Τη Δευτέρα 13 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η εκδήλωση που διοργάνωσε η εφημερίδα μας με θέμα την γκανγκστερική δολοφονία του λαοφιλούς Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί από τις ΗΠΑ και την πρόσθετη αναταραχή που αυτή προκάλεσε στην ήδη δυναμιτισμένη ευρύτερη περιοχή, ενώ εξετάστηκε και ο ρόλος των διαφόρων διεθνών και περιφερειακών δυνάμεων που πυροδοτούν την ένταση στη γειτονιά μας. Η αίθουσα της ΕΣΗΕΑ στην Αθήνα ήταν γεμάτη από κόσμο που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα και παρακολούθησε μέχρι τέλους με ιδιαίτερη προσοχή τους ομιλητές. Η γενική εντύπωση που αποκόμισαν όσοι παρευρέθηκαν ήταν ιδιαίτερα θετική, επειδή οι τοποθετήσεις των ομιλητών είχαν ενδιαφέρον και όσα θίχτηκαν πλούτισαν την ενημέρωση για τα όσα συμβαίνουν και προκάλεσαν προβληματισμό, αλλά και συγκίνηση. Επιπροσθέτως, το κλίμα που υπήρχε και ο τρόπος που έγινε η συζήτηση είχε μια ποιότητα και σοβαρότητα – στοιχείο που συχνά λείπει…

 

Οι αναφορές στο Ιράν και τον Σουλεϊμανί

Από όλους τους ομιλητές (Βαγγέλης Πισσίας, Ερρίκος Φινάλης, Γιάννης Ραχιώτης και Λαμπρινή Θωμά) καταγγέλθηκε με σαφήνεια η επίθεση των ΗΠΑ, και τονίστηκε ιδιαίτερα η φυσιογνωμία του Σουλεϊμανί και ο ιδιαίτερος ρόλος του. Με παραστατικό τρόπο και με εικόνες που μετέφερε η δημοσιογράφος Λαμπρινή Θωμά, που μόλις είχε επιστρέψει από την Τεχεράνη, τονίστηκε πως για τον λαό του Ιράν ο Σουλεϊμανί είναι ένας ήρωας, μια μορφή που αγαπούσαν οι Ιρανοί και έχαιρε τεράστιας εκτίμησης για τη στάση του, το ήθος του και τις ικανότητές του. Η Λαμπρινή Θωμά υπογράμμισε επίσης τις τεράστιες δυσκολίες που προκαλούν τα εμπάργκο και τα σκληρά οικονομικά μέτρα εναντίον του Ιράν, αλλά και την περηφάνια με την οποία στέκεται ο ιρανικός λαός απέναντι στην ασφυκτική πίεση που του ασκεί η Δύση. Τέλος, η δημοσιογράφος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην εκτίμηση που τρέφουν για τους αγώνες του ελληνικού λαού οι Ιρανοί και άλλοι λαοί που παλεύουν για ανεξαρτησία, κυριαρχία και αξιοπρέπεια.

Από τους ομιλητές τονίστηκε ότι αυτό το βαρύ κτύπημα που δέχτηκε το Ιράν θα ανοίξει νέους ασκούς του Αιόλου, και εκφράστηκε η πεποίθηση ότι στο τέλος οι ΗΠΑ θα αντιμετωπίσουν τη δίκαιη απάντηση των λαών της περιοχής. Από τον Γιάννη Ραχιώτη τονίστηκε ότι στόχος της επίθεσης των ΗΠΑ-Ισραήλ είναι σε πρώτο στάδιο να αποκοπεί το Ιράν από τις υπόλοιπες δυνάμεις της Αντίστασης στην περιοχή και έπειτα, αφού αυτό θα έχει επιτευχθεί, να κτυπηθεί το ίδιο το Ιράν και να προτεκτορατοποιηθούν περιοχές του. Από τον Βαγγέλη Πισσία έγινε αναφορά στην επιλογή του τρόπου απάντησης των Ιρανών, που εκφράστηκε μέσα από το σύνθημα «Εκδίκηση κι όχι πόλεμος», και δόθηκαν πολλά στοιχεία για τη σοβαρότητα και τον τρόπο με τον οποίο το Ιράν στέκεται και προετοιμάζεται για να σπάσει τον κλοιό που επιχειρούν να οικοδομήσουν γύρω του οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και τα αντιδραστικά αραβικά καθεστώτα.

