.
Δυστυχώς όμως, χιλιάδες ψηφοφόροι και σε τούτους τους μαρτυρικούς τόπους, ζωντανά και διαρκή σύμβολα του αντιφασιστικού αγώνα του λαού μας, με εξαιρετικά ασθενή μνήμη, ψήφισαν το νεοναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής και ανέδειξαν το αποκρουστικό πρόσωπό της.

Το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη
Στις 2 Σεπτέμβρη του ’44, ο Χορτιάτης πλήρωσε βαρύ τίμημα για την αντιστασιακή του δράση. Πλήρωσε με 149 αθώες ζωές και τη σχεδόν εκ βάθρων καταστροφή του, γιατί δεν έσκυψε το κεφάλι στο ναζιστικό ζυγό, δεν έπλευσε στα δύσκολα χρόνια κόστα-κόστα, ούτε έμεινε στα ρηχά, μα έστρεψε το ακρόμπαρό του στα ανοιχτά, μπήκε στις τρικυμίες με υψωμένη την αντιστασιακή παντιέρα.
Ο θάνατος ενός Γερμανού στρατιώτη σε μια τυχαία ένοπλη συμπλοκή στην είσοδο του χωριού μεταξύ ανταρτών του ΕΛΑΣ και Γερμανών, επίσπευσε την προαποφασισμένη και καλά οργανωμένη απόφαση των Γερμανών και των ντόπιων ταγματασφαλιτών συνεργατών τους να αφανίσουν το Χορτιάτη και τους κατοίκους του.
Λίγες ώρες αργότερα, οι γερμανικές δυνάμεις μαζί με τους ταγματασφαλίτες του Σούμπερτ, που θα αναλάβουν τη βρώμικη δουλειά, φτάνουν στο Χορτιάτη για να εφαρμόσουν το προμελετημένο σχέδιό τους. Ξεσπούν σε πράξεις παράφορης βίας, σκοτώνουν βρέφη, βιάζουν, εκτελούν εν ψυχρώ, καίνε και λεηλατούν. Συγκεντρώνουν όσους δεν έχουν εγκαταλείψει το χωριό στο φούρνο Γκουραμάνη και στην οικία Νταμπούδη, μετατρέποντας τους δύο χώρους σε κρεματόρια. Τους καίνε ζωντανούς!
Ο Χορτιάτης, θα γραφεί για πάντα στις σελίδες της Ιστορίας, που δυστυχώς δεν διδάσκονται στα σχολεία, ως ένας μαρτυρικός τόπος, που μπορεί να γνώρισε τη φρίκη και την καταστροφή, αλλά δεν υπέκυψε. Έγινε διαχρονικό σύμβολο αντίστασης και αγώνα, για ελευθερία και ανεξαρτησία, ιδεών και ιδανικών.
Γι’ αυτό πιστεύουμε ότι είναι απόλυτη αναγκαιότητα και εξαιρετικά επίκαιρο το αίτημά μας να γίνει ο Χορτιάτης κέντρο μνήμης της ναζιστικής θηριωδίας στη Βόρεια Ελλάδα. Να γίνει σύμβολο για την ανάδειξη της ανθρώπινης ζωής σαν υπέρτατη αξία. Να γίνει χώρος-ύμνος για τη δίψα του ανθρώπου για ζωή και δημιουργικότητα. Να γίνει ένα διαρκές εργαστήρι ειρήνης και συναδέλφωσης των λαών, ενάντια στο ρατσισμό και τη ξενοφοβία. Να γίνουν ο Χορτιάτης και όλα τα Ολοκαυτώματα, διαρκή εργαστήρια της μνήμης, ενάντια στη λήθη. Μια λήθη που οδήγησε εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόρους στη νεοναζιστική Χρυσή Αυγή.

Μια σοβαρή πρόταση
Για όλους αυτούς τους λόγους ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να διοργανώσει σε τούτη την προεκλογική περίοδο, τρεις κεντρικές πολιτικές εκδηλώσεις με θέμα «Μνήμη και όχι Λήθη» στους τόπους-σύμβολα του αντιφασιστικού αγώνα. Στα Καλάβρυτα, το Δίστομο και τον Χορτιάτη.
Με κεντρικό ομιλητή τον Μανώλη Γλέζο. Για να κερδίσουμε ένα επιπλέον στοίχημα στις επόμενες εκλογές της 17ης Ιούνη. Να καταποντισθεί και να βγει εκτός βουλής η Χρυσή Αυγή. Το χρωστάμε στους χιλιάδες μάρτυρες των Ολοκαυτωμάτων και όχι μόνο.

Υ.Γ.: Αφιερώνεται στους 137 ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής στο Χορτιάτη, στους χιλιάδες ψηφοφόρους των 90 περίπου Ολοκαυτωμάτων στην Ελλάδα, με τη θερμή παράκληση να αναθεωρήσουν στις 17 Ιούνη την εκλογική τους στάση.

 

Σχόλια

Exit mobile version