Με σημαντική προσέλευση κόσμου πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, την Τετάρτη 24/1, η πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση του ημερολογίου «Κύπρος –Ελευθερία | 1974-2024: 50 χρόνια μετά», από τις εκδόσεις Α/συνεχεια. Στην παρουσίαση μίλησαν ο Δημήτρης Αλευρομάγειρος, αντιστράτηγος ε.α. και διοικητής του ηρωικού 336 Τάγματος Πεζικού στη μάχη της Λευκωσίας, ο Γιώργος Τάττης, Κύπριος δημοσιογράφος και επιμελητής της έκδοσης και ο Τάσος Βαρούνης από τις εκδόσεις Α/συνεχεια.

Μεταξύ άλλων, στην πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία του, ο Δημήτρης Αλευρομάγειρος διηγήθηκε πλήθος περιστατικών όπως και το παρακάτω: «Στις 12 Αυγούστου του 1974, δύο μέρες πριν τη δεύτερη φάση της εισβολής, ακούσαμε από το BBC δύο ανακοινώσεις: μία του Κίσινγκερ, που είπε ότι “οι Τουρκοκύπριοι δεν έχουν εισέτι εξασφαλιστεί”, και η δεύτερη δυστυχώς ήταν του πρωθυπουργού της Ελλάδας, που είπε αυτό το “η Κύπρος κείται μακράν”… Μέχρι και πρόσφατα υψηλά ιστάμενος μου είπε “τι να κάνει ο Καραμανλής όταν οι στρατηγοί του είπαν ότι έχουμε δυσκολίες;”. Αυτό είναι ψέμα, διότι τα Φάντομ που μόλις είχαμε πάρει μπορούσαν να πάνε στην Κύπρο. Και μόνο η ιδέα ήταν ικανή να ξεσηκώσει όλο τον κόσμο. Και θα σας πω αυτό: στις 15 Αυγούστου, της Παναγίας, που ήταν η δεύτερη μέρα της δεύτερης φάσης της εισβολής, με πήρε τηλέφωνο ο διοικητής της Ανωτέρας στη Λευκωσία, ήταν ο Αζίνος ο συνταγματάρχης, και μου έστειλε ένα σήμα, να έχουμε συνθηματική συνεννόηση με τα αεροπλάνα τα ελληνικά τα οποία θα ’ρθούνε. Οι στρατιώτες, μόνο με το άκουσμα ότι θα ’ρθούνε ελληνικά αεροπλάνα, ήταν έτοιμοι να πάνε μέχρι την Κερύνεια. Τα ελληνικά αεροπλάνα δεν ήρθανε ποτέ…»

Επίσης μίλησε και για την ελληνική πολιτική ελίτ λέγοντας ότι: «Ζει στη Λευκωσία μία κυρία, η κυρία Ειρήνη Λοΐζου. Αυτή τότε, το 1959, μόλις είχε παντρευτεί έναν δικαστικό, τον οποίο είχε χρησιμοποιήσει ο Μακάριος στην επιτροπή για τις συμφωνίες της Ζυρίχης. Επειδή μόλις είχε παντρευτεί, της είπε ο Μακάριος “δεν θα σε χωρίσω από τον άντρα σου, θα ακολουθήσεις και θα μας βοηθήσεις”… Μου είπε πώς η ελληνική κυβέρνηση πίεζε την κυπριακή αντιπροσωπεία “να τελειώνουμε”, με παρουσία του Αβέρωφ συνεχώς… Μου έλεγε πόσες φορές πήγαινε ο Αβέρωφ και έλεγε “θα σας εγκαταλείψουμε”. Αυτή ήταν η πολιτική ελίτ των ηττημένων μυαλών της Ελλάδος. Αυτή η πολιτική δυστυχώς διατρέχει όλο το πολιτικό σύστημα έκτοτε, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων δίκην φωτοβολίδος».

Ο Γιώργος Τάττης, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Αυτός ο τόπος πέρα από τα 50 χρόνια τουρκικής κατοχής, βιώνει και μια εσωτερική κατοχή, υπάρχει μια μορφή εσωτερικευμένης νεοαποικιακής αντίληψης, που ξεκινά από μια εξαρτημένη πολιτισμικά ελίτ και πιάνει και ευρύτερα τμήματα της κυπριακής κοινωνίας βάζοντας στο στόχαστρο την ελληνική αυτοσυνειδησία και συνοψίζεται στο “εκάμαμεν τζι εμείς πολλά”, σχετικοποιόντας την πραγματικότητα της κατοχής». Συνέχισε αναφερόμενος στον στόχο του ημερολογίου: «την ανάδειξη της ιστορικής, πολιτισμικής, ταυτοτικής πραγματικότητας, που δείχνει ότι Ελλάδα και Κύπρος δεν αποτελούν απλά αδελφές χώρες, αλλά ένα ενιαίο σύνολο, έναν ενιαίο ιστορικό χώρο που πρέπει να προσεγγίζεται ως τέτοιος».

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!