του Παντελή Σαββίδη*

Ένα ολοκληρωτικό σύστημα έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

  1. Έλεγχος των ΜΜΕ. Στα παραδοσιακά ολοκληρωτικά συστήματα ο έλεγχος γίνεται δια της βίας ή της απειλής βίας. Στην Ελλάδα του Μητσοτάκη έχει επιτευχθεί δια της χρηματοδότησής τους. Δήθεν ελεύθερα αλλά μόλις κουνιούνται τα ευρώ κάτω από το τραπέζι, στοιχίζονται στη σειρά.
  2. Στα παραδοσιακά ολοκληρωτικά συστήματα υπάρχει κάτι σαν κοινοβούλιο, που μπορεί να ονομάζεται κάπως αλλιώς, το οποίο ελέγχεται ολοκληρωτικά από τη νομενκλατούρα.
    Στο σημερινό σύστημα Μητσοτάκη, το κοινοβούλιο είναι απολύτως ελεγχόμενο από τον ίδιο σε ό,τι αφορά τα νομοσχέδια που θα περνά. Η ουσία είναι ίδια. Και στα δύο είδη κοινοβουλίων η γνώμη των μελών στην πρώτη περίπτωση, ή των βουλευτών στη δεύτερη δεν μετρά.
  1. Στα παραδοσιακά ολοκληρωτικά συστήματα απαγορεύονταν η έκφραση γνώμης αλλά στην εποχή των κοινωνικών δικτύων, η δυνατότητα αυτή περιορίσθηκε. Οι πολίτες βρίσκουν τρόπους και εκφράζονται.
    Στο σύστημα Μητσοτάκη όποιος έχει αντίθετη άποψη από τη δική του αποκλείεται από τα συστημικά ΜΜΕ και περιορίζεται στις ερασιτεχνικές προσπάθειες του διαδικτύου.
  1. Στους παραδοσιακούς ολοκληρωτισμούς έχουμε την ενός ανδρός αρχή.
    Και στο σύστημα Μητσοτάκη αυτό έχουμε. Κυριαρχεί στην κυβέρνηση. Κάνει ό,τι θέλει και όποιος φέρει αντίρρηση ξαποστέλλεται.
  1. Στα παραδοσιακά ολοκληρωτικά συστήματα έχουμε έλεγχο της δικαιοσύνης. Η δικαιοσύνη σήμερα είναι απολύτως εξαρτώμενη από την κυβέρνηση.

Θέλετε και άλλα για να πεισθήτε ότι το πολιτικό σύστημα της Ελλάδας είναι ολοκληρωτικό;

Είναι το λεγόμενο Επιτελικό Κράτος του Μητσοτάκη. Μια μικρή ομάδα απολύτου εμπιστοσύνης του αποφασίζει και διατάσσει. όπως οι δικτάτορες. Δεν νομοθετεί η βουλή. Της υπαγορεύεται τι να κάνει. Δεν σχεδιάζει πολιτική η κυβέρνηση. Της υπαγορεύεται από τον στενό μητσοτακικό κύκλο.

Και μια λεπτομέρεια. Στην πρώτη κυβέρνηση Μητσοτάκη εστάλη από το Μαξίμου ένα νομοσχέδιο σε έναν υπουργό της για να το υπογράψει. Ο υπουργός καθυστέρησε μερικές ώρες να το στείλει πίσω. Ήθελε να το πάρει μια ιδέα του περιεχομένου του.

Του τηλεφωνά ο αρχιφύλακας του Μαξίμου που, τώρα, έχει αναλάβει άλλη δουλειά, υπουργική, και του λέει: Τι γίνεται με το νομοσχέδιο, γιατί δεν μας το έστειλες.

Ο τότε υπουργός του απαντά: Να του ρίξω μια ματιά.

Και ο αρχιφύλακας του απαντά: Δεν σε βάλαμε εκεί για να διαβάζεις τα νομοσχέδια. Αλλά για να τα υπογράφεις.

Αυτή είναι, κυρίες και κύριοι, η κυβέρνησή μας και αυτό το πολιτικό σύστημα. Στις δημοσκοπήσεις αυτό το πράγμα παίρνει, ακόμη, υψηλά ποσοστά.

Στην κατάρρευση θα φέρουμε ευθύνες όλοι.

* Ο Παντελής Σαββίδης είναι δημοσιογράφος

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!