 

Η αναταραχή στην ευρύτερη περιοχή

Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στις αιτίες ή τους ειδικούς λόγους να πληγεί τώρα το Ιράν μέσα από τη δολοφονία του Σουλεϊμανί, εξετάζοντας τις σκέψεις και τα ιδιαίτερα κίνητρα που ώθησαν τις ΗΠΑ και την κυβέρνηση Τραμπ στη συγκεκριμένη ενέργεια τη δεδομένη στιγμή. Πέρα από την ιδιαίτερη επιθετικότητα που μπορεί να παρουσιάζει ο αμερικάνικος παράγοντας, υπήρξε η εκτίμηση ότι μακροπρόθεσμα δεν θα μπορέσει να κυριαρχήσει στην περιοχή και ότι σε μερικές δεκαετίες η κατάσταση αναπότρεπτα θα είναι τελείως διαφορετική (Βαγγέλης Πισσίας), ή και η εκτίμηση ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε αποδρομή και υποχώρηση, και ότι αδυνατούν  να ελέγξουν τη Μέση Ανατολή έχοντας ουσιαστικά στο πλάι τους μόνο το Ισραήλ (Ερρίκος Φινάλης).

Ιδιαίτερα ο τελευταίος επέμεινε στο ότι οι ΗΠΑ χρειάζονται στο πλευρό τους και την Τουρκία για να διατηρήσουν την επιρροή τους στην ευρύτερη περιοχή, και πρόσθεσε ότι η ερντογανική Τουρκία με τον επεκτατισμό της είναι κι αυτή ένας παράγοντας πολέμου. Σχετικά με την Τουρκία και το ρόλο της εκφράστηκαν από τους ομιλητές διαφορετικές εκτιμήσεις στο κατά πόσο παίζει έναν αυτόνομο ρόλο ή είναι ενεργούμενο του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, στο αν δυναμώνει ή βρίσκεται σε υποχώρηση. Ακόμα, εκφράστηκαν προβληματισμοί για τον ρόλο και τις δυνατότητες της Ρωσίας να παρέμβει στην περιοχή υπέρ της ειρήνης και της σταθερότητας.

 

Για τη στάση της Ελλάδας

Από όλες τις τοποθετήσεις τονίστηκε η έντονα φιλοαμερικάνικη στάση των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. και η απουσία οποιασδήποτε διαφοροποίησης ή έστω έκφρασης ανησυχίας για το έγκλημα των ΗΠΑ και την επιθετικότητα ενάντια στο Ιράν. Και βεβαίως υπογραμμίστηκε πως η Ελλάδα μετατρέπεται σε ένα ορμητήριο για τις γεωπολιτικές επιδιώξεις των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ στη γειτονιά μας. Χαρακτηριστικά ο Ερρίκος Φινάλης τόνισε ότι είναι ζητούμενο μια ελληνική και ενεργητική εξωτερική πολιτική, με την έννοια ότι αυτή που εφαρμόζεται μέχρι σήμερα είναι και αδιέξοδη και επικίνδυνη για τη χώρα, ενώ ο Γιάννης Ραχιώτης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να απεγκλωβιστεί από το δυτικό στρατόπεδο, βρίσκοντας στηρίγματα στους πολλούς και διαφορετικούς πόλους που υπάρχουν στον σημερινό κόσμο.

* Ακολουθούν οι αρχικές τοποθετήσεις των τεσσάρων ομιλητών, με τη σειρά που τοποθετήθηκαν στην εκδήλωση. Ορισμένες έχουν συντμηθεί από τους ίδιους για λόγους χώρου. Ολόκληρη η εκδήλωση, περιλαμβανομένων των εξίσου ενδιαφερουσών δευτερομιλιών, έχει βιντεοσκοπηθεί και είναι διαθέσιμη στην ακόλουθη ηλεκτρονική διεύθυνση: www.edromos.gr/ekdilosiiran

Ερρίκος Φινάλης: «Να σταθούμε στο ύψος μας: Δύσκολο, αλλά αναγκαίο!»

Βαγγέλης Πισσίας: Μετά την επίθεση στο Ιράν, τι επιδιώκουν και τι μπορούν ΗΠΑ και Ισραήλ

Γιάννης Ραχιώτης: «Η επίθεση των ΗΠΑ δεν ήταν μια τρέλα που εκτονώθηκε»

 Λαμπρινή Θωμά: «Down with America this time!»

 

 

 

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!