Πραγματοποιήθηκε στις 13-14 Απρίλη, όπως γράψαμε στο προηγούμενο φύλλο, η Πανελλαδική Συνάντηση της ΚΟΕ. Για δύο μέρες διεξήχθη μια συζήτηση που είχε ιδιαίτερα θετικά στοιχεία, μεγάλο ενδιαφέρον τόσο για τα μέλη όσο και για τους φίλους της ΚΟΕ που παρακολούθησαν ή πήραν μέρος με παρεμβάσεις και τοποθετήσεις, γραπτές και προφορικές, στις εργασίες του διήμερου.

Τα θέματα που απασχόλησαν ήταν κυρίως ζητήματα συγκυρίας και γενικής προοπτικής. Δηλαδή με βάση τις τάσεις της συγκυρίας, πάνω σε ποια στρατηγικά σχήματα και επιλογές μπορεί να διερευνηθεί μια νέα πολιτική πρόταση διεξόδου της χώρας. Επομένως υπήρξε μια διαδικασία απαλλαγμένη από τις εκλογικές προτεραιότητες και τα διλλήματα που αυτές θέτουν σε οργανωμένα σύνολα. Ήταν εντυπωσιακό πως σχεδόν καθόλου δεν απασχόλησαν ζητήματα εκλογικά που σε άλλους χώρους δημιουργούν τόσες διαφορές και εντάσεις για να καταλήξουν σε πεπατημένες και αρκετά ανούσιες λύσεις. Όποιος έχει λίγη σχέση με την πραγματικότητα και αυτό που λέμε λαϊκό παράγοντα θα διαπιστώσει πως δεν υπάρχει πίεση ή ζήτηση για την «ψήφο» στις εκλογικές διαδικασίες που έρχονται. Κανείς δεν περιμένει κάτι θεαματικό ή ενδιαφέρον μέσα από τις τετραπλές εκλογές.

Γι’ αυτό το λόγο, υπήρξε η διάθεση και η δυνατότητα να διερευνηθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις, ή να γίνει κατανοητό πως αυτά είναι ζητούμενα, πως χωρίς την απάντησή τους δεν γεννιούνται εγχειρήματα και κινήσεις που να έχουν ουσία και προοπτική.

Ένα δεύτερο ποιοτικό στοιχείο του διήμερου που πρέπει να τονιστεί ιδιαίτερα αφορά την ανοιχτότητα, για την οποία έχει γίνει λόγος, εδώ και δύο χρόνια πιο συγκεκριμένα, από την μεριά της ΚΟΕ. Αυτή εκδηλώθηκε με την Πανελλαδική Συνάντηση. Αποτελεί κατάκτηση μια οργάνωση να έχει μια διαδικασία (εισήγηση, εσωτερική συζήτηση στην οποία καλούνται και φίλοι, τελική συνάντηση όπου έχουν το λόγο μέλη και φίλοι γύρω από την εισήγηση και γενικότερα) και αυτά να ρέουν χωρίς να δημιουργούνται εμπόδια αλλά με μεγάλο σεβασμό προς την οργάνωση. Την ίδια στιγμή, η ίδια η οργάνωση μπορεί και μιλά για τις αντιφάσεις, τις παλινωδίες και τα προβλήματά της, τους δισταγμούς ή την αμηχανία της, χωρίς αυτό το γεγονός να δημιουργεί ρωγμές ή να μειώνει το κύρος ή τη συνοχή της.

Άρα, η ανοιχτότητα αφορά τη σκέψη, την πολιτική άποψη, τη διαδικασία, τη δυνατότητα συμμετοχής, τον πολλαπλασιασμό δυνατοτήτων, και γενικώς αποτελεί βασική προϋπόθεση για γόνιμες εξελίξεις. Έχει κατακτηθεί σε μια πορεία, έχει δημιουργήσει ένα κλίμα, έχει επηρεάσει και τη δική μας αντίληψη. Είναι δε ορατή σε πολλές διαδικασίες και διαστάσεις και είναι ένα εφαλτήριο για να χτίσουμε πάνω της.

Από όλους όσους πήραν το λόγο, αλλά και από μηνύματα και κείμενα που στάλθηκαν προς την συνάντηση, τονίστηκε ο ιδιαίτερος και καίριος χαρακτήρας του εισηγητικού υλικού (Δελτίο 19 της ΚΟΕ).

ΙΝFO

Στην ιστοσελίδα της ΚΟΕ, www.koel.gr, μπορείτε να διαβάσετε το εισηγητικό υλικό της Πανελλαδικής Συνάντησης και να το κατεβάσετε, αν θέλετε, σε μορφή pdf. Το εισηγητικό υλικό μπορείτε να το προμηθευτείτε σε έντυπη μορφή και από τα γραφεία της ΚΟΕ, Ρεθύμνου 11-Πεδίο του Άρεως.
Ακόμα μπορείτε να δείτε σε βίντεο το άνοιγμα και το κλείσιμο της διαδικασίας της Πανελλαδικής Συνάντησης. Επίσης μπορείτε να στείλετε γνώμες και παρατηρήσεις στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected].

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!